Sahtekarlar İşi Büyütüyor
Toplam para kaybı daha büyük olsa da, gelen şikayet sayısında azalma görülüyor. Bunun anlamı da sahtekarların tek işten daha büyük vurgun yapmaya yöneldiği. Özellikle "oturduğun yerden para kazan" gibi spam’ler, küçük çaplı dolandırıcılıklardan daha çok paranın, "oturduğu yerden para kazanan" sahtekarlara gitmesine neden oluyor.
Dolandırılan kullanıcıların %75’inin erkek olması da, akıllara hemen spam e-postaların erkeklere yönelik ilginç başlıklarını ve içeriklerini getiriyor. Ayrıca dolandırıcılığı yapanlar da aynı oranda erkek. Diğer bir deyişle, her dört internet dolandırıcısından biri kadın.
Ne Yapmak Lazım?
Dertli sadece Amerika değil, Türkiye dahil her ülkede internet sahtekarları cirit atıyor. Buna karşı elbette eğitim şart. İnterneti sadece sohbet ve benzeri temel ihtiyaçları için kullanan insanların spam e-posta, phishing gibi dolandırıcılık yöntemlerine karşı bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bunun için de birçok banka sık sık uyarıda bulunarak, kredi kartı bilgileri veya banka şifrelerini asla e-postayla istemeyeceklerini belirtiyorlar.
Ayrıca kullanılan spam ve phishing filtreleri de tehlikeyi büyük oranda önlüyor. Diğer yandan, genel olarak her alanda geçerli olan bir kural burada da geçerli: Eğer bir teklif gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa, gerçek değildir.
:: Konuyla ilgili görüşlerinizi forumda paylaşın.
Yazan: Erhan Kahraman
SDN – http://shiftdelete.net