Çoğu zaman ilk kurulumdan sonra yerini bile unutsak da modem, internet bağlantısı için önemli cihazlardan biridir. Genelde elektrik kesildiğinde ya da bir sorun olduğunda aklımıza gelen modemler, hepimiz için önemli cihazlardan biridir.

İnceleme konuğumuz olan modem ise Turkcell Superonline’ın abonelerine ücretsiz olarak verdiği Pirelli E4202G fiber modem. Görünüm olarak ADSL modemlerden biraz büyük olan cihaz, telefon desteği sunması ile dikkat çekiyor. Turkcell Superonline’ın kullanıcılara sunduğu farklı markalı modemler de bulunuyor.

Yazıya başlamadan önce uyarmamız gerekiyor: Burada anlattığımız ayarların bazıları değiştirmek bağlantınızda sorunlara yol açabilir. Konu hakkında yeteri kadar bilginiz yoksa ayarları değiştirmemenizi öneririz. 

Arayüzde birçok seçenek var

İlk bakışta ADSL modemleri andıran ürünün ön yüzünde klasik olarak bağlantı ışıkları bulunuyor. Bunlar arasında modemin bağlantı durumunu gösteren bölümler mevcut. Ayrıca ön yüzde tam ortaya konumlandırılan wireless düğmesi de tek bir dokunuşlu kablosuz ağ özelliğinin açılıp kapanmasını sağlıyor.

{pagebreak::2}

Cihazın arka yüzünde ise 4 adet ethernet bağlantısı, 2 adet telefon girişi de modemin çıkışları arasında bulunuyor. Cihaz fiber modem olduğundan internet girişi ethernet kablosu ile sağlanıyor.

 

Ayarlar ADSL ile hemen hemen aynı

Cihazın 192.168.1.1 IP adresinden erişilen arayüzü ise oldukça tanıdık. ADSL modemleri andıran bir arayüze sahip olan modemde internet tarayıcımıza bu adresi yazdığımızda karşımıza şifre soran bir bölüm geliyor. Standart olarak gelen şifreleri girince (bunu sonradan değiştirebiliyoruz) arayüze erişiyoruz.

Arayüz temelde 8 bölümden oluşuyor 

Bunlar sırasıyla Ana Sayfa, Ağ Haritası, Hızlı Kurulum, Ağ Bağlantıları, Güvenlik, Gelişmiş, Sistem Görüntüleme ve Çıkış olarak karşımıza çıkıyor. Ana sayfada haliyle bağlantı ile ilgili genel durumu gösteren bilgiler konumlandırılmış. Burada ilk bakışta bağlantı ile ilgili bütün detayları görebiliyorsunuz.

Ağ haritasında ise bağlanmış olan cihazların isimleri ve IP numaraları harita şeklinde gösteriliyor. Hızlı kurulum ise adından da anlaşılacağı gibi bağlantı ayarlarının (kullanıcı adı, şifre ve diğer ayarlar) yapıldığı menü. Burada ve alt menülerde çok fazla ayar mevcut. Bu menü yardımı ile en ince detayları bile düzenleyebiliyorsunuz. Ancak yazınının başında da belirttiğim gibi konu hakkında bilginiz yoksa bu menüleri karıştırmamınızı öneriyorum.

{pagebreak::3}

Hızlı kurulumda, çabuk bir şekilde ayarları yapabildiğiniz bölüm geliyor. Buraya kullanıcı adı ve şifre yazıyorsunuz. Ayrıca bazı bağlantı ayarları da yine bu sayfada yer alıyor.  

Ağ Bağlantıları bölümünde ise yine modeme bağlanan cihazların isimlerini görüp belli başlı işlemleri yapabiliyorsunuz. Güvenlik kısmında ise cihazla ilgili temel ve detaylı güvenlik ayarları bulunuyor. Burada çok fazla ayar var ve konu hakkında bilgisi olanlara hitap eden bu ayarlarla birçok özelliği düzenleyebiliyorsunuz.  

Gelişmiş ayarlarda ise DNS sunucusundan, Disk Yönetimi’ne, Dosya Sunucusu’ndan Kullanıcılar’a kadar onlarca seçenek mevcut. Sistem Görüntüleme ise bütün bağlantıların detaylı olarak görülebildiği bir yer. Modeme bağlanan cihazların IP adresleri, bağlantı türleri ve diğer bütün bilgilerini tek bir sayfadan görebiliyorsunuz. 

Diğer bölümlerde ise modem ile ilgili birçok ayar bulunuyor. Bunların çoğu otomatik olarak Turkcell Superonline tarafından ayarlanmış şekilde (eğer düzenleme gerekiyorsa) geliyor. Açık ya da aktif olmayanları ise kullanıcı değiştirebiliyor. Elbette bunu yaparken dikkatli olmakta fayda var. Yoksa ayarları bozmanız ve internet bağlantısında sorun olması da mümkün. Konuyla ilgili detaylı bilginiz yoksa dokunmamanızı öneririz. 

:: Hangi tür internet bağlantısı kullanıyorsunuz?