Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Fiber Optik Şebekeler İçin Geçiş Hakkı

Ana sayfa /

Telekomünikasyon alanında son yıllarda gerçekleşen teknolojik gelişmeler sonucunda, ses, veri ve görüntü hizmetlerine olan talepte büyük artışlar ortaya çıkmıştır.

Günlük hayatımız giderek daha fazla bilgiye ulaşmayı gerektiriyor. Bu da herkesin yüksek hızlı hatlardan haberleşebilmesi için gereken ‘’evlere kadar hızlı haberleşme altyapısı’’nın kurulmasını şart hale getiriyor. Çünkü büyük ölçüde bakır kablolu eski teknolojiye dayanan sabit haberleşme altyapımız, geleceğin ihtiyacını karşılayacak durumda değil.

Reklam
Reklam

Son zamanlar tüm dünyanın en önde gelen konularından birisi de, evlere kadar hızlı haberleşme hatlarının, yani fiber optik hatların çekilmesi konusudur. Bu yeni hatların hızla ve ülke sathına yaygın şekilde tesis edilmesi, ülkelerarası yarışın en önemli ön şartı sayılıyor. Bu hatların tesis edilebilmesi için Kamuya ve özel kişi/kuruluşlara ait arazilerden kabloların geçirilmesi gerekiyor. Kanun ile işletmecilere verilmiş olan bu hakka Geçiş Hakkı adı veriliyor.

Avrupa Birliği ve dünyanın gelişmiş ülkelerindeki uygulamalara baktığımızda birçok ülkede yerel yönetimlerin ve merkezi yönetimin bu tip altyapıların imalatı için destek verdiğini görüyoruz.

Yerel yönetimler bu desteğin görev alanlarındaki şehirleri için hem bireysel hem de ticari alanlarda ciddi ayrıcalık sağlayacağının farkında olarak adeta yarış edercesine rekabet ve globalleşmeye destek veriyorlar.

Ancak ülkemizde Geçiş Hakkı konusunda büyük sorunlar yaşanıyor. Fiber optik şebekelerin tesis edilmesini kâr amacı gütmeden halka hizmet için desteklemeleri gereken bazı belediyeler ve kamu kuruluşları, ne yazık ki bu işi gelir elde etmek amacıyla kullanmak istiyorlar. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor.

Fiber optik
şebeke kurarak yatırım yapmak isteyen tüm işletmecilerin önünün açılması gerekiyor. Bu yapılırken tekelleşme olmamasına da azami dikkat edilmeli.

{pagebreak::iki}

Bu konuda TOBB Telekomünikasyon Meclisi’nde tüm işletmecilerin, BTK’nın, Ulaştırma Bakanlığının ve konunun uzmanlarının katılımı ile ayrıntılı bir çalışma yaparak gerçekçi bir rapor hazırladık. Bu raporda konuyu ekonomik, teknik , siyasi boyutları ve diğer ülke örneklerini de dikkate alacak şekilde inceleyerek ülkemizin ihtiyaçlarına uygun olacak öneriler geliştirdik.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Ulaştırma Bakanlığı’nın da eve kadar fiber ve Geçiş Hakkı’nı çok önemsediklerini görüyoruz. Sayın Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım’ın şu sözleri çok önemli; “Buna bir tertip ve düzen getireceğiz. Geçiş hakları tamamen tek merkezden idare edilecek.

Bunlara gerekirse tarife konulacak. Hak eden kurum buradan payını alacak. Bu söylediklerim yerel ve merkezi idare için. Özeller için de kurallar geçerli. Alt yapıdan ticaret olmaz. Alt yapıyı yaparken ticaret mantığından çıkmalıyız.”

Her Eve Fiber Kablo tesisi ile genişbant internet pazarına ve telekomünikasyon alanına ivme kazandırılması, Türkiye’nin uluslararası düzeyde rekabet gücünün arttırılması ve Türkiye ekonomisinin sayılı ekonomiler arasına girebilmesi için sanılandan çok daha büyük önem sahiptir.

Bu nedenle siyasetin, devletin yetkili tüm kurumlarının fiber şebeke yatırımlarının rekabetçi bir ortamda teşvik edilmesi konularında gereken ilgiyi göstermesi gerekiyor. Bu alandaki gecikme veya hatalı bir politika, telafisi çok zor bir geri kalışa yol açabilir.

Ülkemiz için böylesine önemli olan bu konuda TELKODER olarak biz de üzerimize düşeni yapmaya hazırız.

Yusuf Ata Arıak
Telkoder Yönetim Kurulu Başkanı

:: Fiber optik internet kullanıyor musunuz?

 

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam