Facebook, Cambridge Analytica skandalında kullanıcıların verilerini koruyamadığı gerekçesiyle yeniden dava ediliyor. Söz konusu Facebook veri skandalı, 2016 yılında ABD seçimlerinde firmanın yaklaşık 86 milyon kişinin verilerini toplayarak Cambridge Analytica şirketine vermesinin tespitiyle ortaya çıkmıştı.

Instagram canlı yayınlara gelecek üç yeni özellik

Instagram canlı yayınlara gelecek üç yeni özellik

Instagram canlı yayınlar için üç yeni özellik sunmaya başlayacak. Bu sayede kullanılar daha uzun süre canlı yayın yapabilecek.

Facebook veri skandalı için yeni bir dava açıldı

İngiltere ve Galler’de yaklaşık 1 milyon kullanıcı tarafından bilgilerin kötüye kullanılması şikayetlerinin ardından, Facebook hakkında yasal işlem başlatılmasına karar verildi. Hukuki işlemler Facebook You Owe Us (Facebook Bize Borçlusun) adlı grup tarafından başlatılırken, sosyal medya devi konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. Söz konusu grup aynı zamanda Google aleyhine benzer bir davayı da takip ediyor.

Facebook veri skandalı

BBC’nin haberine göre davadaki temsilcilerden olan Alvin Carpio konuyla ilgili, “Facebook’u kullandığımızda, kişisel verilerimizin sorumlu, şeffaf ve yasal olarak kullanılmasını bekleriz. Ancak biz kişisel bilgilerimizin kötüye kullanımından korumayı başaramadığı için Facebook’un yasaları çiğnediğine inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Açılan dava, firmanın kullanıcı verilerini izinsiz olarak 1998 tarihli Veri Koruma Yasası kapsamındaki yasal yükümlülüklerini yerine getirmediğini ifade ediyor. Ekim 2018’deki davalarda İngiltere’nin veri koruma ve izleme örgütü, Cambridge Analytica skandalındaki rolü nedeniyle Facebook’u 500 bin para cezasına çarptırmıştı. Daha sonra firma olayla ilgili özür dilemiş ve kullanıcıların verilerine hangi uygulamaların baktığını öğrenmeleri konusunda izin vermişti.

Google’da 2012 yılında aynı konuda ABD Federal Ticaret Komisyonu tarafından açılan bir davada 22,5 milyon dolar ödemeyi kabul etmişti.