Apple ile FBI arasındaki San Bernardino olayıyla alakalı yaşanan anlaşmazlığı artık hepimiz biliyoruz. Bu olay o kadar uzadı ki, FBI, Apple’ın yardımını beklemekten yorulup kendi yöntemleriyle söz konusu akıllı telefonun kilidini açtı. Apple ise, FBI’ın bunu nasıl yaptığını çözmek istiyor.
FBI, San Bernardino olayında kullanılan ve içerisinde kanıt niteliği taşıyabilecek belgeler olduğunu düşündüğü iPhone 5c’yi kendisi kırdı. Bu olaydan sonra FBI, bu durumun merkezi oldu. Artık ABD’nin farklı eyaletlerindeki farklı polis departmanları bile bir iPhone hacklenmesi gerektiğini düşündüğü zaman FBI’a başvuruyor. Örneğin; Conway Polis Departmanı, çifte cinayet olayında kanıt olarak kullanılabilecek bir Apple iPhone ve iPod touch için FBI’daki kaynakları kullanacak.
iPhone kullanıcıları tehdit altında
Apple, FBI tarafından iPhone 5c’nin nasıl hacklendiğini merak ediyor ve öğrenmek istiyor. FBI, buna nasıl karşılık verir diye düşündüğümüzde ise pek olumlu yanıtlar aklımıza gelmiyor. Apple’ın bunu öğrenmek isteme nedeni ise açığı kapatmak istemesi. Zira bu kod açığı yanlış kişilerin ellerine geçer ya da halka açık bir hale gelirse, dünyadaki her iPhone kullanıcısı tehdit altında olacak. Başlarda Tim Cook’un FBI’a karşı olan bu olumsuz ve katı tutumu da zaten bu yüzdendi.
Apple bilgiyi edinebilecek mi?
Apple’ın bu bilgiyi edinebilmesinin ise bir yolu var gibi görünüyor. New York’ta yürütülen, bir uyuşturucu tacirine ait bir iPhone 5s’in dahil olduğu duruşma aracılığıyla Apple bu bilgiyi edinebilir. Eğer dava devam ederse, Apple’ın davanın keşif aşamasından yararlanıp edinilen bilginin avukatlarına teslim edilmesini istemesi bekleniyor.
Bazı kesimler ise İsrailli bir şirket olan Cellebrite’nin FBI tarafından iPhone 5c’yi kırmak için kullanılan güç olduğunu düşünüyor. Zira FBI’ın söz konusu telefonu hacklediğini açıkladığı gün, Cellebrite ile FBI arasında gerçekleşmiş olan 15.000$ değerinde bir anlaşma internete sızmıştı.
:: Sizce tüm iPhone’lar tehlike altında mı?
mesela bu açığı sokaktaki ahmet öğrendi diyelim. benim telefonum onun eline geçmediği sürece benim bilgilerimi nasıl alacak? kimse telefonunu çaldırmadığı veya güvenmediği birine vermediği sürece hiç bir sorun yok.
Apple bu senaryoyu kendisi kurdu ve çok kusursuz işliyor şu anda. Yasalar gereği mecburiyetten arka kapıyı kendisi açtı ve FBI'ın eline kendisi verdi, bu açıkları da 9.3-9.3.1 sürümleri ile kendisi farkettirmeden kapattı. Şimdi de Apple kendisini masum göstermeye çalışıyor. İnandık mı? Tabiki hayır.(Edit: iPhone kullanıcısıyım.)
Apple da adam olsun bi ise yarasin. Birakinda adamlar isini yapsin sizde kod aciginizi kapatin, FBI icin uzuldum
Elma alınmaz
15000 dolar maaş koca şirket 15000 dolar için yardım etmez bence
apple güya fbi ya izin vermemiş çok direnmiş ulan orda fbiyaya izin vermemek devlete akrşı gelmek sayılıyor tüketiciye masum gözüküyüm işte bizm telefonalrı fbi bile açamıyor düşünün diğer ülkeler nasıl açsın hem applenın reklamı oluyor hemde fbi ın işi görülüyor adamalr planı iyi kurmuş boşuna teknoloji üretmiyorlar
Eğer iPhone kullanıp da internete girmiyorsan evet haklısın. Ama mantıklı mı? Hayır. Sokaktaki Ahmet de internete girmiyosa tamam
apple ile fbi danışıklı dövüş yapıyor. apple fbi'ın bu bilgiyi zaten mahkeme kararı ile alacağını biliyordu. arka kapıdan bilgiyi verdiler ve bunun yerine vermedik kırdılar demeyi tercih etti. sonuçta Amerika kanunun önünde kimse duramaz
Siriyle acmayi bende biliyorum bu fbi cidden ozurlu personel dolu buyuk bisey gibi durmadan bunu yazin sizde
hic bir guvenlik scigi olusturmsz tus kilidini atlamak
Ya millete bakiyorumda amma abartti, sanki telefonlarinizin icinde coca cola'nin formulu var, cem yilmaz'in dedigi gibi Bahattin abinin çekyatta resmi var , bu kadar abartmayin cokta ozel.bilginiz varsa telefonunuzun icine koymayin ozaman her an calinabilicek veya kaybediceginiz bir seyin icine !!
15.000 dolar ne ya saçma haber.
Fakat birde şöyle düşünün. Bu açığı kullanarak bir virüs oluşturulabilir. Veya bir programın içine entegre edilebilir.Veya tüm bunlar birer hayal ürünüde olabilir 🙂
Kullanıcı verilerini toplayan bu kadar uygulama varken Apple'dan veri istemesi zaten enteresan..
cihazın başında olmadan kırmak önemli. cihaz elinizin altında olduktan sonra. ister server ister notebook ister cep telefonu her türlü bilgiye erişirsiniz.
15.000 doların lafını etmeyeydiniz keşke 🙂
Kilidini açamadan hangi uygulamayı yükleyip çalıştıracaksın da bilgilerini ele geçiresin akıllı? Ayrıca ele geçirilen bilgiler o uygulama hesabının bilgilerini geçiriyor örneğin instagram hesap bilgileri gibi, telefona tam erişim veremez andorid değil bu 😉
Sana 15.000 dolar teklif etseler neler neler yaparsın adamlar bi şifreyi mi kıramayacak haha!
Apple halleder bunu…
Olay gayet basit aslında bu olaylar özellikle duyruluyorki biri bak biz kimseyle paylaşmıyoruz desin öteki tarafta biz kırdık desin bence gizlice apple kaynak kodları vermiştir.
Appple en kısa zaman bu sorunu çözecektir böyle bir açığın bulunması iphone cihazların sonu niteliğini taşıyor.
Ne güzel yazmışlar hikayeyi. Fbı istiyor apple vermiyor, bizim cığazlarımız o kadar güvenli biz bilgilerinizi vermiyoruz algısı. Fbı bizim yapamayacağımız iş yok algısı :s bence tamamen düzmece bir şey.
Telefon başka birinin eline geçmediği sürece bir sıkıntı yok. Geçtikten sonra çok da önemli değil. Veriyi elde etmek çok zor değil.
Bütün cihazlarım çıkış yolu bu yer değilmi hey allahım