Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan Fatih Projesi, sadece ülkemizdeki değil, tüm dünyadaki markaların gündemine yerleşecek gibi görünüyor. Bunu, sadece 16 milyon öğrenciye verilecek tablet bilgisayar olarak düşünmemek gerekiyor.
16 milyon tablet bilgisayara verilecek internetten tutun da, öğrencilerin sınıflarında hazırlanacak dijital tahtalar, sunucular, kablolama ve daha birçok hizmet.
Tablet bilgisayarların etrafında oluşacak ekosistemi değerlendirdiğinizde, milyarlarca dolarlık bir yatırımdan bahsediyoruz. Bakanlık, bu yatırımların yerel işletmeler tarafından gerçekleştirilmesini istiyor.
Hedef: Fatih’ten Pay Almak
Her ne kadar size yansıtılmasa da, şu anda bütün bilişim markaları bu pastadan daha fazla pay almak için seferber olmuş durumda.
Bize ulaşan bilgileri, burada paylaşmak için henüz doğru zaman değil. Ancak, şunu söyleyebilirim ki, başta iletişim şirketleri olmak üzere, ülkemize ait yerel bilgisayar markaları, gece gündüz demeden bu proje üzerinde çalışıyorlar.
Bazı ürünleri, yerinde görme imkanı da buldum. Ancak kurumlara verdiğim sözler nedeniyle ne yakında duyurulacak markalardan, ne de ürünlerin özelliklerinden siz değerli okuyucularıma bahsedebiliyorum.
Özetle; Fatih Projesi, ülkemizin en önemli bilişim yatırımlarından biri olacak. Bu proje, bölgemizdeki en çetin rekabet ortamını da beraberinde getirecek.
Şimdilik sussam da, bu gelişmeleri ilk duyacağınız yer, yine ShiftDelete.Net olacak 😉
Bu projeden sizlerin beklentileri neler?
Tıklayın, forumda tartışalım.
üniversite öğrencilerinede var mı
Umarım bu projede alt yapı sıkıntısı ve zihniyet problemleri yaşamayız
İş gerçekten çok ciddi dostlar. Elimde bazı fotoğraflar da var. Müthiş markalar geliyor hem de inanılmaz fiyatlara. Ancak markalara söz verdiğim için ne isimleri ne de bu fotoğrafları yayınlayabiliyorum. Bakanlık, en iyi kalitede en iyi fiyata bu işi halletmek istiyor. Ben, bu projeye çok güveniyorum.
Ağzımızı sulandır sulandır git ohh
Önce isimden başlanır
Ben eğitim sektöründeyim ve eğitim sadece bilişimle düzeltilebilecek kadar basit olamaz. FATİH’in bilişim sektörüne katkısından başka, eğitime neredeyse hiç bir katkı sağlamayacağı çok açık. O kadar paraya yazık olacak. Tabi şu an markaların ağızlarının suyunun aktığını zaten söylemiş bulunuyorsunuz. "Tok kurtlara" bu paralar hayırlı gele demekten başka bir şey düşmüyor bize
Bizler teknoloji kurtları olarak, yine de niyetlerimizi iyi tutalım.
Bende bi cacık olmaz bu projeden.
Gelebilecek maximum özellikleri söyleyeyim, Android 2.2, 500-600mhz işlemci, 256 ram.
Dua edin daha kötüsü olmasın
Hocam "tok kurtlar" demekle elbette ki bahsettiğim kişiler açık, "markalar". Bakanlık, ne ayrılacak bütçeyi açıkladı, ne de başka bir bilgiyi. Sadece bütçenin bir kısmını ulaştırma bakanlığının, bir kısmını sanıyorum MEB’in karşılayacağını biliyoruz. Üretimler sanırım ülkemizde olacakmış. Sizlerden biraz daha bilgi beklerdik
Ben de eğitime fazla bir katkısının olacağını sanmıyorum.
Bir kere dağıtılan tabletlerin çoğu bozulacak çünkü çoğu kullanıcı ne kullanmasını ne de nasıl koruması gerektiğini bilmiyor olacak.
Tabletleri bozulan aileler ben bunu tamir ettiremem param yok devlet ettirsin diyip uzun kuyruklar oluşacak.
Bazıları üzerinde birşeyler pişirmeye çalışıp youtube a yükleyecek..
Bazıları eve ikişer tane götürmeye çalışacak.
Bazıları satıp paraya çevirecek olayı.
Bazıları arkadaşının tabletini kırmaya çalışacak.
Daha anlatsak anlatırız da kısa tutacak olursak,
Kısacası fikir güzel ama Türkiyem için daha çookk erken olduğunun kanaatindeyim.
Zira KDVnin azaltılmasında olduğu gibi para yine zenginlerinn cebine gittiğiyle kalacak , yazık günah..
O kadar nankör bir milletiz ki eminim zevkine bin bir türlü pislik yapacak olanlar çıkacak piyasaya.
Daha teknolojik masraflar fazla gelir bize.
Önce okula gömlek dışarıda elde bıçak gitmemeyi öğretelim , hocaya küfür etmemeyi , dövmemeyi öğretelim belki ondan sonra.
Yani önce bazılarını evcilleştirmek lazım , vahşi canlıya narin bir makina verilir mi kurban olayım ya.
Elim gidiyor, geri geliyor klavyeye. Fotoğrafları bile var ama paylaşamam dostlar.
Şunu söyleyeyim, gelecek tabletlerden biri çift çekirdekli. 10 inçlik.
Daha da bana bişey söyletemezsiniz.
Anlamadığım şey şu. Hem ülkenin kalkınmasını istiyorsunuz hem de her atılıma bir kulp buluyorsunuz. Sonra biz neden gelişemiyoruz neden gelişmekte olan ülkeyiz. Bu proje eğitim sektörüne bir yarar sağlamasa bile o yolda merdivenleri çıkmaya bir adım daha yaklaştıracaktır.
Buradaki "tek sorun" tabletler değil ki siz yanlış anlamışsınız. Makale de yazıldığı gibi tabletler "pastanın" çok az bir kısmını oluşturuyor
Buradaki "tek sorun" tabletler değil ki siz yanlış anlamışsınız. Makale de yazıldığı gibi tabletler "pastanın" çok az bir kısmını oluşturuyor
———- Post added at 02:58 ———- Previous post was at 02:50 ———-
Hocam ben 10 yıldır eğitim sektöründeyim. İnanın sorunlara sizden daha yakın, sizin bildiğiniz durumlardan çok daha ayrıntılı taraflarını biliyorum. @uma350 arkadaşım az da olsa sorunların birazından bahsetmiş. Van’da 3-4 belki 5 yıl önce gazetelerde yer alan anasınıfı öğrencisinin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı gösterisinde giydiği parçalanmış ayakkabının fotoğrafını paylaşsam nasıl bir "kulp" takmak istediğimi daha iyi anlarsınız.
forumda cok sayida ogretmen dostumuz var. bence onlarin ne dediklerine kulak verelim. ama herkes iyi niyetli ve olumlu baksin konuya derim.
Bu arkadaşa hak vermemek elde değil, ancak vahşi canlı demek ne kadar doğru bilemiyorum. Bu durumların çözümü tablet projesini kaldırmak değil, halkı bilinçlendirmek bu olay önce aileden başlayacak, aile doğru terbiye verecek ki çocuk okulda önce ”kendine” sonra arkadaşlarına saygı gösterecek. Ne yazık ki bu durum bizim ülkemizde çok fazla, terbiye sorunundan çok adeta bilinçlenme sorunu oldu çıktı…
Hocam teknolojiyi kullanmayı geri çevirip uzay çağında at gözlüğü ile dolaşmayı düşünmek olarak algılanmasın söylediklerim. Teknoloji ile iç içe olduğum her gün 30-35 civarı SDN ziyaretimden belli olur sanırım Teknolojiye-bilişime inanın bütçem elverdiği kadarıyla en çok yatırım yapanlardan birisiyimdir. Fakat FATİH projesine en başından beri üzülerek söylüyorum çok olumlu bakamıyorum. Umarım eğitime olumlu katkılar sağlar da bizlerin içindeki şüpheler boşa çıkar Hayırlısı olsun diyelim.
Benim babam 20 yıldır eğitim sektöründe ve inanın ben onunla beraber o kadar çok şey gördüm ki. Biz babamla beraber köy köy gezip çocuklarını okutamayan ailelerin çocuklarını okula yazdırmak için az gezmedik.
Sizin dediğinize yanlış demiyorum. Tablet bilgisayar dağıtmadan önce durumunun düzeltilmesi gereken bir sürü öğrenci kardeşimiz var. Ama hakverirsiniz ki eğitimdeki boyutu başka bir seviyeye taşımamız gerekiyor. Bu eğitim sistemi kendi kanıtlayamadı, yani sınıfta kaldı. Birşeyler yapıp geliştirmemiz gerekmiyor mu sizcede? Belki bu sistem azcık da olsa yardımcı olabilir. Olmasa bile eğitime yapılan yatırıma acımamamız gerekmez mi?
bir ipad2 değil demek ki
Üniversite öğrencisi olarak hiç ama hiç ilgilendirmiyor devletin getireceği aletler.illaki bir yerinden bir şeyi kısarlar…ama düşünmeden de edemiyorum.seneler önce öğretmenlere verdikleri toshiba a200 vakası gibi bişey olabilir mi?Ne aletti onlar ya canavar canavar
konu ile ilgili troy’a gerekli bir bilgilendirme maili atılmıştır diğer yandan yerli olacak bu tabletler arkadaşlar. yani ihale şartnamesinde yerli üretim şartı koşulacak. bunun için yatırım gelmez. türkiyede büyük montajcılar var. onlara türkiyede toplatırlar(vestel v.b. gibi). çok güzel proje ve tutarsa mükemmel olur.
"Eğitim sistemi" biraz ideolojik bir durum olduğu için ben o taraflar hakkında konuşmak istemiyorum. Eratosten, Arşimet Gauss… ve diğer pek çoğu zamanında, değil tablet elektrik yoktu Gauss matematiği onlarca yıl ileriye taşımış bir dahidir. Sırf eğitime katkı yapalım diye gösterişli, çift çekirdekli, 10 inc tabletleri, kullanım süreleri 3-4 yıl ile sınırlı teknolojilere yapılan yatırıma inanın benim içim acıyor.
Aslında şu açıdan baksak belki işler biraz değişmez mi Görsel eğitimin öğrenciler üzerindeki olumlu etkisi. Belki bundan 5 yıl önce her sınıfta projeksiyon cihazı olması gereksiz ve masraflı gözükebilirdi ama şuan en gerekli araçlardan birisi. Ayrıca Japonyada her öğrenci kendi laptopuyla derse girip notlarını kaydetmesi eminim ki birçok kişinin "keşke bizde de olsa" dediği bir olaydır ki Japonya eğitime ciddi destek ve yatırım yapan bir ülkedir.
Benim burda anlatmaya çalıştığım şey eğitim sisteminde ki gelişme beklemediğimiz bir yapı taşını koyarak da gelişme gösterebilir. Bunun önüne engel konulmamalı ve desteklenmelidir
geçişin kademe kademe yapılmasında fayda var. çok yeni bir konu olduğundan hiç tahmin edilmeyen ihtimaller oraya çıkabilir.
ancak sonuçlandığında çok olumlu bir etkisinin olacağını düşünüyorum. maliyetler açısından büyük bir maliyet yok ortada. kitap basımı ucuz bir şey değil. onca matbaa makinasını, makinaları yöneten personeli, kağıdı, mürekkebi bir araya getirirken harcanan para tablet dağıtmaktan çok da fazla olmasa gerek.
hele birde bir kısmının türkiyede üretebilirsek maliyetler iyice düşecektir
Hocam bu gün okuduğum haberden çok kısa bir alıntı diyorum ve başka da bir şey demiyorum "Bakan Dinçer, dünyadaki mevcut uygulamalarda, sistemin bir projeksiyon makinasına bağlı olduğunu hatırlatıp yeterince fonksiyel olmadığını belirtti: ‘Örneğin Japonya istenen verim sağlanamadığı için tereddüt ediyor’ dedi."
İnşallah alyapı sağlam olur ve bi sıkıntı yaşanmaz benim bu konuda biraz şüpelerim var inş. haksız çıkarım.. ama gerçekten güzel bi uyguluma eğitimde fayda sağlayacağına inanıyorum.
loveyou brazill
karamsal olmayalım arkadaşlar, elbette fireler olacaktır, kırılanı bozulanı. ancak genelleme yapıp da sizden bir şey olmaz size bu çok diyip geleceğimizi imkansızlıklara mı mahkum edelim, bir bilişimci olarak destekliyorum ve öğretmen arkadaşlarımızın desteğiyle bu projenin sıkıntılarının asgariyeye indirgeneceğinden eminim, daha tabletler gelmeden zaten arkadaşlarımız kardeşlerimizi bilgilendirecektir. bununla ilgili yönergeler zaten okullara dağıtılır, kendimizi küçümsemeyelim, bugün nasıl bir lys gibi sınavlara girilirken öğretmen ve öğrencinin yapması gerekenler adım adım kurallaştırılmışsa bununla ilgili öğretmen arkadaşlara gerekli bilgilendirilmeler yapılacaktır eminim. bazı arkadaşlar boşa gidecek paralar demiş, arkadaşlar bu ülkede boşa giden hiç mi para yok, varsın biraz da böyle şeylere gitsin paramız, parayı biz vermiyor muyuz? vergimizi ödüyoruz paralar kim bilir nerelere gidiyor, en nihayetinde bu projede en azından bize geri dönüyor paralarımız, genç kardeşlerimiz genç yaşta teknolojiyi elinde tutacak en azından, diyelim kimisi attı, kırdı satti, alınan tabletlerin si boşa gitti, hadi olsun 0 @, geriye kalan `ı bizimdir! ben yararlı olacağına inanıyorum, sonuçları ne olursa olsun ne kadar kayıp olursa olsun, yararları daha çok olacaktır.
ben bir öğretmen olarak bu yapılmaya çalışılan uygulamayı takdir etmekteyim ama aklım kurcalayan başka konular da var arkadaşlar. Mesela Meb, resmi verilere göre 140 bin civarında öğretmen ihtiyacı olduğunu kendi söyleyip bunu kapatmak istediğini ama maddi imkanların buna el vermediği çorbasını ısıtıp ısıtıp önümüze koyuyor. Okullarda -ki kendim dahi şahit oldum- maliye , işletme mezunları derslere giriyor ücretli öğretmen sıfatıyla.
Şimdi arkadaşlar sen bir yere en modern hastaneyi yap, en modern cihazlarla doldur eğer içine doktor koymazsan ne işe yarar o hastane? Madem milli eğitime 16 milyon tablet ve altyapı vs için bir kaynak ayrılacak sorarım ey tvlerde kaynak yok maliye kadro isteğimizi onaylamıyor diye gezen Meb yetkililerine bu 16 milyon tableti öğretmeni olmayan öğrenciye boş dersinde oyun oynasın diye mi vereceksin ?
Biraz düşünmek lazım arkadaşlar, eğitimde tablomuz Meb’in göstermeye çalıştığı gibi toz pembe değil, geçen yıl atanamadığı için baskıya dayanamayıp intihar eden öğretmenler var bu ülkede.
Benimde böyle hayallerim vardı… Mesela birgün sınıfta tahtada yazanları yazmaktansa fotoğrafını çekeyim dedim, demez olaydım, tüm sınıf sessizce ‘Yuh!’ dedi.
Bir de geometriciye böyle demiştim ‘Hocam objeleri bilgisayarda çizsekte çözümünü deftere yazsak…’ diye… Hepsi nedense gereksiz ve saçma görüyor bu fikirlerimi…
Bu arada bu tabletler sadece ilköğretim öğrencileri için mi yoksa lise de bu kapsam içine giriyor mu?
Eğitim adına tartışılır ama çocukların teknoloji ile tanışması için çok olumlu bir gelişme. Enine boyuna gözden geçirilmeli yetkililerce. Arkadaşların da belirttiği gibi büyük paralar oynayacak bu projede ve kimse bu paraların ölü yatırıma dönüşmesini istemez. Umarım başarılı olur. Kanaatim eğitim adına fazla bir avantaj getirmeyecek.
Teknoloji güzel bir şeydir ama biz amacına uygun kullanabilecek miyiz? Japon çocukları bizimkiler gibi zıpçıktı değil.
Benimde asıl endişelendiğim konu öğrencilere ne kadar faydasının olacağından çok, öğrencilerin bunun kıymetini bilip bilemeyeceği.Bir çoğunun heba olacağına eminim.İlk aşamada üniversitelere dağıtılması daha mantıklı olur sanırım.ordakiler en azından kıymetini bilebilirler..
Samsung. Galaxy tab geliyo desenize
win8’li tabletler çıkınca işte o zaman allak bullak olacak. Şimdiki tabletler sadece oyuncaktan başka bir şey değil. Win8 gelince asıl tabletleri göreceksiniz…
Android li bi tablette ne yapabilirler yada iOS lu ? Çok fazla kısıtlama var. Notebook vs.. verselerdi öğrenciler kendilerini daha iyi geliştirebilirlerdi diye düşünüyorum.
Yada ileride Windows 8 çıktığında onun kruulmasını destekleyebilecek bir tablet olursa iyi olur.
üniversitelilerde yararlanıyormu peki bilgisi olan?
xmRipper zaten ipad 2 gibi bi üst seviye tablet bekleyemezsinki çocuk okadar yüksek donanımlı bi cihazı napacak.Amaç zaten çocuğun derslerinde kullanması derste açıpta yüksek çöznürlükte oyun film takılması deil.Bence yararı çok olcak.doğa açısından kağıta gerek kalmayacak.artık çağımz gereği böyle bir atılım bence güzel.buarda eğer bizler gibi bu cihazlara hasta olupta kullananlar çok.eğer bu gençlerde bizler gibi bunları hack falan yaptırıp dedğim gibi oyun film falanbunlara yönelebilirler aman dikkat Türk genci çok akıllıdr :D:D:D
16 milyon öğrenciye kapsayan bir proje deniliyor. Yani bu durumda ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerini kapsayan bir proje. Fakat yine de ilk an da proje pilot bölgelerde hayata geçirilecek daha sonra herkesi kapsayacağı söyleniyor.
güzle bi proje
Bu para başka yerde harcansın diyen arkadaşlara evrensel hizmet fonu nedir bir araştırsınlar derim.
verilecek tabletlerle bilim insanı yertişecekse sorun yok, dogmatlara bağlı oy makinalarından oluşan şuursuz bir tüketim toplumu yetiştirilecekse lüzumsuz bir harcama
Troy üniversiteler işin içinde mi? Asıl olması gereken üniversiteler bence zaten..bilim asıl orda işliyor ve böle aletler üniversitede daha bilinçli ve rahat kullanılabilir bence.
Aga… Kaç milyon öğrenci var. Hangi firma alırsa alsın ihaleyi abad olur. Ne paralar dönecek ortalıkta, ey gidiii… Bence burada hükümet farklı bir yol izlemeli ve konsorsiyum şeklinde ihaleye çıkmalı ki, sadece tek bir taraf rant elde etmesin. Gönlüm ise Güney Koreli olduğu için Samsung’ dan yana. İnşallah bu işin içinde olurlar.
Yoksa teknosa, media markt ve diğer zincir satış mağazaları inşallah bu olaya dahil edilmez. Samsung un yeni servis ağı yapılanması çok iyi işliyor diye duydum.
Bazı arkadaşlar bu kadar para neden öğretmen alımına , okullara boya bilmem ne almaya harcanmıyor diyor. Proje bütçesinin hemen hepsi ulaştırma bakanlığı tarafından karşılanacak. Evrensel Hizmet fonu denen bir fon var Ulaştırma Bakanlığının elinde. Bu fon bizim ev cep vs telefon vb haberleşme ücretlerinden kesintilerle fonlandırılıyor. Ve bu fonu sadece dezavantajlı kesimlerim telekomünikasyon hizmetlerine ulaşımında harcayabilirsiniz. ve fonda tonla para var. Şimdiye kadar bu para UBAK projelerinde okullara bt sınıfı kurulumunda, adobe cs3-4 yazılımlarının alınıp okullara dağıtılmasında kullanıldı. Tabi işi sadece tablet değil. okullara metro internet bağlanacak. okullarda l3 sw ile networkler kuruluacak. NAS lar olacak okullarda filen felan. İnşallah diyorum başka bir şey demiyorum.
bizim öğrencimiz 2 günde kırar ya da satar onları
bu sene kardesımde liseyi bitirdi.kardesımden alıp kullanırdık biraz .kör talih ayrıca ihale yerli firmalara verilmeli.
Bu projede insan hiç düşünülmemiş… sadece teknoloji var !!!!!
Çoluk çocuğumuz dershane okul arası mekik dokurken soru bankaları ders kitapları kamburlaştırırken ve kağıt israfı olurken topu hemen bilişim sektörüne fazla para akacak diyerek siyasi açıdan bakarak yorum yapmak ilim, bilgi sahibi insanın akıl ve mantık doğrultusunda yapacağı bir şey değil.
Çağın gereği olarak görülmeyebilir ama çağa ayak uydurmak yerine çağa yön verecek bilişim toplumu olma yolunda ilerlemeye de nasıl kötü söz söylenebiliyor anlamıyorum. Her yıl kitapçılar matbaacılar kazanıyor zaten bu parayı. Basım masraflarından kurtulup kitap başı maliyeti 20 liralardan 3-5 liralara çekmek hatta kimi bilgiye de ücretsiz ulaşılmasını sağlamak mı birilerinin karnını doyurmak için mi yapılıyor?
@raxetul katılıyorum. bir öğrenciye ilkokul 1. sınıftan lise son sınıfa kadar verilen kitapların parasının yarısı etmiyor bir tablet pc. hem bunun bir benzerini kocaeli büyükşehir belediyesi 2-3 senedir yapıyor. 6. sınıfa başlayan her öğrenciye exper pisi veriyor.
Bir tablet 1-8 arası verilen kitap maliyetinden daha azdır çok doğru, güncellenmesi, yeni kaynakların ilave edilmesi çok kolaydır hepsi doğru fakat eğitimi sadece teknolojik alt yapı olarak düşünemezsiniz, bu tablet birçok fonksiyonu olmasına rağmen kitap kalem kağıdın yerini tutmaz, en basitinden elinize gazete alıp okumakla internet sitesinden okumak arasındaki farkı kıyaslayabilirsiniz. Okullarımıza bu teknolojinin girmesi heyecan vericidir fakat kocaeli örneğine bakarsanız verilen netbooklar kafelerde müzik çalmak için kullanılıyor, doğubanka bile düşmüş halde. Projeyi bir bilişim teknolojileri öğretmeni olarak destekliyorum fakat “oleyyyyy adam başı tablet, sınıf başı akıllı tahta haydeee” diyecek halimizde yok, eksiklikleri çok, proje çok değişen halde, fatih ilk ortaya atıldığı halden başka bir hale geliyor, umarım gelecek günler bu proje için daha sağlam adımlar getirir böyle umuyorum umut etmek istiyorum yoksa çok büyük beklenti içinde değilim, eğitimci olarak bilişimci gözüyle ben bakıyorum, sizler bilişim gönüllüsü olarak bakıyorsunuz haliyle sizde heyecan daha fazla 🙂 çünkü meb anlatılmaz yaşanır 🙂
sevgili troy işin arka planında dönen şeylerden biraz haberimiz var, neler gelip gideceğinden hayırlısı…
Umarım sizlerin düşündüğü gibi olur. FATİH ile birlikte çocuklarımızın dershane, özel ders, temiz su, süt, gıda giyecek vb. tüm ihtiyaçları ortadan kalkar. Hocam sanıyorum siz anasınıfında çocuklarımıza verilen bir tabletin liseyi bitirdiğinde halen kullanılabilir olacağını düşünüyorsunuz öyle değil mi? İnteraktif tahtaların ömürlük olduğunu sanıyorsunuz fakat öyle değiller. Teknolojiyi doğru kullanmak gerektiğini söylemeye çalışıyorum dün yayınlanan haberi yine paylaşmak istiyorum "Bakan Dinçer, dünyadaki mevcut uygulamalarda, sistemin bir projeksiyon makinasına bağlı olduğunu hatırlatıp yeterince fonksiyel olmadığını belirtti: ‘Örneğin Japonya istenen verim sağlanamadığı için tereddüt ediyor’ dedi." Teknolojinin bir başka amacı hizmetten çok kârdır. Doğru yatırımlar yapmak gerektiğini söylemeye çalışıyorum sadece başka bir amacım yok. Olaya ideolojik değil gerçekçi bakmak istiyorum.
iyi iyi iyice digitalleselim millet okullarda bile bir birine artik messenger gibi sosyal aglara takilirlar , arap yagi bulunca orasina burasina sürermis diyecem ama ne biz arabiz nede sürecek yagimiz cok .ülkeyi ne bekliyor nereye sürükleniyor Allah bilir ,yani birileri bu is üzerinden yine ceplerini dolduracak ve halkin anasini yine aglatacaklar cünki sanilmasinki bunu halkin cebinden almayacaklar su an icinizden kiminde 500-700 € luk bu cihazlardan var,bende yok ve ihtiyacimda yok ve ona verecek paramda ,ama devlet bunu sana zorla aldiracaktir arkasi kapali bir sekilde ,ama dedigim gibi falanci filan kisinin sülalesinin karnini doyuracaktir
Tablet olayına karşıyım ben. Şimdi nedenlerini sayıpta tartışma çıkarmak istemem. Okuma, yazmayı sökemeden lise bitirenler varken…
Bir öğrt olarak bu projeyi devlet düşmanlığı olarak görüyorum. İnsanlara beyaz eşya dağıtmakla aynı mantık. Öğrencilerin eğitimde kaliteye ihtiyacı var. Babalarının işe ihtiyacı var. herşeyden önce okulda bilgisayar dersine ihtiyacı var. yazık ki dersi kaldırılıyor ama öğrenciye tablet veriliyor. yine bazı firmalar zengin edilecek başka birşey değil.
Toplumun hazır olmasını beklerseniz çok beklersiniz!
Atatürk o devrimleri yapmak yerine toplumun hazır olmasını bekleseydi ohooooo!!!
ya da cumhuriyeti kurmak için toplum hazır değil toplum hazır olduğunda cumhuriyeti kurarız denilseydi bu gün hala ülkeyi komşu ülkelerdeki gibi bir tek parti rejimi yönetiyor olurdu!!!
Bazı şeyler için toplumun hazır olması beklenmez!
Aksine topluma dayatılır ve toplum mecburen değişim geçirir!
Bu değişim sancılıdır ancak o topluma çağ atlatır!
Bu gün Ülkemiz belki demokrasi açısından mükemmel değil!
Lakin Ortadoğuda yer alan diğer ülkelerle kıyaslandığında aramızda dağlar kadar fark var!
Evet bu Fatih projesi büyük bir proje! Sadece tabletlerden oluşmuyor! Bir çok yan projesi var!
Evet Dinozor Öğretmenlerimiz var! Teknolojiden uzak!
Evet öğrencilerimizin bir çoğu bu teknolojilere ulaşamamış yeterli bilgisi olmayan öğrenciler!
Ancak bir yerden başlamak gerek!
Öğretmene de öğrenciye de dayatacaksın!
Kırılırsa kırılsın! Bozulursa bozulsun!
Kıra kıra kırmamayı öğrenecekler!
Boza boza bozmamayı öğrenecekler!
Ve bu teknolojiler geleceğimiz olan çocukların ufuklarını açacak!
Belki 3-5 yıl çok sıkıntı çekecekler, Çok büyük maliyetler çıkacak!
Ancak proje meyvelerini vermeye başladığında göreceksiniz ki teknolojiyi çok daha verimli kullanabilen, dünya ile iletişim kurmayı öğrenmiş, dünyası yaşadığı küçük ilçeden ibaret olmayan, gençler yetişecek!
Her şeye karamsar bakmak!
Bunlar fayda sağlamaz deyip hemen burun kıvırmak kime fayda sağlar?
Mevcut durumdan şikayet edersin!
Mevcut durumu iyileştirmek isterler ona da olmaz diye itiraz edersin!
Statükoculuğun lüzumu yok!
Bu ülkeyi bu halkı küçümsemenin anlamı yok!
bu halk önünde liderlik edecek bir önder bulursa çok çabuk yeni duruma adapte olmayı bilir!
Bulamaz ise de yıllarca yerinde sayar!
Android veya iOS olsun Yoksa çekilmez ! Hem millet uğraşamaz hemde destek olmaz !
Bence soylenecek baska soz yok ellerine saglik dostum
ben pek çok konuda hükümeti destekliyor olsamda bu projende biraz sert olabilir ama bir cacık olmayacağı kanaatindeyim.öncelikle şunu söyleyeyim.hakikaten bu ülkede daha doğuda pek çok ilimizde öğretmen ve derslik açıkları varken önce bunları düşünmemiz gerekmiyor mu?fatih projesi ilk açıklandığında bunun yerinde bir karar olduğunu düşünmüştüm sonuçta projeksiyon aletleri akıllı tahtalar kullanışlı cihazlar-gerçi bunlar bile karatahtanın yerini tutmuyor ama- ama tablet hakikaten gereksiz birşey.zaten günümüz veletlerinin hepsinin elinde bir cep telefonu akşam evde tv bilgisayar bari bırakında çocuklar okulda şöyle bir kafalarını dinlesinler azıcık teknolojiyi özlesinler.bence tamamen gereksiz fuzuli bir uygulama verdiğimiz vergilerin bir kısmı özellikle bu hususta çöpe gidecek gibi duruyor.
tabletin özellikleri meselesine gelirsem.eğer bu cihazlar en azından angry birds bile oynatsa siz o çocuktan bir daha ders çalışmasını beklemeyim 😀
Hocam tebrik ederiz sizi, olayı tabletleri bozmak olarak ele alıp daha fazla basite indirgeyip konunun amacı dışına çıkmasını daha fazla sağlayamazdınız. Akıllı tahtalar veya dağıtılacak tabletler ile eğitimde devrim gerçekleşeceğini düşünmeniz çok hayalperest bir düşünce olmuş. Siz eğer 1. sınıf çocuklarımıza tabletler ile eğitim vermeye kalkarsanız çocuğun psikomotor becerilerinin gelişmesinin önüne az veya çok geçmiş olacaksınız. Çocuk cetvel, iletki, pergel, kalemtraş… kullanmasını bilmeli. Ayrıca "dinozor öğretmenler" tabiri biraz çirkin kaçtığı gibi onların tecrübeleri ile bu gün ben de eğitim sektöründe kendime yer bulabilmiş durumdayım.
"Süt, gıda gibi eğitim öğretim metaryeli olmayan diğer ihtiyaçlarında FATİH projesi ile giderilir" gibi yersiz bir şey söylenmesini kınıyorum. Her 3-4 senelik kitap ihtiyacı bir tablet parası edecektir. 3-4 senede bir yenilenir olur biter. Teknolojinin amacı hizmetten çok kar olduğu yerler akıllı telefon alıp onu mail takip etmek ya da ajanda gibi uygulamaları kullanmak yerine sadece video çekip ( o da 3-5 kere) müzik dinleyerek arkadaşlara hava atılan yerler. Bakan dünyadaki mevcut uygulamalardaki hatalardan bahsedilirken bizim ne şekilde yapmamamız gerektiği bahsedilmiş.
Ortada bir şey olmadığı için öncesinden insanın aklından bir sürü düşünce geçiyor.
Bir çok arkadaşımız eğitimdeki durumu analizini yapmışlar.
Özetle hazır değiliz ama ne zaman hazır olacağımız da belli değil.
Projenin çok iy sonuç vereceği yerler olacaktır,ama Türkiyenin öğrenci profili çok farklıdır.
Sonralarını bilemem ama ilk başta bir çok yerde karmaşa çok olacaktır.
Bir 5-10 sene sonra durum tabiki şimdikinden iyi olacaktır.
Bekleyip görelim bakalım.
Sayın hocam olayı başka tarafından anladığınız çok açık. Benim burada söylemeye çalıştığım tabletler ile eğitimde devrim gerçekleşmeyeceğidir. Söylemeye çalıştığım olay eğitimde giderilmesi gereken çok daha büyük sorunlar var. Sözlerinizde daha dikkatli olursanız sevinirim
Üniversite öğrencilerine de bekliyoruz
Öğrenci olmayanlarda parasını verip alabilsin isterim kendi adıma.
Fetih tab 10.1 🙂
Türkiyeyi fethedecez
Bir Teknik öğretmen olarak size şunu söylemem gerekiyor. çok iyi planlama yapılmalı…
Bir Teknik öğretmen olarak size şunu söylemem gerekiyor. çok iyi planlama yapılmalı… eğer proje ülkemize yeni zenginler kazandıracak ve zengin sayısını da fakir sayısını da artırmak içinse vay halimize.
Çok büyük bir piyasa arkadaşlar ve çok fazla dağıtılması gerek. Ben buraya yazıyorum arkadaşlar fatih projesi hayata geçsin 3-5 sene sonra herkes siyasilere yüklenecek. çünkü başarısız olacak. Çünkü bu ülkede Fatih projesini hükümet yapacak ve devlet memurluğu zihniyetiyle çalışan adamlar bu işi idame ettirecekler. 11bin öğretmen alıp 150.000 ücretli öğretmen çalıştıran bir zihniyet milyarlarca lira harcayıp fatih projesini gerçekleştiriyor bunun neresi hak ya? Önce yönetimsel problemlerini çöz… Daha düne kadar sözleşmeli öğretmenler eşlerinden ayrıtdılar…
FATİH PROJESİ FOS ARKADAŞLAR . GETİRDİĞİ ZARAR FAYDASINDAN DAHA FAZLA OLACAK… FAYDASI OLMAZ DEMİYORUM DİKKAT EDERSENİZ…
ALLAH BU ÜLKENİN YARDIMCISI OLSUN.
umarım ipad verirler 😀
bencede birçok şirkete verilmeli 🙂 örneğin ipad2 gibi bir cihaz üniversite-lise öğrencilerine daha düşük bir model ilköğretim okullarına
Yanlış ve taraflısın diye düşünüyorum. Bende eğitimciyim. Eğitimde teknolojinin rolü azımsanamaz. Bundan 10 yıl önce sınıflara projeksiyon kuralım denildiği zaman da bazıları aynı bu üslupla eğitime katkısı olmaz diye yaygara yapmıştı. Ama şu an okulların olmazsa olmazları.
Ülkemiz eğitim siteleri, yazılımları ve programları bakımından çok yetersiz. Bu gibi adımlar ister istemez bu sektörleride geliştirir ve illaki eğitime katkıda bulunur. Hiç bir katkısı yoktur demek insafsızlıktır. Burda önemli olan bu işin iyi ve az maliyetle kaliteli bir şekilde yapılmasıdır.
Olaya basit tablet Pc olarak bakmayın. Bunların kullanımı, içeriği, içerisine yüklenecek programlarına kadar hepsi önemli. Şu yaz tatilinde tüm çocuklar pc başında ve kafa bulandırıcı oyunlarla uğraşıyor. Küçük yaşlarda çocukları program yazılımcılığı , zeka geliştirici programlara vs destek vermek gerekir.
Karamsarlıkla bir şey çözülmez.
üniversitelerde bile henüz yeterli altyapı yokken ilk okulda tabletin ne işi var? birileri yine para kazanacak
Bu Tablet olayının bir yönü daha var…
Büyük ihtimal ihaleyi kazanacak firmalardan üretimi Türkiye’de yapması istenecek…
Aynı şekilde belli sayılarda Türk Mühendis ve çalışanların da bu projelerde yer alması şartlar arasında olacak…
Bu Ülkemizde bilgisayar teknolojisinde yeni adımlar atılması anlamına geliyor…
Sadece toplama yapmaktan ziyade bir çok bilgi ve tecrübenin ülkemize gelmesi anlamı taşıyor…
Hem eğitim için araç gereç ihtiyacı sağlanırken bir yandan da ülkemize teknoloji alanında bilgi ve tecrübe de getirmiş olacağız.
Bu alandaki mühendislerimiz en son teknolojiye ve bunun işleyişine kendi ülkelerinde ulaşmış olacaklar…
Bu olay basit bir teknolojiyi satın alma meselesi değil
teknolojiyi ve bu teknolojinin arkasındaki bilgiyi Türkiye’ye getirme meselesidir…
Bu hafife alınacak bir şey değil…
Taraflısın tarafını pek anlamadım Hocam üçüncü kez aynı cümleyi tekrar yazıyorum ve kimin yanlış düşündüğünü anlamış olacaksınız. "Bakan Dinçer, dünyadaki mevcut uygulamalarda, sistemin bir projeksiyon makinasına bağlı olduğunu hatırlatıp yeterince fonksiyel olmadığını belirtti: ‘Örneğin Japonya istenen verim sağlanamadığı için tereddüt ediyor’ dedi." Sayın bakanımız bunları söylüyor ve siz halen projeksiyonların faydalarını saymakla bitiremiyorsunuz. Hocam tekrar tekrar söylüyorum FATİH projesine eğitimde devrim yaratacak gibi bir bakış açısı çok yanlış. İdeolojik bakan siz oluyorsunuz bu durumda.
Eğer bu tableti ilk okul ve lise öğrencilerine vereceklerse zarardan başka bir şey değil.
@uma350 nin dediklerine katılıyorum. Öğrencilere demirden sanldalye ahşaptan masa dayanmıyor.
Bakının eğitimden verim alınamıyor demiyor ki? Öyle olsa neden bu projenin arkasında dursun. Dediği şey şu : Japonya da tablet ekranlarında tahtaya projeksiyon ile yansıtılan görüntü aynı ve bu da sistemin kullanım verimi düşürüyor demek istiyor. Ne bileyim öğrencilere ders esnasında wikipedia ya da belirli başlı kaynakların da açılması sağlanarak sistem daha verimli olabilir. Tamam bunu demiyor ama bunun gibi daha verimli yolların olabileceğini söylemek istiyor. Yani tabletleri Japonyadaki sistemden daha verimli kullanabiliriz demek istiyor.
bizim okulda nova5000 adında dandik tablet bilgisayarlar var.windows CE yüklü hafızası 4 gb sd karttan ibaret yani pek kasıp kavuracağını zannetmiyorum.ram128 mb.belki öğrenmek iztersiniz işlemcide cep telefonlarıyla bilgisayarlar arası bir ürün.
Arkadaşlar öncelikle bakanlığın yaptığı açıklamaya göre yaklaşık 15 milyon öğrenci için ayrılan bütçe 7.5 milyar dolar. Bu rakam ciddi bir rakam fakat açıkcası bu rakamın içerisinde sadece tablet pc ler var diye okumuştum haber sitesinde fakat altyapı da dahil olur diye düşünüyorum. Diğer bir taraftan ipad2 nin amerika satış fiyatı da 499 dolar ve ortalama olarak bütçe bunlara da fazlasıyla yettiğini görüyoruz.
Buradaki projede tabiki yeni uygulanırken bir takım aksaklıklar olacaktır ama bundan yıllar öncesinde "bozulur" mantığı ile bilgisayarlara çocukları hatta yetişkinleri bile yaklaştırmadığımızı unutmayalım. Şimdi 5-6 yaşındaki çocuklarda gayet güzel kullanabiliyor teknolojiyi ve bu durum daha da ilerleyecek.
Bu projenin faydalı durumlarından bir tanesi de "yerli üretim" şartı. Arkadaşlar keşke bu projenin sonucunda; Apple gibi, Samsung gibi global şirketler Türkiye’ye tesis kurmayı ve devamlı işletmeyi kabul etse de bu projeyi de uygulasalar ! yarattıkları istihdam oranı ve ekonomik açıdan katkısı da çok büyük ölçüde olacaktır. Yapacaklarını sanmıyorum ama eğer akıllarındaki buysa çok güzel bir gelişme.
Hepimiz birşeyler yazıp aynı şekilde de olayları yorumlamaya çalışmışız ama burada aslında farklı cümlelerle de olsa hepimiz aynı şeyi söylüyor ve hissediyoruz; yapılacak olan şey, bu ülkenin gelişmesi adına yapılsın, bu durum zaten yeter bizlere..
Yazdıklarınıza katılmamak elde değil Zaten tek satış fiyatı 499$ ki, 15 Milyon tane söz konusu olunca tanesini 200$ bile alınabilinecek bir şey
Bu FATİH Projesi pek iç açıcı değil, onun yerine pc dağıtılmalı, kimse tabletten anlamaz. Sorun çıktığında devlete gidecek, orada paralar harcanıp yapılacak, üzgünüm ama bu proje pek iç açıcı değil.
Saygılarımla
Lopard Olias GORIKEZELLA
Okul öğrenme yeri değil mi? Tableti de orada öğrenir herkes…
Onu bilen hoca olur mu sanmam pek, her hoca mutlaka pc kullanıyordur. Bence gereksiz tabletler.
Ortalama 30 kişilik sınıfta en az bir öğrenci bu tür şeylere merak duyar. Sadece onun öğrenmesi bile sınıfa öğretmesi için yeter… Ki zaten tabletler kullanımı o kadar zor olan makine sınıfına girmiyor…
Çıksın bakalım.
Ben x firmanın yetkili servisinde çalışıyorum, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin 6 sınıf öğrencilerine ücretsiz dağıttığı netbookların yetkili servisindeyim.Servisime 1 yılda 10.000 kadar cihaz gelmiş yaklaşık 3000-4000 arası ekran kırılması,2000 kadarı sıvı teması,1000 kadarı düşürme çarpma gibi fiziksel hasarlar yine 5000 kadarına virüs bulaşması işletim sistemi hatalarından dolayı işletim sistemi kurulmuş cihazlar 1 yıl sigortalı olduğu için kullanıcılar çok rahat öyleki serviste bize istediğimi yaparım siz yapmak zorundasınız bile diyebilen bir zihniyetle karşı karşıyayız. Hayırlısı bakalım birlikte göreceğiz…
ee kirilanlari islananlari ve dustugu icin bozulanlari ucretsiz mi tamir ettiniz ? ucretsiz degilse ucreti bakanlik/belediye mi oduyo
Arkadaşlar FATİH projesinde tabletlerin ne getirisi var diye bir düşünün; )
– Proje kapsamında ülkemize yüklü miktarda teknoloji yatırımı çekilmiş olacak, istihdam artacak.
– Öğrenciler sırtlarında bir çanta dolusu kitap taşımaktan kurtulacaklar.
– Yeni neslin "Q" klavye yerine bundan 3 kat daha hızlı yazılabilen, kendi dilimize uygun tuş dizilimi olan milli klavyemiz olan "F" klavye ile yazışması sağlanmış olur.
– Tabletlerin masraflı olduğunu düşünmeyin, okulda dağıtılan kitaplarda en az 100-150 TL tutarındadır, tabletler 300 TL’ye mal olsa dahi gelecek yatırımlar ve gelen yatırımların oluşturacağı istihdam hesaba katıldığında kârlı olduğu görülecektir.
– Yeni neslin yeni teknolojilere uyumu sağlanmış olur.
– Biirşeyi öğrenmenin en iyi yolu görerek ve yaparak öğrenmedir. Tabletlerle öğrencilerin uygulamaları, tarihi, coğrafyayı, tüm dersleri görerek öğrenecek olması eğitim öğretim hayatlarına ayrı bir anlam katacaktır. (tarih derslerinde tabletlerden muhteşem yüzyıl dizisini oynatırlar
– Bozulan tabletler sayesinde, tamiri için yüzlerce "teknik servis" açılacak ve buralarda da yüzlerce kişi istihdam edilecek, bunu da unutmayın.
Sisteme uyum nasıl sağlanabilir;
Birkaç "uzman eğitmen" okullardaki öğretmenlere tablet kullanımı hakkında seminer vb düzenler, öğretmenler tablet kullanmayı öğrenir.
Aynı şekilde öğretmenler de öğrencilere öğretir. (artık 4-5 yaşındaki çocukların bile bilgisayar kullanabildiği göz önüne alındığında öğrencilerin uyum sağlayamaması düşünülemez sanırsam).
Yani işin götürüsüne değil getirisine bakmak lazım !
Ve bir de PARDUS ekibi tabletler için işletim sistemi kurmuş sanırım, düzgün bir şey olsada bu tabletlerde kullanılsa, işletim sistemi de dahil herşeyi yerli olsa muhteşem olur.
Tablet çıksın ama, F klavyenin nesi iyi ki?
Kötü olan tarafı nedir ayıptır sorması?
@tarkan255: Bana her şey sorabilirsin ama "F" klavyeyi pek kullanışlı bulmuyorum. O kadar.
Denediniz mi? Eğer tecrübeniz sonucu bu yorumu yapıyorsanız ne ala, ancak tahmin ediyorsanız birşey diyemeyeceğim…
Denedim ama kısa süreli. Gerçekten çok karışık bir dizilimi var. QWERTYUIOPĞÜ gibi giden klavyeyi severim ama F ile başlarsa gerçekten çok karışık.
Vallahi F klavyeyi kullanan 50 yaşındaki bir abla var.Uçak gibi yazıyor.Ben bunu yazana kadar o bir paragraf yazmıştı
Arkadaşlar;
Q klavyedeki tuş dizimi yalnız Türkçeye değil İngilizceye de terstir.
Q klavyede dakikada ~40 Türkçe kelime yazılabilirken F klavyede dakikada ~120 Türkçe kelime yazılabilmektedir (Örnek olarak klavye yarışmalarına bakablirsiniz). Tabi bunlar 10 parmak yazı yazanlar için geçerli.
F klavyede Türkçede en çok kullanılan harfler orta sırada bulunmaktadır. Yani milli bir klavyedir.
Q KLAVYENİN ORTAYA ÇIKIŞI
• Q klavye pek çok kimsenin sandığı gibi modern klavye standardı değil tüm dünyadaki bilim çevrelerinin kabul ettiği gibi tam bir mühendislik rezaletidir.
• Ve şöyle ortaya çıkmıştır;
• Yazı makinesinin mucidi olan Christopher Latham Sholes, 1867′de icat ettiği yazı makinesinin mekanik harf kollarından herhangi ikisi aynı anda kağıda doğru havalandığında sıkışmaya neden olduklarını farkeder.
• Sholes bu problemin çözümü için, kullanıcının yazım hızını yavaşlatmak üzere harflerin yerlerini alabildiğine karıştırarak en çok kullanılan harfleri elin en zor ulaşabileceği yerlere yerleştirmeyi uygun görür ve Q klavye adını verdiğimiz harf dizilimi ortaya çıkar.
• Bir söylentiye göre de;
• İlk üretilen yazı makinesinin adı “Sholes & Glidden Type Writer” olarak geçer. Buradaki “Type Writer” kelimelerini oluşturan harflerin tamamı Q klavyenin en üst sırasında yer almaktadır.
• Böylece satıcılar, bir kağıda kolayca “Type Writer” yazarak ürünlerinin yeteneğini karşılarındakine gösterme şansı bulmaktadırlar.
F KLAVYENİN ORTAYA ÇIKIŞI
• F klavyenin babası İhsan Yener 1946′dan itibaren Türk dilinin özelliklerine uygun, standart bir klavye geliştirilmesi için resmi makamlara yazılar yazar ve,
• ‘Bilimsel bir klavye yapın, sizin yaptığınızı kabul edelim’ cevabı alır.
• Bunun üzerine yabancı uzmanların da bulunduğu bir komisyon kurulur.
• Türkçe’de kullanılmakta olan tüm kelimelerin istatistiği TDK’nın kılavuzundan yararlanarak çıkarılır ve 29.934 kelime içinde hangi harften kaçar adet bulunduğunu tespit ettikten sonra, parmakların fiziksel güçleri ve hareket özelliklerini de esas alarak harfler yerleştirilir.
• Yaklaşık 30.000 Türkçe sözün ölçü alındığı bir değerlendirmede a harfi 26.323, e harfi 16.308, k harfi 13.542, i harfi 13.384, m harfi 11.263, l harfi 10.496, t harfi 9.669, r harfi 8.698 kez geçmekteydi.
• Bunlar Türkçe’de en çok kullanılan harflerdir. Bu oran göz önünde bulundurularak söz konusu harfler, F klavyede en uygun yerlere yerleştirilmişti.
• Ellerin kullanım yüzdesi de hesaplanarak yapılan klavyede sol el yaklaşık yüzde 49, sağ el de yüzde 51 oranında kullanılacak şekilde harfler yerleştirilir.
• Türkçe’nin fonetik özelliğine uygunluk açısından sesli harfler sol elde toplanır.
• 20 Ekim 1955′te standart Türkçe klavye olarak kabul edildi.
• Türkiye’de o zaman 40 bin kadar yazı makinesi vardı.
• Bu 40 bin yazı makinesi olduğu gibi bırakılır. Amaç Gazi’nin yaptığı gibi geleceği kurtarmaktır.
• Gümrük kanunlarına ‘bundan sonraki ithalat standart Türk klavyesine uygun olacak’ diye bir madde konur.“
• 1974 yılında Türk Standartları Enstitüsü tarafından da F klavye zorunlu standart olarak kabul edildi.
F’mi, Q’mu KARŞILAŞTIRMA
• Türkçe’de en çok kullanılan harfler olan a, e, k, i, m, l, t ve r harfleri F klavyede en uygun yerlere yerleştirilmişti.
• Q klavyede ise en çok kullanılan harfler tabir caizse klavyenin en ücra köşelerine dağıtılmış durumdadır.
• Buna karşılık, örneğin Türkçe’de 30.000 sözde sadece 125 defa geçen ve en az kullanılan harf olan j harfi, Q klavyede en uygun yere konulmuştur.
• F klavyede bu harfin yerinde Türkçe’de en fazla kullanılan ünsüz olan k harfi bulunmaktadır
• Türkçe’de genel olarak sessiz harfler ve sesli harfler sözcük içinde hemen hemen eşit sayıda bulunduğu için, klavye bu harfleri her iki ele de eşit miktarda dağıtır.
• Bu iş bölümü sayesinde yorulmak nedir bilmeden saatlerce tıkır tıkır yazı yazılabilir.
• F klavyeyi 10 parmak yazan bir Türk’le, Q klavyeyi 10 parmak yazan Amerikalılara aynı İngilizce metin veriliyor.
• Amerikalılar dakikada 32–35 kelime; Türk 72 kelime yazıyor!
• HP Türkiye Genel Müdürü Şahin Tulga, SAP Teknoloji Günleri 2003′te Amerika’da aldığı eğitim sürecinden bahsederek düşünme eyleminin daima anadilde yapıldığını, bunun yaratıcılık ve özgüveni tetikleyeceğini, Türkçe için özel olarak geliştirilmiş F klavyenin de bu ana çıkış noktası nedeniyle özellikle kullanılması gerektiğini savunmuştur.
Daha detaylı bilgi isteyenler;
Buradan bilgi edinebilirler veya Google’a " f klavye ile q klavye arasındaki farklar " diye yazıp arama yapabilirler.
@hussmen: Pes ediyorum artık.
@Troy hocam merakla bekliyorum
Ama ilk yıldan herkese dağıtılacak mı?Çünkü açıklamalarda şöyle bir yer var:
Tabletlerin dağıtımına, “bilgisayar üretimi için tesis kurulan illerden” başlanabilecek.
Kaynak
Kafam karıştı öğrencilere dağatılacak mı yoksa satılacakmı dağatılacaksa cihaz öğrencidemi kalacak
Proje kapsamında dağıtılacak ve 4 yıl sonra öğrencide kalacak
Hiç gereği yok o zaman, giden zaten Tablet alır, boş yere sıkıntı çekecekler. Buna inanın ki hiç değmez.
Tablet dönemi
@Gold Eagle: Espri güzel.
Yerli Üretim olsa tadından yenmez. Teknolojiyi eğitimde kullanmak son derece yerinde. Akıllı tahta ile birlikte kullanılacaklar. Görsellik eğitimde kalıcı izler bırakır. Ankara Konya hızlı tren hattı dünyanın en kısa zamanda en az maliyetli biten projesi ama birilerini zengin ediyorlar demek bana göre biraz haksız bir eleştiri
Akılllı Tahta video (Videoyu ekleyemedim :?)
Exper ve sigorta şirketi karşılıyor ama ne olursa olsun yedek parça sıkıntısı yaşanıyor sanırım tahmin edilenden fazla arıza kaydı var.
Bir de bunları kullanacak öğretmenleri atasalar bir de öğretmen projesi yapsalar fena olmaz hani…
hem fatih projesini uygulamaya koymaya çalışıyorlar hem de bilişim teknolojileri öğretmenlerinin atamalarını azaltıyorlar. ben bilgisayar öğretmenliği 3. sınıfta okuyorum daha 2 sene önce yılda 1000 atama yapılıyodu şimdi ise yılda 60 kişi atıyorlar. hem teknolojiyi okullara getirmeye çalışıyorlar hem de atamaları azaltıyorlar. bu ne hoşaf bu ne lahana turşusu…
Seni atayıp ortalama 1500 TL vereceğine ücretli atar aynı işi yarı fiyatına yaptırır.Niye atasın ki seni değil mi ama ?
iyi güzelde,yakın zamanda,bu tabletlerle yapılacak kablosuz bağlantının küçücük bedenler üzerinde yapabileceği tahribata dikkat çeken bir yazı okumuştum.bu durum gözardı edilmiyordur inşallah.
Öğretmenim. Çalıştığım okulun bilişim işleri sorumlusuyum. Derslerimde (ilk kademe) her türlü teknolojik ortamı kullanmaya gayret ediyorum. Bilişimin son derece etkili olduğunun farkındayım. Lakin hiçbir okulun fiziksel şartlarının bilişim teknolojilerini etkin kullanmaya uygun olmadığını düşünüyorum. Asıl sorun burada:
Bizim sınıflarımız son yirmi yıl itibarı ile 18 kişilik standart kapasite ile inşa ediliyor. Önemli olan en ucuz inşaat projesi. Fakat öğrenci norm standartımız 30 öğrenci. İstanbul, Adana, Bursa, Ankara gibi çok katlı binaların olduğu bölgelerde 30 öğrenci çok seyrek bile gelebilir. Evinizin salonu kadar sınıflara onlarca öğrenci doluşunca bir öğrencinin yazı yazan eli ile önündeki arkadaşı arasında 12 cm. uzaklık oluşuyor. Yanında ise temas halinde çantası ve arkadaşı bulunur. Oysa psikolojik kişisel alanı 73 cm. olmalıdır. Bu şartlar altında kırmadan, çarpmadan tablet P.C. kullanmayı bırakın on dakika oturması bile çok zordur.
Biz çanta eğitimi yapıyoruz. Çünkü kişisel dolapları yok. Tabletler, içinde küçük bir kırtasiye olan çantada kaybolabilir bile.
Okullarımızda şiddeti malesef uyguluyoruz (hakaret, azarlama veya fiziki şiddet). Çünkü alan çok dar. Çocuk sayısı çok fazla. Kontrol etmek imkansız. Başarısızlığa ise tahammül yok.Çünkü daima sınav var. Aşırı baskı öğretmenihakkı olmayan şiddete sürüklüyor. Bu ortam çocukları da birbirlerine şiddet uygulamaya yöneltiyor.Tabletleri korumak zor.
Her gün eğitimini yapmamıza rağmen öğrenciler koridorlarda bağırarak koşarlar. Bunu asla engelleyemeyiz. Çünkü 1350 metrekarede 575 öğrenci sekiz dakika içinde teneffüs yapacaktır. Oyun oynayabilmesi için sıra kapması, öbür guruba da alan kavgasında baskın gelmesi gerekmektedir. Tabletler kavgada can acıtsın diye kullanılabilir.
Sağlıklı eğitim için kaybolmayan verilere ihtiyacımız var. Bir gün bütün kitaplarınızın silindiğini düşünsenize. Hadi yeniden güncellendiğini düşünelim. Ya verilerde yapılan değişiklikler ne olacak. Örneğin çalışma kitabındaki bitirilmiş etkinlikler. Bunun nedenle kitap kullanıyoruz. Kaydettiğimiz her veriyi hala kağıt kopyalarda da saklıyoruz. çocuklar o kadar sık sistem çökertirler ki inanamazsınız.
Peki okulların elektrik ve internet donanımına ne demeli. Günde altı saat kullanılan tabletler nerede şarj edilecekler. Ayrıca pil performansları sürekli düşecek. Ders sırasında iki tabletin enerjisi bittiğinde ya da arıza yaptığında, o öğrenciler ne olacak. Ders bütünlüğü hangi nedenlerle kaç defa bozulacak. Özellikle bazı bölgelerde günde seksen kere kesilen ve asla 220 volt gelemeyen elektrikler cihazları nasıl etkileyecek.
Biz dünyada eşi benzeri görülmemiş ilginç bir uygulama daha yapıyoruz. Sabahçı-öğleci okul. Yani aslında bir okulda iki okul varmış gibi yapıyoruz. Sınıfımda her şeyin yarısı başka bir sınıfa ait. Hiç kullanamadığım tam iki duvarım var. Öğrencilerin drama alanı tam iki metrekare. Ayrıca boş derslik elde edebilmek için derslik sistemi uyguluyoruz. Beden eğitimi dersi için okul bahçesini tahsis ettik. Yağmurlu havalarda koridoru Beden Eğitmekte kullanıyoruz. Sistem sadece bizde değil derslik sistemi kullanan binlerce okulda böyle yürüyor. Yani sınıf sayımız derslik sayımızdan iki adet fazla.
Bilişim sınıfları projesi de çok güzeldi. Hiç verim alan görmedim. Hiçbir okul kullanamıyor. Bazı bilgisayarları üç çocuk çekiştirmekten uzatmış bile. Her gün tamir yapmaktan bıktım. Milli Eğitim Bakanlığının bir kuruş bile ödenek vermediği okulda amortisman için para aramaktan bıktım. Fare ve klavye maliyeti bile o kadar çok ki.
Bir de DynEd projesi var biliyor musunuz. Uygulanmasına ders saati ayrılmamış, yani olmayan bir zaman içinde yaklaşık 800 saatlik bir çalışma gerektiriyor. Hala uygulanmaya çalışılıyor. Yanlış anlamadınız. Olmayan bilişim laboratuarlı İngilizce dersliklerinde ve olmayan ders saatinde zorunlu 800 saatlik bir program.
Okullara verilen ücretsiz internet bağlantıları 1 Mb hızında ve sınırsızdır. Öğretmenlerin kişisel bilgisayarları ve sınıflardaki sabit bilgisayarlar aynı hatta yüklendiğinde ağır çekimle Bağdat’tan gelir internet. İP çakışması en çok rastlanılan sorundur. Bir okulda ise çakışan İP numarasını düzeltebilecek öğretmen sayısı ortalama ikiyi geçmez. Daha ne sorunlar anlatamam.
Şimdi çoğunuz ne var bu sorunlarda biz daha kötü şartlarda okuduk veya bizim sınıf 65 kişiydi diyebilirsiniz. Ama öyle başarılı bir eğitim modeli olmuyor. Avrupa’ da birkaç ülkenin bazı okullarını görme fırsatım oldu. 250 metrekarede 12 öğrenci vardı. 18 den fazla öğrenciyi bir sınıfta hiç görmedim. Haftada 30 saat dersi olan öğretmen hiç görmedim. Yan yana veya arka arkaya koyulmuş iki sıra görmedim. Her sabah bağıra bağıra yemin ettirilen çocukları hiç görmedim.
Peki “Burası Türkiye burada olmaz öyle şeyler” mi demeliyiz. Olur arkadaşlar. Bunları yapmak sokağa attığımız paralardan çok daha ucuza yapılır. Yapılmazsa laptopunuz da, tabletiniz de, bilişim sınıfınız da, DynEd’iniz de elinizde kalır. PİSA sınavında otuz beş OECD ülkesi içinde otuz dördüncü olursunuz.
bizim okul bugün izmirde pilot bölge olarak seçilmiş )
Fatih isminin ne anlama geldigini bilmeden(bu proje icin) konuşuyorsun. Fırsatları Artırma Teknolojiyi İyileştirme Hareketi demek.
bu kadar ciddi bir çalışma var gerçekten çok da güzel olacak. Fakat bu teknolojiyi kullanmayı, yaşanan problemi aşmayı, öğrencilere önderlik ettirecek Bilgisayar Öğretmenlerini atamazlarsa bu kadar ciddi yatırım gereğinden çok daha az avantaj sağlar bizim geleceğimize..
6. sınıflar atablet verilecek mi? 🙂
8,sınflara verilcekmi?
saten bu tabletleri bence satamazlar meb o kadarda salak degildir.ona göre sistemler yaratırlar saten o tebletleri kim ne yapsın
Artık eğitim sistemi tablet bilgisayarlara doğru kaymaya başladı. İlköğretim öğrencileri için (4-13 yaş arası) mental aritmetik programı uygulayan bir şirkette dünyada ilk olarak duyurduğu tabletli mental aritmetik eğitim sistemine başladı. Mental aritmetik temel olarak 4 işlem matematiği, üslü ve köklü sayıları 14 basamağa kadar saniyeden kısa bir sürede gerçekleştirmeye yarayan bir abaküsten oluşuyor. Soroban abaküsü olarak geçen bu abaküsün icadı yüzyıllar önce japonlar tarafından yapılmış. IQ gelişimine olumlu etkisi bilinen bu sistem IQ Akademi adından bir kurum tarafından IQ Aritmetik eğitim sistemi olarak başlatıldı. Sistem temel olarak mental aritmetiği göstermekte iken diğerlerinden farkı eğitimi tablet bilgisayarda tasarlanan bir yazılım ile vermesi. Oyun özelliği de taşıyan bu yazılım ile çocuklar IQ Abaküs ve Fingermatik metotarıyla matematiği keyifle öğreniyorlar. Ayrıca online alıştırmalarla hem öğrenci takibi hem de başarısı istatistiklerle velilerin takibine sunuluyor.
Meraklısına link: http://www.iqaritmetik.com
ilk önce 800 tl lik aleti bedava olarak herkese vericekler ve ikincisi akıllı tahtayla beraber 2 hafta boyunca kullanılmazsa otomatik olarak kapanacak
s.a ben türkalp bursa and. erkek lisesinde okuyorum okulumuz pilot okul ve bu tabletler eğitime o kadar fayda sağlayacak ki anlatamayacagım kadar. biz tabletleri pazartesi günü alıcaz hocalarıma dağıtıldı. özellikleri 4.0 android çift çekirdek 1.0 hız 2gb ram 32gb hafızadır kavyesi ve koruyucu kılıfı felan da var yani bu proje de öğrenciler kitap getirmeyecek yük olmayacak dersi hocanın anlatımı + akıllı tahtayla birleştirince bu tabletler akılı tahtaya bağlanıp daha iyi anlamamızı sağlıcak akıllı tahta projesinden bile kat kat daha iyi.
İnşallah adam gibi bir proje olur.