Reklam

Fatih Projesi’nde Gözden Kaçan Fırsat

42
Reklam

Eğitim teknolojilerinde yapılacak olan yeniliğin jenerik adı olan Fatih Projesi, gündeme hep tablet bilgisayarlarla geldi. Tabletin Apple’dan mı, Samsung’dan mı yoksa Türkiye’de yerli bir üreticiden mi geleceği tartışılırken belki de asıl konuşulması gereken konular, gözden kaçtı.

Donanım altyapısında yapılacak iyileştirmeden ziyade, yazılım altyapısı konusuna fazla değinen olmadı. Aslına bakarsanız, bu konunun gündeme gelmemesinin sebebi, ortada böyle bir planın olmadığından kaynaklanıyor.

Reklam

Herkes tabletten bahsediyor, yerli üretim diyor ama bu tableti alanların nasıl bir sistemde ders işleyeceğini ve etkileşim kuracağını kimse hayal bile edemiyor.

Donanım, belki de işin en pahalı kısmı gibi görünse de aslında çözülmesi en kolay tarafı. Bu donanımın ülkemizde yapılması için koparılan yaygaranın kesilmesi ve bir şeyler yapılmak isteniyorsa, bunun yazılım ve internet altyapısında başlatılmasının dile getirilmesi gerekiyor.

Sosyal ağ kurulabilir

14 milyon öğrencinin ve dolaylı olarak bu öğrencilerin velilerinin ve okul çalışanlarının da dahil olacağı devasa bir ağdan bahsediyoruz. Bu ağın temellerinin çok iyi atılması gerekiyor. Belki de Fatih Projesi, uzunca bir zamandır temellerinin atılmasını istediğimiz yerel sosyal ağ çalışmalarının da kaynağı olabilir.

Twitter’ın ülkemizdeki üye sayısı 8 milyona yaklaştığını söylersek, belki de öğrencilerle başlatılması beklenen bu yerel sosyal ağın ne kadar şanslı olduğunu da ortaya koymuş oluruz. 

Tablet bilgisayarı, akıllı tahtayı, sunucuyu dilediğiniz yerden alabilirsiniz. Burnundan kıl aldırmayan Apple bile bu projede olmak istiyor ve taviz vermeye hazır.

Satılmayacak olan, etkisi her geçen yıl katlanacak olan değer ise stratejik değeri yüksek online platformlar ve bu ekosistemin ateşleyeceği yeni ekonomi.

Göbekten bağlı olduğumuz Amerikalı sosyal ağlara alternatif olarak geliştirmek istediğimiz yerel platformlar için Rusya ve Çin’in başarısını örnek olarak gösterebiliriz.

:: Türkiye’den Facebook ve Twitter’a rakip bir sosyal ağ çıkar mı?

 

42 Yorum

  1. Bir yazılımcı gözüyle yazıldığı alenen ortada. Bahsedilen alanda bir planın olmadığı gibi bir söylem kesinlikle doğru değil. Bu yönde belirli adımlar bulunuyor.
    Bu durumda asıl sorulacak olan soru şu : Neden böyle bir söyleme ihtiyaç duyuluyor ? Böyle bir söylemde bulunduğunda elde ettiği ne ?

  2. Gerçekten çok ince bir konuya değinmişsiniz. Eğer Bahsi geçen konu gerçekleşirse Türkiye bulunduğu konumdan çok çok ileri gidebilir. Tebrikler.

  3. Süper bir yazı olmuş @Troy . Tebrik ederim. Bakanlık yetkililerinin de bu yazıyı okuması şart. Mutlaka tabletlerle birlikte kullanılabilecek öğrenci-öğretmen-veli-MEB’ını bir araya getirecek bir sosyal ağ şart. Sosyal ağlardan pek haz etmeyen biri olarak, Tüm Türkiyedeki eğitimdeki bu önemli grubu nitelikli ve etkileşimli bir şekilde bir araya getirmenin asıl eğitimde yol katetmeyi sağlayacağını düşünüyorum..!

  4. Şu projeyi CASPER’a versinler,yeter artık!! Her ülke kendi markasını kolluyor.Bizimkiler uyuyor.Artık CASPER aştı,dünyaya açılır yakında.Yeni tabletleri aynı ıpad kalitesinde,inanmayan teknosaya,vatan bilgisayara,bimekse bakabilir.forever CASPER…

  5. editör arkadaşım bence bu yazıyı direk yetkililere gönder.. cumhurbaşkanına bile tweetleyebilirsin..

  6. Bence bu gözden kaçan değilde projenin hic yapilmamis ayaklarıdır. Oncelikle projenin aslı gorevini yapmasi gerekir. o da nedir daha iyi bir egitim platformu olusturmasi. sosyal paylasimdan once tablet ile uyumlu ders programlarının kullanilmasi gerekir.

  7. Yazılımcıların birleşmesi için bir oluşum gerekiyor para kazanmak ve iş çıkarmak desteklenirse türkiye dünyayı sallar bizdeki zeka korkunç işliyor

  8. Muhteşem bir yazı, çok kritik bir dönüm noktası.. Teşekkürler.. Umarım yetkililer duyar. Ben hemen üye olurum.

  9. @14:16 o zaman vazgeçelim tüm teknoloji yatırımlarından da her okulu fazlasıyla öğretmenle dolduralım. çocuklara teknoloji neye lazım ki, mühim olan öğretmenler. onlar rahat etsin yeterki.

  10. Güzelim kara tahta, tebeşir vs. varken akıllı tahta da ne ya? İstediğiniz kadar geri kafalı vs. diyebilirsiniz. Hazırcılığa karşıyım. Nefret ediyorum bu fatih projesinden.

  11. @16:01 – Öğretmen eksiği 150.000 olmuş (bakan söylüyor) sen teknolojiden, gelişmekten bahsediyorsun. 8-10 yıl atama bekleyen öğretmenin rahatı üzerine olsun. Amin.

  12. Sayın yazar ben bu yazınıza katılmıyor ve biraz bilgisizce bu yazıyı yazdığınızı düşünüyorum. Lütfen TÜBİTAK’ın 1003 Öncelikli alanlarını inceleyiniz. Saygılarımla

  13. apple kullanın hepsinden daha iyi olacaktır ve burda uretilen en iyi tablet bilgisayar bizim markamız olan casper ve bizim isteklerimizi karşılamıyacaktır

  14. eba.gov.tr bunun için yapılıyor zaten. gözden kaçan birşey yok. ayrıca bu portal tamamen tablet ve akıllı tahtalara entegre olacak.

  15. iyi bir tablet yapsınlar içine ios yüklesinler tamam işte tabletin içinde kütüphanede okul kitapları bulunsun bir program yapsınlar belirli saatler içinde uygulamalara girmesin böylece derste oyun oynanması engellenir böle bi sistem kurabilirler

  16. Aslında yazının çok araştırma yapılmadan yazıldığını düşünüyorum. Şu an Fatih projesi için kendi yazılımını geliştiren bir firmada çalışmaktayım. Yazılım kısmı da, donanım kısmı da devletin ihalesi ile belli olacağından net bir şey söylemem mümkün değil ama Türkiye’de fatih projesine gerçek anlamda yazılım ve içerik hazırlayan en büyük firma olduğumuzu söyleyebilirim. İhalesi sonucu bu işi veriler veya vermezler bilemem ama emin olun birileri bu proje için yazılım ve eğitim içeriği de geliştiriyor. Çalıştığım firmanın ürettiği yazılım şu an projenin gerçekten ihtiyacı olduğu içerik ve yazılımdır. Üreten firmada bir Türk firmasıdır… 🙂 Reklam olmasın diye isim vermiyorum.

  17. çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık. diğer arkadaşların da dediği gibi bu yazıyı elden yetkililere ulaştırmak gerek.

  18. Yazılım alanında hiç bir projenin olmadığını söylemek haksızlık olur, bazı firmaların ve yayın evlerinin bu yönde çalışmaları var. Ortada bir çok etken belirsizken bu yönde projeye topyekün kalkışmak gereksiz bir risk. İlerleyen zamanlarda teknolojiler netlik kazandıkça Milli Eğitim Bakanlığından gerekli izinleri alabilenler mutlaka yararlı uygulamaları geliştireceklerdir.

  19. güzel tespit.14 milyonun ortak kullandığı bir platform yada form ortamı(a’dan z’ye sadece ders iel sınırlı kalmayıp teknoloji spor bilim müzik vs) oldukça güzel bir fikir.

  20. Süper bi yazı olmuş..çok doğru söylüyorsunuz yerel bi ağ sürekli öğrenciler arasında bi iletişim süper bi fikir gerçekten

  21. Çok yerinde tespitler. Bir sosyal medya uzmanı (adayı) olarak görülmeyen konuyu gündeme getirdiniz. Umarım yöneticilerimiz dikkate alır ve vatanımızın milli ve yerli bir sosyal ağa sahip olur.

  22. İçerik çok bilen yok… Buyrun Meb’in oluşturduğu EBA yani Eğitim Bilişim Ağı. http://www.eba.gov.tr/eicerik
    Buradaki içerikleri şu an tüm öğretmenler ücretsiz olarak kullanabiliyor sınıflarında. Binlerce animasyonun bulunduğu eğitim portalları var şu anda Türkiye’de. İçlerinde en çok kullanılana bakın. Şu anda 250 bin öğretmen bu yazılımı kullanıyor. Ha sorun yok mu elbetteki var. Sorun çook farklı yerlerde. Ancak biz öğretmenler konuşamıyoruz. Malum memuruz…

  23. Bu yazı içerik olarak değiştirilmeli ve yorumlarda yazan bazı noktalar güncellenmelidir. İnsanları yanlış bilgiyle aldatıyorsunuz. Milli Eğitim Bakanlığı eba.gov.tr ile içerik konusunda geliştirmeler yapıyor, ki bazı sosyal medya özelliklerini içeriyor. TÜBİTAK 1003 Öncelikli Alanlarla proje başvurularını başlattı. Toplamda 64 farklı firma üniversite ilk elemeyi geçerek Yazılım geliştirme için ikinci tur başvurularını hazırladı onların sonuçları bekleniyor. Yani önümüzdeki dönemlerde daha çok bu yazılımlar yerli olarak geliştirilecek. TÜBİTAK’ın belirlediği yazılım geliştirme alanlarından bir tanesi de sosyal ağlara işaret ediyordu. Bu konuda detaylı bilgiyi TÜBİTAK sayfasından alabilirsiniz. Ayrıca buraya yorum yapan arkadaşlara da bir notum olacak. Arkadaşlar eğitim ve öğretim işi yazılımcı kafasıyla maalesef olmuyor. İnsan özelliğinden bahsediyoruz. Aç bir forum, ver herkese blog hesabı, facebook’dan grup oluştur gibisinden birçok yorumlar yapılmış. Bu yazılmcıların alana ne kadar uzak olduğunu gösteriyor. Öğrenme ve öğretme bu kadar basit şeyler değil. Düzgün ve kaliteli içeriği, iyi bir ortamda sunmadan hele ki bunu uygun öğrenme/öğretme yöntemleri teknikleri olmadan yapmak maalesef istenilen sonuçları doğurmamaktadır. Sayın editör, sayın yazar, sayın site adminleri lütfen bu yazıda bazı değişiklikleri, düzeltmeleri yapın ki bilgi kirliliği yapmayalım. Saygılarımla

  24. bu konunun başlatıldığı bir eğitimci olarak biliyorum eğitim üzerine bir ağımız var “eğitim bilişim ağı” “eba”.

    ha kullanıcı sayısı içeriği yeterlimi hayır daha değil desteklenmesi gereken kullanıcı sayısı ve içeriği yeterli değil.

  25. Ah be dostlar fikir süperde, bakanlıkta bu işe kafa yorabilecek kapasitedeki adam sayısı bir elin parmağı. Haliyle binlerce kişilik yerde bir elin parmağı bir işe yaramıyor. Bunun için bakanlıkta nitelikli yazılımdan anlayan memur olması lazım. Ama zaten nitelikli yazılım elemanı sektörde yükseliyor memur olup ne yapsın. falan felan 😀

  26. Şu eba’dan bahsedenlerin zeka seviyesinden şüphe ediyorum. Gidin içerik diye sunulan herhangi birşeyi indirin. O içeriğin eğitimde kullanılabilecek bir tarafı var mı kendiniz karar verin. Şu zamana kadar eba’dan gördüklerim çöp sadece.

  27. çinden donanımı getirtip türkiyede birleştirerek bu kadar çok satacağı garanti cihazı özelleştirilmiş bir donanım ve yazılım ile kendimiz kişiselleştiremiyor bunun yerine cihazları apple dan ordan burdan alıyorsak ne yazık ki sosyal tarafı da var olan sistemlerle çözmeye çalışırız ancak. herkesi facebook veya twitter a üye yaparlar belki 😀

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version