Reklam

Fatih Projesi’nde Son Durum

52
Reklam

Eğitimde dijital teknolojilerin kullanılması amacıyla başlatılan bir çalışma olan Fatih Projesi, fikri temelleri 2006 yılında atılan ve bilişim teknolojilerinin eğitmde daha fazla kullanılmasını amaçlayan bir proje (detaylı bilgi projenin resmi sitesinde mevcut).

Proje kapsamında geçen sene pilot bölge olarak seçilen bazı okullarda tablet ve akıllı tahta ile eğitimler başladı. İlk çalışmalarda Android tabanlı cihaz zorunluluğu olduğundan öğrenci ve öğretmnelere dağıtılan bütün tabletler bu işletim sistemini kullanıyordu.

Kaba bir hesapla ülkemizde 15 milyon öğrenci bulunuyor. Proje kapsamında bütün öğrencilere bu cihazlardan dağıtılması planlanıyor. Haliyle devasa pastadan pay almak isteyen firmalar da devletin kapısını aşındırmaya başladı.

Reklam

  

Devlerin ilgisini çekti

Son 1 ayda yaşanan gelişmeler ise gelecekte farklı işletim sistemli cihazların da projeye dahil olabileceğinin sinyallerini veriyor. İlk olarak Apple Eğitimden Sorumlu Başkan Yardımcısı John Couch Şubat ayının ilk günü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü. Bu görüşmeyle ilgili farklı bir yazıyı yine bu sayfalarda sizinle paylaşmıştım. 

Ardından Microsoft CEO’su Steve Ballmer ise 22 Şubat tarihinde Başbakan Tayyip Erdoğan ile Ankara’da özel bir görüşme yaptı. Bu görüşmelere dair detaylı bilgiler verilmese de ana konunun Fatih Projesi olduğunu tahmin etmek çok zor değil.

Devlet yatırım bekliyor

Görüşmelerden sonra Başbakan ya da Cumhurbaşkanı bir açıklama yapmadı ancak farklı bakanların konuyla ilgili dolaylı ifadelerinden devletin beklentisinin yatırım olduğunu çıkarmak mümkün. Hem Apple, hem de Microsoft’tan Türkiye’ye yatırım yapması bekleniyor.

Proje kapsamında dağıtılacak cihazların adedi çok fazla olduğundan yatırım beklentisi mantıklı. Devlet, bir şekilde bu maliyetlerin bir kısmının ülke içinde kalmasını (vergi, iş gücü ve benzeri şekillerde) istiyor. Microsoft ve Apple gibi devlerin bu konuda ne yapacağını önceden kestirmek zor.

Projede ikinci adıma geçildi

Öte yandan Fatih projesi kapsamında pilot bölgeler dışındaki okullarda da tablet dağıtılmaya başlandı. Yurt genelinde 215 okulda 39 bin öğrenciye ve 13 bin öğretmene tablet bilgisayarlar verildi. Dağıtımların devam edeceği gelen bilgiler arasında.

Proje güzel fakat soru işaretleri çok

Fatih Projesi son yıllarda yapılan en iyi projelerden biri. Ancak bilişim teknolojilerinin eğitimle entegrasyonu henüz tam olarak çözülmüş bir konu değil. Eğitim gibi bireysel bir etkinlikte teknoloji elbette fayda sağlar ama tek başına mucize beklemek de mantıklı değil.

Proje bir şekilde ilerliyor ama tablet bilgisayarların eğitime nasıl katkısı oluyor orası biraz belirsiz.

Öyle değil mi?

:: Fatih Projesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Tıklayın forumda tartışalım.

 

52 Yorum

  1. İçinde eğer düşündüğüm tahmin ettiğim programlarla beraber geliyorsa bu tabletler çok da güzel eğitim olur diye düşünüyorum

  2. Çok büyük soru işaretleri olduğunu ben de düşünüyorum. Etkileşimli tahtaya bir şey demiyorum. Fakat tabletlerin eğitime katkısı nasıl ve hangi düzeyde olur. Burada çok büyük bir soru işareti var.

  3. Proje açılan madan tam 1 sene önce Pardus ekibini dağıtsınlar sonra tabii aşındırırlar onlara ödenen paralar pardusa yatırılsa çok daha verimli ve iyi olurdu bence ayrca bu projede rant olduğunu düşünüyorum.

  4. Ben ogrencinin dikkatini toparlamasinda zarari olacahini dusunuyorum. Ancak bir program sayesinde ogretmenlerin ogrencilerin ne yaptigini yani ders calisip calismadigini ogrenmesi icin bir program gelistirilebilir. Zaten cogu ev de internet baglantisi var her sekilde ogretmenler takip edebilir…

  5. eğitim (içerik), sağlamlık, kullanım kolaylığı vs. göz önüne alındığında kesinkle ipad. daha farklısını söyleyeni Allah çarpar. ama gel gör ki yatırım konusu devleti eli mecbur bırakıyor bazı konularda.

  6. doğa koleji apple tam destek veriyo her sınıfın akıllı tahtası mac mini var herkesin elinde ipad hoca macbook ile kontrol edebiliyor okul okul değil apple fabrikası 😀

  7. Haha, bu tabletlere öyle istediğiniz programları kuramıyorsunuz. Hemen hemen her yere bağlanma konusunda bazı önlemler alınmış. Duyduğum kadarıyla okul defteri-kitabı kalıbından dışarı çıkamıyor. Öğrenciler evlerine gelir gelmez tableti bir kenara atıp PC başına geçiyorlarmış.

    Bu projenin maalesef en sakat ayağı içeriktir. Fatih projesi bu şekilde devam ederse epic fail olma yolunda hızla ilerler…

    Daha bildiklerim de var ama susmayı tercih edeyim şimdilik.

  8. etkileşim uygulamaları olmadan bir halta yaramaz. eğitim için kontrol programları var. içine sadece kitap defter koymakla iş bitmiyor. öğrenci tablet üzerine çözüm yapabilmeli, etkileşim oyunlarını oynayabilmeli konu ile ilgili, grup çalışması yapilabilmeli , en önemlisi öğretmen tum süreci takip edebilmeli ve isteğe göre tabletten akilli tahtaya aktarilabilmeli. sadec algoodo gibi bi program bile kullanılsa sınıf laboratuara döner,

  9. Susmayı tercih etmeyin söyleyin. Tabletlerin her yere girmemesi bir dezavantaj değil avantajdır. Bu şekilde görüyorsanız da susmayı tercih edin.

  10. “içerik yok” diyenlere duyrulur!
    öğretmenler ders işlerken yıllardır morpakampus’ten faydalanıyor. konuları görsellik katarak anlatabiliyorlar. ilkokulda morpakampus ve v.b., ortaokul ve lisede de vitamin benzerleri daha şimdiden var.
    bunların beleşleri de var. egitlence.com, vs. öğretmen kendi çalışıp buldukları da olabilir… örneğin yabancı dilde paralı luminosity.com yerine neuronation.com – beyin geliştirme/zenginleştirme için..

  11. Bu proje eğer doğru dürüst yapılsa bütün tabular yıkılırdı ama gerçekten batırdılar.
    O akıllı tahtaları biz kullanıyoruz, iğrenç bir şey. Dokunmatik rezistif olmalıydı, ama kapasitif yaptıkları için yazı yazmakta gerçekten çok zorlanılıyor. Ayrıca sınıfımızda da ağ bağlantısı yok. Tabletleri ise henüz göremedik daha dağıtılmadı, ama dağıtılan okulda okuyan arkadaşımın tabletine baktım, işletim sistemi berbat.. Ben çok daha iyisini bekliyordum, hiçbir şey yok sistemde, bütün kitapları e-kitap olarak yüklemişler o kadar başka hiçbir şey yok.. Öyle kitabı okurken önemli yerleri işaretleme gibi şeyler kesinlikle yok, sadece okuma var..
    Not almak veya benzeri bir işlem yapmak için e kitabı kapatıp başka uygulamaya geçmek zorundasınız..

  12. Peki her öğrenciye tablet dağıtılacaksa neden liselerde tek 9. sınıflara dağıtılıyor 10. 11. ve 12. sınıfta okuyanlar öğrenci değil mi ?

  13. Peki her öğrenciye tablet dağıtılacaksa neden liselerde tek 9. sınıflara dağıtılıyor 10. 11. ve 12. sınıfta okuyanlar öğrenci değil mi ?

  14. Peki her öğrenciye tablet dağıtılacaksa neden liselerde tek 9. sınıflara dağıtılıyor 10. 11. ve 12. sınıfta okuyanlar öğrenci değil mi ?

  15. Proje aslinda cok guzel ve iyi niyetle yapilan bur proje. Fakat android gibi acik kaynak kodlu bir isletim sistemi olmamasi lazim. Yeni bir isletim sistemi yazilmaliydi bence

  16. Bizde sadece akıllı tahta var.Ona rağmen özellikle sayısal derslerde çok rahat soru çözebiliyoruz.Çok büyük bir katkı sağladı ve devamı da gelmelidir…

  17. Ben bu projenin uygulandığı bir lisedeyim. gecikme çok fazla tabletlerimiz daha yeni dağıtıldı geçen dönemde akıllı tahtalar konulmuştu (vestel). tablette eba market diye bi uygulama marketi bulunmaktave uygulamaların çoğu 1.ve 5. sınıflar arasına yönelik. tabletler her anlamda engelli ve her gün yeni bir güncelleme ve de MEB in tabletler üzerinde silinmeyen programlamlar sayesinde gps den bizi izleme ekran görüntüsünü alma ve tableti kontrol edebilme gibi izinler sunuyor. not defteri, adobe reader ve office programları engelli.

    yani bu tabletler anlatıldığı gibi işe yarar değil…

  18. 512 ram ‘ a8 tek çekirdek işlemci ‘
    15 milyon öğrenci var 300 binine dağıtılmış

    ” biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar”

  19. Ben de tabletlşerin dağıtıldığı bir lisedeyim. Tabletleri daha yeni aldık 2 hafta oldu. tabletlerin markası vestel ve çoğu arızalı ekranlarda piksel bozuklukları, güç düğmesinde sorun, wi-fi sorunu kendini resetleme ve diğer yazılımsal sorunlare yazılımsal sorunlar.aynı şey bende de oldu wi-fi grilik sorunu, ekrandaki piksellerde hatalar ve üstelik ben kıloıfına koyup eve getirdiğim zaman oldu diğerlerinde de ekrandaki sorunlar yine kendi kendine oluşuyor. neyse okula vestel yetkilileri aldı ve götürdü. yalnız belli bir tarih vermeden aldılar ve biz gelene kadar tabletlerimiz olmayacak.

    REZALET!!!

  20. tablet açısından bakarsak. sadece istanbul da 2,5 milyondan fazla tablet dağıtılması gerekiyor. şu tüm Türkiyedek dağıtılan tablet 50 bin civarında bu projenin ne aşamada olduğu belli. 55-60 kişilik sınıflarda ders işleneceğine tablete verilecek paralarla okul yapılsa ve sınıf mevcutları düşürülse o zaman eğitim çağ atlar.

  21. iğrenç bir proje öğrencileri nasıl daha çok internete bağımlı asosyal bireyler yaparız düşüncesi herhalde zaten sürekli teknolojiyle iç içeyiz tamam doğru kulllanıldığında güzel birşey ama insan okulda bile ders boyu o radyasyonlu ekrana bakmaktan şaftı kayar be saçmalayın hiçbir ülkede böyle bir sistem yok kitapların suyumu çıktı ?

  22. Son sözünde dediğin gibi Özgür Abi proje ilerliyor ama eğitime bir katkısı yok. Bizim okula hala tablet PC dağıtılmadı ama Fatih projesi kapsamında Vestel’in akıllı tahtası geldi tüm sınıflara ama tahta dönem sonunda film izleme dışında bir şeye yaramıyor.

  23. Android işletim sistemini biraz bilen her öğrenci Custom Rom atabilir ve tüm yasakları kırabilir.Bu iş için en uygun cihaz iPad ve iPad Mini ama devletin kasasını iyi zorlar.Bence Fatih Projesi doğmadan ölen bir proje.Evde interneti olmayan çocuklar ne yapacak.Ülkemizde hayla yırtık pantalon ve terlikle okula giden çocuklar var.Önce bunların çözülmesi lazım.!

  24. hep avrupa özentisi bunlar ama bilmiyorlarki türkiyenin üçte biri öğrenci
    avrupada bu oran ne kadar peki yüzde yedi taş çatlasa yüzde sekiz iki sene sonra buda değişir bakın sbs kalktı

  25. Tahta ve tabletin etkin kullanılması için etkileşimli içerik gerekiyor.İçerik var fakat etkileşimli değil.Kitabı tarayıp tablete atınca istemem amaca ulaşılmıyor tabi ki.Etkileşimli içerik üretebilmek te kolay değil.Zamanla olur ama o zaman da tabletler eskir ve o ilk günkü heyecan kalmaz.Proje güzel ama şuan ki durumda tableti olanlar bile istenilen şekilde kullanamıyor.

    İçerik hazırlayan ve öğretmenlere gerekli eğitimleri veren öğretmen grubu hala görevlendirme çalışmaktaydı.Onlar da arkadaşlarının bir kısmı görevlendirilmediği için istifa etti.Okullara bu kadar yatırım yapılırken bu işin asıl yürütücüsü olan bilişim teknolojileri öğretmenleri hala görevlendirme ile çalışıyor.
    Kısaca biz bu proje hakkında daha çok konuşacağız.

  26. Proje çok iyi ve şimdi tam zamanı ama parça parça dağıtılması kötü.Daha tam karar verilmemiş ama bayağı bir tablet dağıtılmış.Bence tek bir üreticiyle anlaşıp toptan dağıtsalardı daha iyi olurdu, eskimezdi.Projenin çocuklarının dikkatini dağıtacağını söylemek çok yanlış. Amerika da Avrupa da dağılmıyor da Türkiye de mi tablet dağıtılınca dikkat dağılııyor? Ancak laf atalım projeye, laf atanlarda zaten iktidar karşıtları.Öğrencinin içinde tabletten ders çalışmak, bilgi öğrenmek olmayıp, yerine Facebook’a girmek yada 18 şeylere bakmak varsa devletin ne suçu var bunda? Hepimiz bilgisayar odalarına girince ilk iş oyun oynamak, oraya buraya girme gibi şeyleri yaptık zamanında hiç kıvırmayalım.

  27. Ben pilot okullardan birinde eğitim görüyorum tabletler iyi değil devlet tarafından uygulamalara kitlenmiş durumda meb kitapları bile zar zor açılıyor

  28. Soru isareti degil tamamen yanlislik egitim mufredatinin islenmesini yavaslatacak ve egitime verilen onem susecek ogretmenler susacak tabletler konuşacak

  29. Arkadaşlar, neden kimseler sormuyor? Bu FAtih projesine ne kadar para gidecek? Söyleyeyim, “En az 5 milyar tl gidecek.”. bu paraya acaba neler yapılıdı?

    O da basit,

    1000 civarı okul.
    iki adet tam donanımlı lüx tablet üretebilecek fabrikalar ve arge üssü,
    En iyisi de, kaçan beyinlerimizin istediği arge masrafları karşılanarak, bu ülke tabletler ile yapamayacağı atılımı yapar.

    Burada sorulması gereken nedir?
    O da basit, acaba devlet yöneticileri iyi niyetlimi?
    üstte saydığım şeyleri göremedilerse, ya benim gibi az da olsa körler, yada bu adamların bir rantı var. Yoksa, bu kadar para uçak fabrikası kurmak yerine Boing adlı firmadan zamanında uçak almamıza benzeyen hamleyi yapmazlardı.

    Sorarım sizlere,
    Bunun neresinde iyi niyet ve akılcılık var. Bir tablet dağıtılacak ve onlar max iki senede ceset olacakken, kalıcı projler yapmamak niye?

    Ben bizzat Gül ve ERdoğan’a yazdım. Ancak iplemediler. eden iplenelim ki,? Onlar bizlerin vergileri ile saçma sapan işleri media ile boyayıp bize güzel tanıtıp, sonra paralarımızı ölü işlere yatırarak dış güçlerin ekmeklerine yağ sürecekler. Ne yazık.

    Alınan ürünlere verilen paralar sonra bize silah satışı olarak dönecek. biz vereceğiz 5 milyar üstü parayı, onlar üretecek o para ile gelen vergiden silahı ve bize üst değerden satacaklar k,i, devran yürüsün.

  30. Galaxy note 10 gibi s pen teknolojili android flash destegi olan bir tablet üstünede uluslararasi egitmenlerce hazirlanmis bir meb egitim sistemiyle büyük devrim yapilabilinir ama ben akp nin tabletleri dini iceriklerle doldurucagina eminim pek umidim yok 😀

  31. Biz bu tabletleri aldık ve1mobile market indirdik ve istediğimiz programa eriştik ama güncelleme geldiği zaman bu programlar bir süre kapanıyor o kötü işte ayrıca bir tabletin fiyatı 700 bu tbletler akıllı tahta ile etkileşimli bence. Bu tabletlee bence çok ii. Kötü değil istediğimiz zaman oyun oynuyor derste birmizle mesajlaşabiliyoruz ve istediğmiz bilgiye hemen netten ulaşıyoruz bunuda şuan tableten yazıyom ztn 🙂

  32. Tableti verdiniz uygulamaları neden kapatıyosunuz? Böyle yapıcaksanız, tableti vermemeliydiniz. UYGULAMALARI GERİ İSTİYORUZ!!

  33. Akıllı tahta bir süre sonra gözü ağrıtmaya başlıyor.
    Mesela biz matematik ve geometride starboard kullanıyoruz arka plan aşırı parlak betaz olduğu şçin gözde ağrı yapıyor bi süre sonra.
    Mesela bu sene okulun başında kulanmaya başladık şuan okulun bitmesine 1 1-5 ay var gözlerim iyice ağrımaya başladı artık tahtaya bakıp düzgün yazamıyorum

  34. Fatih projesinin başında olanlar teker teker görevinden alınıyorlar. İçerik geliştirilmesi yoktur. Hizmetiçi eğitimlerde hocalar şikayetçi çünkü etkileşimli tahta ve tablet kullanmak istmeiyorlar. Z-kitap diye e-kitap koyuyorlar. MEB’in onaylamadığı içerikler sunulamıyor. Araştırma makalelerinde kaba tabirle Fatih projesinin fiyasko olduğu sonuçları çıkıyor.Ve artık MEB kötülenmekten bıktığı için veri toplamayı yasakladı.
    ::Düzgün bir içerik geliştirme,
    ::Yeni nefes eğitim almış hocalar,
    ::Ve adam gibi bir donanım sağlanmadığı sürece bu projeden birşey beklenmesin. Ayrıca fatih projesinin örnekleri de vardır. Alanyazında Brezilya, singapur gibi ülkeler tabletleri dağıtmış ve olumlu feedback alamadıkları için geri çektikleri belirtilir. Hiçbir şey bilmiyoruz.

  35. Bu projenin alt yapısını çok iyi bildiğime eminim maliyetini hem düşürebilirim hemde çok kısa sürede bitiremedikleri bu işin nasıl çözülebileceğini biliyorum benden faydalanmaları gerekir 🙂

  36. AYDIN'ın ÇİNE ilçesinde mehmet tuncer anadolu lisesinde okuyorum diğer ilçelere dağıtılmasına rağmen çineye dağıtılmadı? bilgisayar öğretmenimize sorduk''çineye tablet yokmuş'' dedi.bu ne demek oluyor?

  37. okulların kapanmasına bir hafta kaldı bizden önceki 9.sınıflara dağıtıldı bizden sonraki 9 lara da dağıtılacakmış.biz 2000 liler olarak ne çektik ya konuyla bi alakası yok ta teog ilk bizim başımızı yaktı daha neler neler.

  38. Bence çok iyi bir proje fakat Hatay'dan sade 3 okula dağıtılmış. Diğer okullara ne zaman dağıtılacak ?

  39. Ben Kırıkhan Fevzi Çakmak Anadolu Lisesinde okuyorum bizim okulumzda da daha dağıtılmadı . Ne zaman dağıtılacak ?

  40. aydin osman gazi Ticaret meslek ve anadolo lisesine tablet dagitilmadi ama akilli tahtalar var neden dagitilmiyor incirliova spor lisesine ikiser tane dagitilmis ne kadar adaletsiz bir egitim sistemi

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version