Koronavirüs salgınına karşı geliştirilen aşılar gündemdeki yerini korurken, hastalığın tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacı yeniden tartışma konusu oldu.
Korona tedavisinde semptomları şiddetini azaltmak için kullanılan Favipiravir, Twitter’da en çok paylaşım yapılan konu oldu. TT listesinde ilk sırada yer alan ilacın yan etkileri, korona tedavisinde kullanılmasının faydalı olup olmadığı yönünde binlerce paylaşım yapıldı. Grip tedavisinde kullanılan ilacın Covid-19’a karşı etkili olduğunu savunanlar kendi deneyimlerini ‘Hastalığı ağrısız atlattım’ tespitiyle dile getirdi. Koronavirüs atlatan bazı kullanıcılar ise yan etkileri olduğunu ancak hastalığı rahat atlattığını belirtti. Favipiravir tartışması koronavirüs salgının bir komplo olduğuna inananların komplo paylaşımlarına da sahne oldu.
Flaş gelişme! Sputnik V Türkiye’de üretilecek
İşte Favipiravir gündemi ile alakalı öne çıkan paylaşımlardan bazıları;
Kullanmaya başladıktan sonra iyileşmeye başladım. Takviye portakal ve limon dışında bişey almadım. Ancak, bitirdikten sonra ürtiker oldum. Kimisinede böyle bir etkisi oluyor. Covid19’u çabuk atlattım ama yarattığı ürtikerle çok uğraştım. İşkenceydi. 😕 #Favipiravir
— Bir süs bitkisi. (@NrGsTn) April 26, 2021
https://twitter.com/pimpirikqueen/status/1386614401269178369?s=20
https://twitter.com/Bugraozturkk06/status/1386629469444714499?s=20
Covidi yenmeyi/ yenilmeyi sadece tek bir ilacı kullanıp/ kullanmama üzerine değerlendirmeyin…
Gen yapınız, sistemik sorunlar, bağışıklık, diğer ilaclar… vs çok yönlüdür…#favipiravir— Alpagu (@alpalpagu) April 26, 2021
Insanlar kullanip kullanmayacagina kendileri karar verebilirler. Her bünye ayni degildir ve farkli etki gösterir. En önemliside: Herkesin düsünce özgürlügü vardir.
Tesekkürler #favipiravir— Emoş (@Emel1907_) April 26, 2021
Favipiravir nedir?
Favipiravir, Japon ilaç firması Japonya Toyama Chemical tarafından üretilen ve mevsimsel gribin (influenza) tedavisinde kullanılan bir ilaç. COVID-19 için de deneysel olarak kullanılan İlaç, Türkiye ve Çin’in de aralarında bulunduğu bir çok ülkede koronavirüs hastalarına veriliyor.
Favipiravir, Japonya’da ve Çin’de influenza yani mevsimsel grip tedavisi için onaylı olan fakat yeni tip koronavirüs hastalığı COVID-19 için de deneysel olarak kullanılması uygun görülen ilaç olarak bilinmektedir.
Favipiravir grip, Batı Nil ve sarıhumma virüslerinin yanı sıra flavivirüsler, arenavirüsler, bunyavirüsler ve alphavirüslere karşı da etkinlik göstermektedir. Enterovirüsler ile Rift Vadisi ateşi virüsüne karşı etkinlik de rapor edilmiştir. İçindeki etkin madde daha önce SARS hastalığı için kullanılan bir ilaçta da kullanılmıştır.
Korona tedavisinde erken kullanımının zatüre oranlarını düşürdüğünü gösteren bilimsel çalışmalar vardır. Ayrıca bir çok semptomun şiddetini azalttığı da kayıtlara geçmiştir.
Çin’de gerçekleştirilen klinik araştırmaların erken sonuçları, Favipiravir’in Covid-19 tedavisi için ılımlı bir antiviral etkisi olduğunu öne sürüyor.
Favipiravir, kimlerin kullanımı için öneriliyor?
T. C. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan COVID-19 Erişkin Hasta Yönetimi ve Tedavisi Rehberine göre Favipiravir kullanım kılavuzu şöyle;
– Ayaktan izlenecek Asemptomatik kesin COVID-19 Olgularında Tedavi Önerileri içinde yer alıyor. Ancak ayaktan izlenen hastalarda ilk seçenek önerilmiyor. Daha çok Plaquenil tercih ediliyor.
– Ayaktan İzlenecek Komplike Olmayan veya Hafif-Orta Pnömonisi Olan Olası/Kesin Covid-19 Olgularında Tedavi Önerileri içinde de Favipiravir öneriliyor.
– Covid-19 nedeni ile hastanede yatan hastaların tedavisinde de kullanılmakta.
Favipiravir’in etken maddesinin ülkemizde, Convolyn (Santa Farma), Favicovir (Atabay), Favimol (Neutec), Favira (Novelfarma), Loqular (World Medicine), Raviran (Koçak Farma) kutu adları ile üretildiğini belirtelim.
Favipiravir’in bilinen yan etkileri
İlaç klinik çalışmalarda onaylanmış doz ile verilmemiştir. Japonya’da klinik çalışmalarda ve global faz III çalışmada güvenilirlik değerlendirmesinde 501 hastadan 100’ünde (yüzde 19.96) advers reaksiyonlar gözlendi. Major advers reaksiyonlar ise 24 hastada (yüzde 4.79) gözlenen kan ürik asit düzeylerinde artış, 24 hastada (yüzde 4.79) diare, 9 hastada (yüzde 1.80) gözlenen nötrofil düzeylerinde azalma, 9 hastada (yüzde 1.80) gözlenen AST (GOT) düzeylerinde artış, 8 hastada (yüzde 1.60) gözlenen ALT (GPT) düzeylerinde artış gösterdiği belirtiliyor.
Twitter da ne kadar çok kendini doktor zanneden kişi varmış ya Covid-19’dan sonra kendilerini hep ön planda tutuyorlar.
Ben kullandim cok faydali oldu
yanlış hatırlamıyorsam covid geçirince filyasyon ekibi bu ilacı verdi bana. tek yan etkisi gece yatarken kulağım çınlıyordu tabii herkesin bünyesine göre değişir bu ilacı kullanıp vefat edeni de duydum fakat onların kronik hastalığı vardı (şeker,böbrek kalp yetmezliği gibi) bu ilaç size verildiyse ve kronik rahatsızlığınız varsa mutlaka doktor veya filyasyon ekibine bildirin.
Bende kullandım bir faydası oldu mu bilmiyorum ama kolay atlattım favimol ürün isimli olanı kullandım yoğun saç dökülmesi (strestende olabilir) dışında bir yan etkisi olmadı
sadece komplo teorilerini yazmaya gelen botlar…