Her ne kadar yeni nesil yapay zeka modelleri hem hayatımızı kolaylaştırmış hem de heyecan verici yeni teknolojilerin önünü açmış olsa da, Facebook ve OpenAI gibi dev firmaların bu yapay zeka modellerini nasıl eğittiği de ayrı bir şüphe konusu. Meta cephesi, devam eden bir davada, kullanıcıları endişelendiren bir itirafta bulundu.
Facebook: “Kullanıcıların fotoğraflarını kullandık!”
Meta’nın Küresel Gizlilik Direktörü Melinda Claybaugh, Avustralya Senatosu’nda bir soruşturmada ifade verdi. İşçi Partisi Senatörü Tony Sheldon, Meta’nın üretken yapay zeka araçlarını geliştirmek için 2007 yılına kadar uzanan Avustralyalı kullanıcıların gönderilerini kullanıp kullanmadığını sorduğunda, Claybaugh başlangıçta bu iddiayı reddetti.
Ancak senatör David Shoebridge, Claybaugh’un bu iddiasına karşı çıktı. Shoebridge, “Gerçek şu ki, 2007’den beri bu gönderileri gizli olarak ayarlamadıysanız, Meta, Instagram veya Facebook’taki her herkese açık gönderiden tüm fotoğrafları ve tüm metinleri 2007’den beri toplayacağına karar verdi, değil mi?” diye sordu. Claybaugh ise, “Doğru” yanıtını vererek durumu itiraf etti.
Claybaugh, 18 yaşın altındaki kişilerin hesaplarının taranmadığını sözlerine ekledi. Ancak Senatör Sheldon, kendi hesabındaki çocuklarının herkese açık fotoğraflarının taranıp taranmayacağını sorduğunda, Claybaugh bunun da yapılacağını kabul etti.
Facebook temsilcisi, şu anda yetişkin olan ancak hesaplarını oluşturduklarında 18 yaşın altında olan kullanıcıların önceki yıllara ait verilerinin taranıp taranmadığı sorusuna ise yanıt vermemeyi tercih etti. Özetle, eğer hesabı açtığınızda 18 yaşın altındaysanız, fotoğraflarınız taranmış olabilir.
Meta, davada Avustralyalı yetişkin kullanıcılarının herkese açık fotoğraflarını, gönderilerini ve diğer verilerini, yapay zeka modellerini eğitmek için kullandığını itiraf etti. Şirket, Avrupa Birliği’ndeki kullanıcılara reddetme seçeneği sunarken, Avustralyalı kullanıcılara böyle bir seçenek sunmaması dikkat çekti.
Siz de konuyla ilgili fikirlerinizi bizle yorumlarda paylaşmayı ihmal etmeyin.