MOBA oyunlarını PC ve Konsollarda görmeye aşinayız. Son zamanlarda, tabletlerde de karşımıza çıkmaya başlayan MOBA oyunlarından bir tanesi de “Fates Forever”.

Bilmeyenler için MOBA’nın ne olduğunu kısaca açıklayalım. Açılımı “Multiplayer Online Battle Arena” olan MOBA türü; gerçek zamanlı oynadığımız savaş stratejisidir.

Çoğu oyunda 5’er kişiden oluşan iki takım, bir harita üzerinde farklı yollar izleyerek, karşı takımın kaynaklarına, savunmasına ya da binasına zarar vererek oyunu kazanmayı amaçlar. Defence of the Ancients, yani nam-ı diğer “DOTA” ve “League of Legends” bu türün en kült örneklerindendir.

14-11/29/fates-forever-gameplay-5.jpg

Fates Forever‘a geri dönecek olursak; tabletinizde size bu MOBA deneyimini sonuna kadar yaşatacak ender oyunlardan bir tanesi diyebiliriz.

Oyunu dokunarak oynamak, karakterinizi dokunarak yönetmek bir çok MOBA oyuncusu için garip gelebilir. Genelde MOBA oyuncuları fareleri üzerindeki gramlık bir değişikliği bile hoşnutsuzlukla karşılarken “Birde dokunarak mı oynayacağız?” şeklinde düşünebilirler. Ancak korkulacak bir durum yok çünkü sadece tablet için üretilen Fates Forever’da, rakibinizde tıpkı sizin gibi dokunmatik ekranda oynamaktadır. Dolayısı ile vereceği tepkime süresi sizin kadar olacaktır, bu durum eşit koşullar altında savaşacağınız anlamına geliyor.

İncelemenin devamı ve indirme linki için sayfa değiştiriniz

{pagebreak::2}

14-11/29/fates-forever-gameplay-2.JPG

Oyundaki karakterler oldukça başarılı olmuş. Henüz 13 karakter var ancak ileride karakter sayısının artacağına dair bilgiye Fates Forever’ın kendi sitesinden ve oyunun içinden ulaşabilirsiniz. Her bir karakterin kendine özgü yetenekleri, atak, savunma şekilleri ve hikayesi mevcut. Oynadıkça anlıyorsunuz ki bütün karakterlerin iyi ve kötü yanı olduğu için biri diğerinden daha iyi değil. Hemen hemen hepsi eşit güçte. Tabi ki oyunun başında hemen istediğiniz karakteri alamıyorsunuz. İstediğiniz karakteri elde etmek için ya uygulama içi satın alma işlemi gerçekleştirerek (gerçek para harcayarak) Jade sayınızı arttıracaksınız ya da Ore biriktireceksiniz. Ore biriktirmek için günlük verilen görevleri yerine getirebilir ya da yapacağınız maçlarda galibiyet alarak Ore’nize Ore katabilirsiniz. Ancak binlerce Ore biriktirdikten sonra bir karakter satın alıp, karakterinizi sevmeme gibi bir durumla karşılaşmamanız için oyunda belirli dönemlerde, tüm karakterler sırayla ücretsiz oluyor. Bu sayede istediğiniz karakteri ücretsiz olduğu dönemlerde kullanıp fikir sahibi olabilirsiniz.

14-11/29/fates-forever-3.jpg

Fates Forever’da direk online olarak oynayabileceğiniz “Play Online”, sadece rakibinizin botlardan oluştuğu “Co-op Match”, sizin haricinizde her karakterin bot olduğu “Bots Match” ve kendi yaratacağınız, oyuncuları kendinizin seçebileceği “Custom Game” modu olmak üzere 4 farklı oyun seçeneği var.

Oyuna başladığınızda bulunduğunuz bölge, siz öldükten sonra da tekrar doğacağınız bölge olmakla birlikte; alışveriş yapabileceğiniz tek yer olma özelliğinide sahip. Savaşmaya başladığınızda kazanacığınız altınlarla alışveriş yaparak savunmanızıatağınızı ya da hızınızı geliştirebileceğiniz öğeler satın alabilirsiniz. Bu öğeleri zamanında alabilirseniz zaten rakiplerinize karşı büyük bir üstünlük sağlıyorsunuz.

İncelemenin devamı ve indirme linki için sayfa değiştiriniz

{pagebreak::3}

 

Oyundaki harita 2 ana yoldan oluşuyor ve bu ana yollar, ara yollarla birbirine farklı noktalardan bağlanıyor. Haritada ilerlerken, düşmanın ana enerji kaynağını yok etmeden önce sizede saldırabilen kulelerini yıkmanız gerekli. Savaş esnasında haritayı sürekli olarak takip edemeyeceğiniz için bir dış ses size “Düşman kulenize saldırıyor, Düşman kulesi yıkıldı vb.” şekllerde uyarıda bulunuyor. Bir maç yaklaşık 10 ila 15 dakika arası sürüyor. Fates Forever şu an en fazla 3v3 (3’e 3) yani 6 kişilik maç yapmamıza izin veriyor ileride bu sayının 5v5 olup olmayacağıda ayrı bir merak konusu. Savaş esnasında ekranınızda karakterinize özgü 4 adet saldırı ya da savunma yeteneği bulunuyor.

Bu yeteneklerinizi alıcağınız tecrübe puanları ile geliştirerek daha etkin bir şekilde kullanmanız mümkün. Ekranınızın sol köşesinde bulnan 4 yeteneğiniz haricinde “relic” adı verilen bir yeteneğiniz ve haritadan takım arkadaşlarınızı takip ederken yardım isteyebileceğiniz ya da bulunduğunuz bölgeye dikkat edilmesi gerektiğini anlatabileceğiniz “help”“focus” gibi butonlar mevcut. Oyunda size yardımcı olabilecek periyodik aralıklarla doğan yardımcı bir de ekip var. Bu ekip gerçek bir oyuncu tarafından yönetilmesede savaşırken oldukça işinizi kolaylaştırabiliyor. Oyunda gizlenebileceğiniz bölgeler mevcut. Otların arasında kendinizi kaybettirip rakiplerinize ufak süprizler yapabiliyorsunuz.

14-11/29/fates-forever-gameplay-3.jpg

Her ne kadar objektif bakmaya çalışsakta, “Fates Forever” reklamı yapılan bir çok tablet-mobil MOBA oyunundan daha başarılı bir oyun olmuş. Oyunun görsel ve ses efektleri, PC ve Konsolu aratmayacak seviyede. Oyun içi kontroller, dokunmatik ekranda son derece basit ve ne istediğinizi algılayabilecek bir yapıya sahip. Uygulama içi satın alımlar oyunda başarınızı arttırmıyor, sadece karakter değiştirmeye yarıyor. Online mod sizi çok bekletmeden eşleştirme yaparak maça alıyor. Üstelik bu kadar başarılı bir oyun olmasına rağmen ücretsiz olarak indirebiliyorsunuz. Oyunla alakalı tek üzücü durum ise şu an yalnızca iOS işletim sistemine sahip tabletlerde oynanabiliyor olması.

Fates Forever’ı iPad’inize ücretsiz olarak buradan indirebilirsiniz.

:: Fates Forever mı yoksa iPhone 6 tanıtım gününde Apple’ın reklamını yaptığı VainGlory mi?