Hükümetlerin, hükümetlerin kolluk kuvvetlerinin, bireylerin internet üzerindeki yaşamları üzerinden oluşturdukları oto-kontrol, denetim mekanizması, sorunsuz bir şekilde işlemeye devam ediyor.

Hükümetlerin diğer bir noktada, bağımsız özel kuruluş olarak hizmet eden teknoloji şirketlerine ait uygulamak istedikleri denetim çabalarının tartışıldığı bir ortamda, şok bir iddia gündemi meşgul ediyor.

FBI 20 Yıldır Denetliyor

ABD Hükümeti’nin bir numaralı kolluk kuvvetlerinden biri olan FBI’nın 1996 yılından bu yana, insanların internet faaliyetlerini denetlemek suretiyle bilgileri hacklediği iddia edildi.

FBI’nın bu bağlamda, NSA(National Security Agency) ile birlikte hareket ettiği BGR’deki  haberde yer aldı.

Söz konusu denetimin yalnızca ülke kapsamından Amerika vatandaşları ile sınırlı kalmadığı, dönem gereği sınırlı sayıda bulunan dünya genelindeki internet kullanıcıların internet hareketlerinin izlendiği dile getiriliyor.

16-05/17/fbi-wallpapers-logo-hd-635x357.jpg

FBI Nasıl Denetliyor?

20 yıldır, internet kullanan bireyler arasında denetim sağlayan FBI, çoğu zaman telekulak tekniklerine benzer olarak, bünyelerindeki ekip araştırmaları ile çalışmalarını sürdürdü.

1998 yılında ise denetim, daha büyük boyutlarda ortaya çıktı. Bu yıldan sonra Uluslararası Uzay İstasyonu(ISS) ile birlikte çalışmalarını yürüten FBI, denetimini uydular aracılığıyla diğer iletişim ağlarına taşıdı.

Mevcut bilgisayarlarda yer alan keylogger yazılımı, 1999 yılında mafya patronu Nicodemo Salvatore Scarfo’ya karşı PGP şifreleme metodu ile veri etkileşimine olanak tanıdı.

2001 yılında tanıtılan The Magic Lantern adlı alet, cihazlara uzaktan müdahaleyi gerçekleştirebilen bir keylogger içeriyordu. Program; makinedeki tuş vuruşlarının yanı sıra, web tarama geçmişi, kullanıcı adları-şifreleri gibi verileri kurum bünyesine aktarıyordu.

16-05/17/fbi-1.jpg

2009 yılında gerçekleştirilen bir soruşturma ise CIPAV-Bilgisayar Ve İnternet Protokolü Adresi adlı, işlevi hakkında pek fazla bilgi sahibi olunamayan bir sistem keşfetti.

Yalnızca programın; kullanıcıların IP adresleri, sicil bilgileri, kullanıcı adları ve kullanıcıların web sitesi ziyaretlerini içerdiği ortaya çıktı.

FBI, tüm bu olaylar çerçevesinde sahip oldukları sistemlerin, internet suçları kapsamındaki kötü amaçlı yazılımları, çocuk pornosu tehlikesi gibi tehditlere yönelik olarak kullandığını ifade etti.

FBI’nın masumane yönde ifadelerine saygı duymakla birlikte, “görünmez el”in piyasa koşullarına yaptığı müdahale çerçevesinde davranış kalıplarını uygulamasına daha saygı duyarız.

:: FBI gibi hükümet kolluk kuvvetlerinin bireylerin internet hareketleri üzerinde oluşturduğu denetim mekanizması hakkında ne düşünüyorsunuz?