İnternet kelimesi her geçen gün kendini yenileyen bir kelime haline geldi. İnternet hızlarının yanı sıra internetin yapabildiklerinin de sınırları sürekli genişliyor. Web siteleri her gün biraz daha gelişirken dünyadaki milyonlarca siteye yine milyonlarca içerik ekleniyor. Tüm bunların yanı sıra internetin yapabilecekleri de yine internetin hızıyla doğru orantılı olarak gelişiyor.
Bu yazımızda konumuz internetten stream yapmak ve fiber ile hızın farkı. Bildiğiniz gibi internet, bilgisayarınızda olmayan dosyalara erişmeyi gerektirdiği için internetinizin hızı büyük rol oynuyor. Bazen internetteki bu dosyaları bilgisayarımıza indiriyoruz, bazen de internette kalan dosyanın tamamını indirmeden stream yapıyoruz.
Örneğin bir film izleyeceğimiz zaman bazı servislerde bize iki seçenek sunuluyor. İstersen indirip izleyebiliyoruz, istersek internet üzerinden izleyebiliyoruz. Bu sistem hem bilgisayarda hem de bazı televizyon sistemlerinde kullanılıyor. Bize izleyebileceğimiz filmler veriliyor ve tıklayıp anında izleyebiliyoruz. Bu işlem tamamiyle internet üzerinde anlık veri indirimi ile yapılıyor. Tıpkı Youtube gibi. YouTube’da da bir dosyayı kalıcı olarak bilgisayarımıza indirmediğimiz halde videoları izleyebiliyoruz. Sayfayı yenilediğimizde ise genelde tekrar stream etmemiz gerekiyor.
Apple TV, kiralanan tüm filmleri stream yoluyla izletiyor
Filmlerde de stream yapacağımız zaman eğer film HD boyutundaysa büyük bir dosya indireceğimiz anlamına geliyor. Örneğin 4 GB’lık bir filmi Stream yapmamız, aslında indireceğimiz dosya boyutuyla aynı oluyor. Yani kotadan her şekilde 4 GB veri gidiyor. Fakat indirirken bilgileri karışık şekilde indiriyor, Stream’de ise düzgün bir şekilde. Böylece aslında indirdiğimiz kısmı ön izleme gibi izleyerek videoyu stream etmiş oluyoruz. Tabii bazı film servisleri filmin ortasına atlamanıza imkan veriyor. Bu da ortasından itibaren kalanını indirmeniz anlamına geliyor.
Stream kavramını belki isim olarak bir yere tıklamasak da sürekli uyguluyoruz. YouTube‘da video izlemek, film izlemek dışında internet üzeri televizyon izlemek başlıca stream ettiğimiz görüntülerin başında geliyor. Canlı izlediğimiz kanalları bilgisayarımıza indirmeden anlık olarak gönderilen görüntüyü internet hızımız dahilinde görebilmemiz gerekiyor. Bunun için de hızlı bir internet gerekiyor.
{pagebreak::2}
Gerek televizyonda gerek YouTube‘da gerek de film izlerken görüntünün geriden gelmesinin sebebi tamamiyle stream süresi. Bir nevi koşu yarışında avans vermek gibi diyebiliriz. İndirme başladıktan bir süre sonra izletmeye başlatması, takılmayı önlemedeki en önemli unsur. Örneğin televizyon yayını 30 saniye sonradan geliyorsa, 30 saniye içinde internetin hızı düşüp tekrar yükselirse (ki bu tamamiyle internette yaptığınız işlemlere bağlı) bu payı kurtarabiliyorsunuz. Ama düşme hızı uzun sürerse 30 saniye de kurtarmıyor. 30 saniye olayı olmasaydı o zaman anlık olarak videonuz duracaktı.
İşte bu noktada stream’in altın noktası kesinlikle hızlı bir internet. Hızlı internet diyince sadece hız değil, bu hızın sağlığı da çok önemli. Biraz önce söylediğim gibi eğer hız düşme gösterirse hızınız da pek etki etmeyecektir. Fiber internet altyapısı kullanmanız bu konuda hem sağlıklı internet hem de yüksek hız almanızı sağlayacak.
OnLive ile bilgisayarınız kaldırmasa bile en güçlü oyunları internet üzerinden oynayabilirsiniz
Fiber internet ile hem videoyu aynı hızda stream edip takılma olayını ok büyük ölçüde engelleyebilecek, hem de video stream ederken internette başka işle rde yapabileceksiniz. Evde iki blgisayar varsa normalde stream işleminde birinin çalışması gerekiyor. Fiber ile iki bilgisayar da sorunsuz bir şekilde internete girip stream işlemini gerçekleştirebilir.
Oyun stream etmek
Stream konusu ilerleyen dönemde daha da artacağı için fiberin önemi de artıyor. Örneğin OnLive isimli sistem ile bulut üzerinden oyun oynanabiliyor. Yani Amerika‘da bulunan sunucuda çalışan oyunu internetiniz üzerinden oynayabiliyorsunuz. Bu stream işlemi oldukça kuvvetli bir internet istiyor ki geleceğin oyun konsollarını da bu ve hızlı internet teknolojisi oluşturuyor.
Fiber internet nerde var ki? Kacimiz kullaniyor? Oldu da almadikmi :)?