Apple ile FBI arasındaki San Bernardino olayıyla alakalı yaşanan anlaşmazlığı artık hepimiz biliyoruz. Bu olay o kadar uzadı ki, FBI, Apple’ın yardımını beklemekten yorulup kendi yöntemleriyle söz konusu akıllı telefonun kilidini açtı. Apple ise, FBI’ın bunu nasıl yaptığını çözmek istiyor.

FBI, San Bernardino olayında kullanılan ve içerisinde kanıt niteliği taşıyabilecek belgeler olduğunu düşündüğü iPhone 5c’yi kendisi kırdı. Bu olaydan sonra FBI, bu durumun merkezi oldu. Artık ABD’nin farklı eyaletlerindeki farklı polis departmanları bile bir iPhone hacklenmesi gerektiğini düşündüğü zaman FBI’a başvuruyor. Örneğin; Conway Polis Departmanı, çifte cinayet olayında kanıt olarak kullanılabilecek bir Apple iPhone ve iPod touch için FBI’daki kaynakları kullanacak.

iPhone kullanıcıları tehdit altında

Apple, FBI tarafından iPhone 5c’nin nasıl hacklendiğini merak ediyor ve öğrenmek istiyor. FBI, buna nasıl karşılık verir diye düşündüğümüzde ise pek olumlu yanıtlar aklımıza gelmiyor. Apple’ın bunu öğrenmek isteme nedeni ise açığı kapatmak istemesi. Zira bu kod açığı yanlış kişilerin ellerine geçer ya da halka açık bir hale gelirse, dünyadaki her iPhone kullanıcısı tehdit altında olacak. Başlarda Tim Cook’un FBI’a karşı olan bu olumsuz ve katı tutumu da zaten bu yüzdendi.

Apple bilgiyi edinebilecek mi?

Apple’ın bu bilgiyi edinebilmesinin ise bir yolu var gibi görünüyor. New York’ta yürütülen, bir uyuşturucu tacirine ait bir iPhone 5s’in dahil olduğu duruşma aracılığıyla Apple bu bilgiyi edinebilir. Eğer dava devam ederse, Apple’ın davanın keşif aşamasından yararlanıp edinilen bilginin avukatlarına teslim edilmesini istemesi bekleniyor.

Bazı kesimler ise İsrailli bir şirket olan Cellebrite’nin FBI tarafından iPhone 5c’yi kırmak için kullanılan güç olduğunu düşünüyor. Zira FBI’ın söz konusu telefonu hacklediğini açıkladığı gün, Cellebrite ile FBI arasında gerçekleşmiş olan 15.000$ değerinde bir anlaşma internete sızmıştı.

:: Sizce tüm iPhone’lar tehlike altında mı?