Facebook, sosyal medya dendiğinde şüphesiz akla gelen ilk iki platformdan biri. Hemen herkesin bildiği üzere Mark Zuckerberg adlı Harvard Üniversitesi öğrencisinin bitirme tezi olan Facebook inanılmaz bir şekilde gerek medya tarafından gerekse sahip olduğu özgün yapı beraberinde büyük başarı yakaladı.
Günümüzde 1 milyarı aşkın Facebook kullanıcısı var ve bu kullanıcıların çoğu hesaplarını aktif şekilde kullanmakta. Ancak, Facebook’un son bir yılına bakıldığında kullanıcı bazlı popülaritesine dair düşüşlerin gözlendiği de ortaya çıkıyor.
Twitter’ın her geçen gün daha fazla tıklanmaya başlanmasının yanı sıra LinkedIn’de kişisel detayların çok daha yoğun şekilde paylaşıldığı bir platform halini aldığı bir gerçek. Fotoğraflar da her geçen gün daha fazla olacak şekilde Instagram’da yoğunlaşıyor.
Starbucks’tan arkadaşınıza hediye göndemek
Facebook’ta negatif süreci durdurmaya yönelik bazı önlemler alındı mı? Evet, örneğin sosyal ağ platformuna arkadaşların birbirlerinin evlerine Starbucks‘tan örneğin kek göndermelerine yarayan bir yol eklendi; credits adlı uygulama üzerinden gerçekleşen işlem şu anda Türkiye’ye aktif değil.
Ayrıca muhtemelen WhatsApp’ta gördüğü ilgiyle ilişkili olarak sohbet kısmına ikonlar eklendi. Arkadaşların beğenilerini kategorileyen Graph Search adlı bir bölüm de geçtiğimiz Haziran’da Facebook’a katıldı. Twitter’daki hashtag(#) formu da Facebook’ta bildirimlerde kullanılmak üzere sisteme dahil oldu.
Hashtag’ler, Twitter’da çılgınca popüler oldu, Instagram’ın ana fikriydi ve kimine göre Facebook’a eklenmesi kaçınılmaz hal almıştı. Ancak ilgi görmedi; çünkü Facebook kullanım özellikleri butonları tıklamaya dayalı, beğenmek anafikir durumunda ve diğer tüm unsurlar da tıklayarak ilerliyorsunuz.
Hashtag’ler iyi gitmiyor
Hashtags ise Twitter normlarına uygun olan ve aslında bir bakıma kendine has bir anlatım şekli olduğundan Facebook’ta beklendiği gibi tutmadı. İnsanların bu forma alışması zaten zaman alacak bir süreçti ve kaldı ki Facebook söz konusu olduğunda alışamadılar da. Hashtags, Facebook’ta etkisiz kalmakla kalmadı şirketin hantal yapısını da iyiden iyiye gözler önüne serdi.
Peki Facebook’ta ilerleyen süreçte neler olacak, şirket eskiye göre kullanıcı nezdinde daha az ilgi görürken finansal yapısını güçlü tutacak yapıyı ise korumaya devam ediyor. Bakalım sürekli yüksek oranlarda tıklanmaya dayalı bir platform olan Facebook’ta daha fazla tıklanmaya yönelik eğilim ne zaman artacak?
:: Facebook’u eskisi kadar ilgiyle kullanıyor musunuz?
Facebook böyle devam ederse batar.
Eskisi kadar ilgiyle kullanmıyorum ve çevremde de aynı şeyi gözlemliyorum.
Daha ne kadar gelişiecek ?
kendini yeterince yenileyemiyor
Hiçbirşey yapmasın sadece fake hesapları kapatsın yeter zaten.
2011’den beri kullanmadığım sosyal mecra sitesi
facebook’un hash tag sayfa tasarımı çok berbat ve doğru sonuçlar vermiyor. yani twitter’daki gibi değil. ben #Haber tagına baktığımda ben baktıktan hemen önce atılan facebook mesajını görmem gerekirken, ya sadece arkadaşlarıma ait paylaşımları ya da çok çok önce paylaşılmış eski şeyleri görebiliyorum. ayrıca facebook içerisindeki içeriklerde arama da yapamıyorsunuz. birinin attığı mesajda geçen bir kelimeden yola çıkarak, “herkese açık” gönderilmişse, arama sonuçlarında çıkabilmeli idi ama çıkmıyor. sadece kişi aramaları yapabiliyorsunuz ki bu çok demode oldu.
“özgün” mü?
Facebook’ta kırılma timeline ile başladı ve hızla devam ediyor. Ben geleceğini pek parlak görmüyorum. Son zamanlarda yenilik üretmek yerine her platformdan birşeyler çalarak çorbaya çevirdiler ve o çaldıklarını da doğru düzgün yapamadılar.
elbet buda bir gun yahoo gibi cırpınıcak aynı sekilde instagram da öyle popisi gecmiycek teksey Google.com gibi duruyor 🙂
facebookta foto ve bildirimlerle dolu insan hayatı bilgileri çok sıkıcı geliyor bence modası geçti gececek
Acayip uyuz reklamlar var.
Sırf insanlar messengeri kullanmadığı için facebook chat için kullandığım sosyal ağ
Facebook karşısında henüz alternatif gelişmiyor. Eş dostla irtibat kurmak için eskiden msn vardı şimdi facebook var, facebookun halefi olabilecek tek platform google+ ama o da facebookun hantallığına şimdiden yakalanmış durumda. Asla bir facebook eğilimi gösteremedi. Ortada facebookun yerine geçecek yeni kralın belirtileri yok henüz. Kim bilir şu anda popüler olmayan bir platfordur geleceğin favorisi. Facebookun yaşayacağı 5 yıllık altın çağı var en azından. Sonra da bir 5 yıllık gerileme dönemi olsa eder 10 yıl. Facebooktan kurtulmak için çok erken henüz.
Uzunca bir süredir facebokum kapalı. Kaçırdığım birşey varmı ? Hayır yok 🙂
Facebok’u çekici kılan Topluluk-eğlence sayfalarıydı. İnsanlar oralarda takılıyor ve eğleniyordu. Mark’ın gözünü para bürüdüğü için bütün sayfaların erişimini düşürdü. Benim elimde toplam 1 300 000 fanlı sayfalarım var. şuan yayın yapıyorum ama toplam erişebildiğim insan sayısı 100 bin bile değil. Mark paşaya para vermezsek o bizim erişimimizi arttırmayacak. Ama Biz de çok kar getiren işler yapmadığımız için; Facebook’ta yayın yapmaktan vazgeçiyoruz. Facebook böyle yapmaya devam ederse insanlar sadece markaların sıkıcı reklamlarını görecek ve bir süre sonra bu mecrayı terk edecek. 🙁