Facebook’un VR alanındaki heyecanlandıran atağı

1

Facebook gündemimize skandalları ile giriyor olsa da şimdi konumuz çok daha farklı. VR teknolojisinde hızlı ilerleyen teknoloji devleri arasına Facebook adını altın harflerle yazdırmayı başarıyor.

Şirket sanal gerçeklik çalışmalarına tam olarak ne zaman başladı bilmiyoruz ancak beş yıl önce Mark Zuckerberg şirketi için, sanal gerçeklik başlığı üreticisi Metaverse için 2 milyar dolar ödediğinden beri gözleri üstüne çekmişti.

Teknoloji şirketlerinin sanal gerçeklik alanına yaptığı yatırımlardan ziyade, Facebook beş yıl içinde kendisini oldukça geliştirmiş duruyor. YouTube üzerinden yayınlanan VR başlık deneyimi oldukça başarılı duruyor.

sesli asistanı iddialı geliyor!

Mark Zuckerberg Facebook ile VR alanına girişi beş yıl önce yapmıştı

Mark Zuckerberg, bilim kurgu dünyasını yaratmak için çıktığı yolda önemli adımlar atılmasını sağlıyor. Daha doğrusu sosyal medya devi ile inşa edilen sanal gerçeklik dünyası, bir odada oturan insanların yüz hatlarını tanımlanmasının da ötesine geçmiş durumda.

Facebook’un Reality Labs yayınladığı yeni makale ile çalışmalarını paylaşıyor. Araştırmalara konu olan araştırma laboratuvarı, VR başlığı takan insanların mimiklerini gerçekçi ve hatasız bir şekilde yüzlerinin hareketlerini taklit edebiliyor.

Mimiklerin içinde dil çıkartma, yüz kırıştırma, dudak büzme gibi ifadeler bulunuyor. Bunları çok iyi bir şekilde yansıtan VR başlık toplamda dokuz kameraya sahip ve daha yetenekli. Apple ve Microsoft tarafında bu sensörlü kamera sayısı hem üçte takılı kalmıştı hem de Facebook’a göre daha az gelişmişti.

Geliştirilen bu kameralar hareketlerinizi izliyor ve Facebook’un “Codec Avatar” alarak adlandırdığı özelliği oluşturmak için bir yapay zeka modeli eğitiyor. Bu adeta VR başlığı takan kişinin kopyası gibi oluyor.

 yeni Portal modelleri

Facebook VR başlık ile gerçekçiliğin kapısını aralıyor

Paylaşılan videoyaya bakıldığında da söylediğimiz ayırıcı özellikler ortaya çıkıyor. VR başlığı takan kişilerde yüzü eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamlayan yapay zeka, yalnızca yüzü biraz botokslu gibi gösteriyor. Ama yine de diğer alternatiflere göre bu çok önemli bir adım.

Şaşkınlık vericek şekilde başarılı bir performans sergileyen bu başlık yine de bazı soruların oluşmasına neden oluyor. Teknolojisinin kullanılma şekline göre, iyi ya da kötü olabilecek bu buluşlar ilerleyen yıllarda nasıl sonuçların doğacağını gösterecek.

Söz konusu gelişmiş VR deneyimi videosu

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version