Türk Telekom‘dan uzun süredir beklenen açıklama nihayet dün sabah geldi ve ADSL‘den sonra fiber internet seçenekleri de tüketicilere sunuldu.

Üstelik var olan ADSL abonelerinin ek bir ücret ödeme yapmaya gerek kalmadan internet servis sağlayıcıları aracılığıyla doğrudan fiber internete geçebilmeleri de sevindiren bir başka haber.

2012’ye çılgın başladılar

Bu yazıda Türk Telekom‘un fiber internet hizmeti hakkında akıllarda oluşan soruları yanıtlamaya ve firmadan aldığım bazı bilgileri paylaşmaya çalışacağım.

Bu bilgilere geçmeden önce 2012‘nin Türk Telekom‘un en iyi çıkış yaptığı yıllardan biri olduğunu söylemek isterim.

İnternetle tanışmak isteyenler için sunulan Lokum İnternet duyurusundan sonra, bilişim teknolojilerinin son zamanlardaki moda konusu olan Cloud için yapılan açıklamalar ve bu duyurunun da ardından Ocak ayı bitmeden bir de fiber internet seçeneği.

Türk Telekom CEO’su Gökhan Bozkurt, Türkiye’nin en yüksek binası olan Sapphire İstanbul‘da karlı bir İstanbul sabahında yaptığı konuşmada bu yapılanların başlangıç olduğunu ve ileride daha büyük yenilikleri açıklamaya devam edeceklerini belirtti.

Gözüm, fiberden başkasını görmüyor

Lokum İnternet ve Cloud‘dan ziyade, bu yenilikler arasında beni en çok heyecanlandıran duyuru fiber internet oldu. Ülkemizde, Avrupa standartlarında geniş bant kullanımı henüz tam olarak uygulandığı söylenemez.

Bu arada Avrupa’da geniş banttan bahsetmek isteyenler ağızlarını 30 megabitten açtıklarını da hatırlatayım

Ülkemizde son rakamlara göre 6,8 milyon ADSL müşterisi var. Birçok müşteri, daha hızlı internet istiyor. İzlediğimiz videolar HD, kullandığımız yazılımların dosya boyutları ve güncellemeleri eskisinden daha fazla.

En basit anlamla ifade ettiğim bu ihtiyaçlar bile bakır kabloların yetersiz kaldığı seçeneklerden daha fazlasını istiyor.

Kısacası, tüketiciler fiber internet istiyorlar. Data kullanımında görülen artış da bunun en iyi göstergesi. 2005‘te bir kişi ayda ortalama 2,1 GB veri trafiği oluştururken bu sayı 2011‘de 21,4 GB‘a ulaşmış durumda.

Sonraki Sayfa: Türkiye’de son durum nedir?
{pagebreak::Türkiye’de son durum }
Türk Telekom, ne kadar döşedi?

Gelelim Türk Telekom’un yaptığı fiber internet çalışmalarına. Kurumda Operasyon Başkanı olarak görev sürdüren Memet Atalay‘ın paylaştığı veriler gerçekten de çok ilginç.

Şu ana kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Atalay, Türkiye’de 150.600 kilometre fiber kablo döşendiğini, yurt dışında satın alınan fiber internet şirketi Pantel ile beraber dünyada da 177.600 kilometre fiber ağa sahip olduklarını belirtiyor.


Bu fotoğrafı geçtiğimiz günlerde 4.Levent’te çekmiştim

Belki görmüşsünüzdür. Birileri evinizin veya işyerinizin önünde turuncu kabloları toprak altına gömüyorsa, bilin ki, orada fiber internet çalışması vardır.

Bu çalışmaların 2011’deki sonucuna gelecek olursak, geride bıraktığımız yılda ülkemizde toplam 17.600 kilometre fiber internet ağı örüldü.

Bu rakamlar kafanızı karıştırabilir veya düşündüğünüz zaman size bir şey ifade etmeyebilir. O nedenle kıyaslamanız için harika bir örnek vereyim.

Türkiye’deki otobanlar, şehir içi yollar ve sokaklar da dâhil tüm yol uzunluğu 200 bin kilometre. Türk Telekom‘un döşediği fiber kablo uzunluğu ise 150.600 kilometre.

Son kullanıcıya fiber internet hizmetini sunan ilk firma Türk Telekom değil, Turkcell Superonline olmuştu. Rekabeti de işin içine kattığımızda ilginç bir tablo ortaya çıkıyor; Türkiye‘deki fiber ağların %80’i Türk Telekom’a ait.

Kimler bu imkandan faydalanabiliyor?

Peki, bu kadar uzun bir fiber ağa sahipken, bu hizmetten ne kadar kişi faydalanabiliyor? Bunun da yanıtını hemen vereyim.

Türk Telekom fiber internet seçeneği, dün sabah alınan bilgilere göre 730.000 haneye ulaşmış durumda. Hane derken, bu sayıya iş yerlerini ve resmi kurumları da eklendiğini belirtelim.


Soldan sağa; Türk Telekom Pazarlama ve İletişim Başkanı Erem Demircan, Türk Telekom CEO’su Gökhan Bozkurt, Türk Telekom Operasyon Başkanı Memet Atalay.

Peki, 730.000 hane bu seçenekten faydalanıyor mu? Maalesef hayır. %25′i bu seçeneği değerlendiriyor. Tabi yapılan bu duyurudan sonra tüketicilerin de ADSL‘den sonra fiber internete geçmesiyle kısa sürede bu penetrasyon artacak gibi görünüyor.

Türkiye’ son verilere göre 18 milyon hane var. Firma, yıl sonuna kadar 3 milyon fiber internet abonesi planlıyor.

Bu artışa hizmet edeceklerden biri de benim mesela 🙂 Hem ofisimizde, hem de evimde bir an önce fibere geçmek istiyorum.

Sonraki Sayfa: ADSL kullanıcıları ne olacak?
{pagebreak::ADSL kullanıcıları ne olacak?}
Taahhütlü ADSL aboneleri rahat olsunlar

Geçiş yapmak demişken, siz de benim gibi geniş bant internet konusunda sınır tanımak istemiyorsanız, kendi durumunuzun ne olacağını merak edebilirsiniz. Bu konuda en iyi cevabı internet servis sağlayıcınız verecek.

Hatta Türk Telekom Pazarlama ve İletişim Başkanı Erem DemircanEvinize kadar fiber hat çekilmiş ise daha sizin haberiniz olmadan onlar sizi arayacak” diyor.

Fiber internet yatırımları konusunda 2011 rakamlarını verdim. 2012 için de bazı bilgiler paylaşayım.

Türk Telekom Operasyon Başkanı Mehmet Atalay (Ünvanı neredeyse CEO kadar etkileyici 🙂 değil mi?) 2012’de yapılan çalışmaların 3 kat hızlanacağını belirtiyor.

Bana göre toplantıda paylaşılan en ilginç veri ise ülkemizde Türk Telekom tarafından saatte 9 kilometre fiber internet döşendiği.

Her saat 520 hane, fiber internet teknolojisine kavuşuyor. 2012’de şirketin hedefi saatte 1.500 haneye bu teknolojiyi ulaştırmak.

Ualştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım‘ın 2023 Türkiye’sinde herkese 100 Megabit internet vizyonunu değerlendiren Türk Telekom, 2015‘te bu hedefe ulaşacaklarını belirtiyorlar.

Firma tarafından sunulacak olan fiber internet seçenekleri de tıpkı ADSL’de olduğu gibi farklı hızlarda olacak. 24 Megabit başlangıç hızına ek olarak 35 Megabit, 50 Megabit ve 100 Megabit hızları tercih edebileceğiz.

Diyelim ki şu anda ADSL abonesisiniz. Bir kampanya sundular size ve 24 ay abone olacağınızı taahhüt ettiniz. Aboneliğinizin de 3. ayındasınız. Yeni aboneler fibere geçerken kalan 21 ayın bitmesini beklemeyeceğinizi belirteyim.

Türk Telekom, bu hizmeti TTNET gibi internet servis sağlayıcıları üzerinden sunacağı için mevcut ADSL paketini bırakarak fibere geçişi ücretsiz yapabiliyorsunuz.

Mesela ben, 8 Megabit‘e kadar ADSL hizmetinden faydalanan birisi olarak herhangi bir ücret ödemeden 24 Megabit fiber internete geçebileceğim.

Adil kullanım ve kota yine var!

ADSL’de olduğu gibi fiber internette de kota ve adil kullanım meselesi devam edecek. Upload hızımız ise ADSL‘de 1 Megabit iken fiber internette 2 Megabit olacak.

24, 35, 50 ve 100 Megabit fiber internet fiyatları konusunda Türk Telekom Pazarlama ve İletişim Başkanı Erem Demircan‘ı sıkıştırdım ama net yanıt alamadım.

Bunun sebebi ise internet servis sağlayıcılarının bu teknolojiyi kendi kampanyaları ve reklamları ile heyecanlı bir şekilde duyurmak istemesinden dolayı, onlara ait olan bu bilgileri erkenden vermek istememeleri.

Yapacak bir şey yok 🙂 Biz de internet servis ağlayıcımızın sunacağı fibere geçiş seçeneğini bekliyor olacağız.

Sonraki Sayfa: Yurtdışı çıkış hızı yeterli olacak mı?
{pagebreak::Yurtdışı çıkış hızı yeterli olacak mı?}
Yurt dışı çıkış hızı yeterli mi?

Bu arada “Hızlar yükseliyor ama gündelik hayattaki kullanımda da ışık hızında internetimiz olacak mı?” diye sorabilirsiniz. Bu sorunun yanıtı, biraz da yurt dışı internet çıkış hızıyla ilgili.

Kullanıcılar, fiber internet kullanırken YouTube‘da HD video izlerken beklemek istemiyorlar.

Firmanın verdiği bilgilere göre şu anda yurtdışı çıkış hızımız 1.200 Gb/s olarak belirlenmiş. Bu kapasitenin ne kadarını kullanıyoruz derseniz, ortaya ilginç bir tablo çıkıyor. En yoğun dönemlerde bile sadece 400 Gb/s kullanıyormuşuz. Bu rakama şaşırdım. Demek ki, yavaşlığın sebebi, bu ağa dahil olan diğer bölgelerden kaynaklanıyor.

Sabit telefon ölüyor mu?

Firmaya ilginç bir soru daha ilettim. Türk Telekom’un en önemli gelirleri sabit telefondan. Oysa fiber internet için sabit telefona gerek kalmıyor. “Acaba bu yenilik, firmanın sabit telefondan elde ettiği geliri baltalar mı?” diye iletmiştim.

Sabit telefon yerine fiber kullanmaları da bizim için bir başka sabit gelir” diyecek kadar cesur bir çıkış yapan firmanın, sabit telefon için de ilerleyen zamanlarda önemli kampanyalarının olacağını öğrendim.

Sonuç olarak fiber internet çok önemli. Turkcell Superonline‘dan sonra ülkedeki fiber ağının çoğunluğuna sahip olan Türk Telekom‘un da bu hizmeti tüketicilere sunması bir devrim niteliği taşıyor.

Güvenli, hızlı, çevreci ve dayanıklı olan fiber internetle herkesin tanışması gerekiyor.

:: Fiber internet konusunda merak ettikleriniz var mı? Tıklayın, SDN Forum’da tartışalım.