Sosyal medya devi Facebook, yine eleştirilerin odağında yer alıyor. Bu kez sebebi ise aşı karşıtı paylaşımlara izin vermeyeceği yönündeki sözüne karşın bazı paylaşımlara izin vermesi. Son zamanlarda sosyal medya platformu sık sık eleştiriliyor. Çünkü birkaç ay önce çıkan raporlara göre şirket, kullanıcıların bilgilerini paylaşmakla suçlanıyor. Ayrıca çocukların sosyal medya kullanması için çeşitli projeler yaptığı da ileri sürüldü.
Android ve iOS’un WhatsApp sürümleri arasındaki 10 fark!
Facebook, aşı karşıtı reklamları yayımladı
CNN’in haberine göre sosyal medya platformu, aşı karşıtı mesajları engellediğini söyledi. Ancak son zamanlarda sitesinde birden fazla aşı karşıtı reklamın yayınlanmasına da izin verdiği aktarıldı. Üstelik bu reklamlardan biri oldukça sert bir tavır takınıyordu. Zira aşı şartlarını Holocaust (Nazilerin yaptığı soykırımı) ile karşılaştırdı.
Facebook‘ta yayımlanan bir başka reklamda ise “Aslen Amerikalıyım ama şu anda 1941 Almanya’sında yaşıyorum” mesajıyla tanıtılan tişörtler vardı. Mayıs ayından bu yana ‘Ride the Red Wave‘ sayfasının reklamlarından Facebook, 280.000 dolardan fazla para kazandı. Sayfanın 10.000’den az takipçisi var ancak Facebook’a ödeme yaparak potansiyel olarak milyonlarca kişiye ulaşabilir.
Ayrıca bir şirket tarafından işletilen ‘Next Level Goods‘ sayfası ise 2019’dan bu yana Facebook reklamlarına 500.000 dolardan fazla harcadı. Şirket, aşı karşıtı tişörtlerin reklamını yapmak için düzenli olarak Facebook’u kullanıyor. Bu arada, Facebook verilerine göre reklamlar en çok Teksas, Florida ve Kaliforniya‘daki kullanıcılar tarafından görüntülendi.
Facebook, bu reklamların nasıl yayımlandığı hakkında bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Şirket, kısa süre önce COVID-19 aşılarının zararlı olduğuna dair gönderileri kaldırma sözü verdi. Ayrıca 20 milyondan fazla içeriği sildiğini açıkladı. Facebook’un sahibi Meta, COVID-19 politikalarını Nazi Almanyası ile karşılaştıran ve aşıları zehir olarak tanımlayan reklamların ‘bilgilendirme politikalarına’ aykırı olduğunu söyledi.
Bununla birlikte, NYU araştırmacısı Laura Edelson‘a göre Facebook manuel olarak tüm reklamları incelemediği için böyle bir sorun oldu. Ayrıca siyasi kampanyalara kıyasla ticari sayfaların daha ılımlı bir politikayla karşılaşması da bunun bir diğer nedeni. Büyük olasılıkla Facebook’un algılama sistemleri bu reklamları gözden kaçırdı.