Fare imleçleri birden fazla şekilde farklı durumları işaret ediyor. Varsayılan ayarlarda ok şeklinde olan imleç bağlantı veya köprüyü gösteriyorsa işaret parmağı şeklinde oluyor. Veya bilgisayar arka planda bir işleme devam ediyorsa kum saati şeklinde bir imleç beliriyor.
Seçim durumlarının yanı sıra boyutlandırma ve taşıma işlemleri için özel işaretçiler mevcut. Örneğin pencerenin sağ kısmına geldiğinizde boyutlandırma işlemini yapabileceğinizi gösteren işaretçi yatay çift yönlü bir ok şeklini alır. Varsayılan imleçler benzer değişkenler içerirken imleçleri özelleştirme şansımız var.
Windows’da programsız özelleştirme
Windows işletim sistemlerinde harici bir uygulama gerekmeden fare imleçlerinde özelleştirme yapabiliriz. Tabii özelleştirmeye başlamadan önce kişisel zevklerinize göre imleç paketi seçmeniz gerekiyor. Bunun için ücretsiz birçok site mevcut.
Seçtiğiniz imleç paketindeki çeşitlilik ile görsel deneyim de artıyor. Örneğin sadece “Normal Seçim” için bir imleç indirip özelleştirme yaptığımızda fare bağlantı üzerinde iken varsayılan bağlantı imlecini göstereceği için görsel uyuşmazlıklar ortaya çıkar.
Uygun dosya türündeki imleçleri indirdikten sonra dosyaları sistem dizinine (C:\) atmalıyız. Hatta işletim sisteminin varsayılan imleçlerinin bulunduğu sistem klasörün (C:\Windows\Cursors) içerisine yüklemekte fayda var.
Windows 10 fare imleci özelleştirme
Windows 10’da özelleştirme menüsüne ulaşmak için Ayarlar uygulamasında Cihazlar menüsünü seçiyoruz. Ardından Fare sekmesine giriyoruz. İndirilen işaretçileri yüklemek için İlgili ayarlar altındaki Ek fare seçenekleri‘ne tıklıyoruz.
Açılan ekrandan İşaretçiler seçeneği altındaki Özelleştir kutusunda bulunan farklı durumlar için indirdiğimiz imleçleri seçmemiz gerekiyor. “Normal Seçim” işaretçisine tıklayıp altta bulunan Gözat butonu sayesinde seçtiğimiz özel imleci seçiyoruz. İndirdiğiniz imleç paketinde bulunan bütün işaretçileri ayarlayıp Tamam butonuna bastığınız anda imleçleriniz özelleştirilmiş olacaktır.
Tamam butonuna basmadan önce Düzen kısmından yaptığımız özelleştirmeleri kayıt edebiliriz. Bu sayede birden fazla imleç paketini ayarlayıp, istediğinizde tek tek değiştirmeye gerek kalmadan set halinde değiştirebilirsiniz.
Diğer Windows işletim sistemleri için özelleştirme
Genel olarak aynı pencere üzerinden özelleştirme yaparken Windows 10’dan önceki işletim sistemlerinde Ayarlar uygulaması mevcut olmadığı için bu pencereye denetim masası üzerinden ulaşmanız gerekiyor. Denetim Masasında, Donanım ve Ses kategorisindeki Fare seçeneğine tıklayıp aynı pencereye ulaşabilirsiniz.
MacOS bilgisayarlarda imleç özelleştirme
Mac işletim sisteminin özelleştirme işlemleri Windows’a göre daha kısıtlı. Bu yüzden özelleştirmek için doğrudan bir ayar mevcut değil. Fakat küçük bir uygulama sayesinde MacOS kullanıcıları da özelleştirme yapabilir. İmleç özelleştirmek için gerekli olan Mousecape isimli yazılımı yüklemek gerekiyor.
Uygulamanın kullanımı oldukça basit. Windows işletim sisteminde birden fazla paketi kaydedebildiğimiz gibi Mac işletim sisteminde de birden fazla imleç paketi ayarlayabiliriz. İndirilen imleçleri seçerken Type kısmından hangi işaretçi olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Örneğin normal seçim için Arrow seçilmeli.
Linux işletim sistemi için imleç özelleştirme
Linux dağıtımlarında imleç özelleştirmek için harici bir uygulamaya gerek duyulmuyor. Fakat Windows ve Mac işletim sisteminde olduğu gibi geniş kütüphanelere sahip değil. Farklılık olarak diğer işletim sistemlerinde işaretçiler için tek tek özelleştirmeleri seçmek gerekirken Linux üzerinde paket olarak indirilen dosyayı sistem dizinine (“.icons”) ekliyoruz. Bu dizini göremiyorsanız özelleştirme yapabilmek için oluşturmanız gerekiyor.
Ardından yapmanız gereken işlem farklı Linux dağıtımlarına göre değişiklik gösterebilir. Örneğin Linux Mint dağıtımında Temalara girip Fare işaretçisinden direkt olarak dizine yüklediğiniz paketi seçerek yapabilirsiniz. Yahut Ubuntu için Ayarlar uygulamasından Görünüm kategorisinden imleç seçeneğinden doğrudan yüklenen paket seçilebilir.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}