Reklam

Fidye virüsleri milyon dolarlık zarar oluşturuyor

1
Reklam

İnternet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte, birçok kullanıcı tehlike altına giriyor. Son yıllarda kullanılmaya başlanan fidye virüsleri ise korunmayı durumu oldukça zor hale getiriyor. Bilgisayarınıza sızan virüsler, fidye yazılımları ile bilgisayarınızdaki bütün dosyaları şifreliyor ve karşılığında sizden ödeme istiyor. Genellikle izi sürülemediği için Bitcoin ödemesi isteyen hackerlar, paranın ödenmemesi halinde dosyalarınızı silmekle tehdit ediyor.

Bu konuda kişisel dosyalar kadar kamu kuruluşlarının sakladığı dosyalar da oldukça önem taşıyor.

Türkiye’nin siber güvenlik üssü açılıyor

Fidye virüsleri rekor seviyede zarara yol açtı

Fidye virüsleri, son yıllarda hackerlar tarafından çok fazla tercih edilmeye başlandı. Özellikle hastaneler, okullar, yerel yönetimler ve özel işletmeler oldukça zor durum içerisinde. Güvenlik firması Emsisoft’a göre, 2019’da 205.280 kuruluşun dosyaları şifrelendi. Bu sayı 2018’e kıyasla yüzde 41 artmış durumda. Son fidye yazılımı saldırılarındaki artışı inceleyen bir New York Times raporuna göre, 2019 yılının son ayı itibariyle fidye yazılımlarına ödenen para ortalama 190.946 dolara yükselmiş durumda.

Reklam

Fidye yazılımları

McAfee’nin baş teknoloji sorumlusu Steve Grobman konuyla ilgili, “Akıllı ve internete bağlı olan her şey tehlikeye oluşturabilir ve fidye istenmek için kilitlenebilir.” açıklamasında bulundu.

2019 yılının Ekim ayı itibariyle, ABD hükümetlerini etkileyen 81 fidye yazılımı olayı tespit edildi. Louisiana eyaleti iki kez saldırıya uğrarken, Florida Riviera Plajı ise şifre çözme anahtarı için 600.000 dolar ödemeye karar verdi. Başka bir Florida bölgesi olan Lake City, sistemlerine yeniden erişim sağlamak için yaklaşık 500.000 dolar Bitcoin ödemek zorunda kaldı ve Baltimore’a yapılan saldırı şehre 18 milyon dolardan fazlaya mal oldu. Kamu kurumlarına yapılan bu saldırılar, toplam saldırıların ise sadece yüzde 10’unu oluşturuyor.

Bir fidye yazılımının arayüzü

FBI, saldırıların daha ​​hedefli, sofistike ve maliyetli hale geldiğini söyledi. FBI’ın siber şefi Herbert Stapleton konuyla ilgili, “Fidye virüsleri için ödenen paraların yanında, bu saldırıları düzenleyenleri yakalamak için ayrılan mesai de oldukça maliyetli. Fidye yazılımları kesinlikle şu anda karşılaştığımız en ciddi siber suç sorunlarından birisi.” açıklamalarında bulundu.

Fidye yazılımı saldırganlarına ödeme yapmanın, dosyaların kilidini açacağını garanti etmediği için kötü bir fikir olduğunu uzun zamandır biliniyor. Ancak buna rağmen birçok kuruluş bu parayı ödemek zorunda kalıyor.

Fidye virüslerinden korunmak için önlemler

Hiçbir sistem erişilemez veya kırılamaz değildir. Ancak fidye virüslerinden korunmak için bazı önlemler alabilirsiniz. Öncelikle bilgisayarınızda güncel ve koruma gücü kanıtlanmış bir antivirüs programı kullanmanızı öneriyoruz. İşletim sisteminizin güncelliği de oldukça önemli. Sistem güncellemelerini mümkün mertebe geciktirmemeye çalışın. Korsan yazılım kullanmamaya özen göstermek de bu konuda oldukça önemli. Korsan yollarla edinilen programların veya oyunların bu tarz zararlı yazılımları içerme olasılığı var.

Yapılacak en önemli tedbir ise, bilinmedik sitelere girmemek. Risk ettiğini düşündüğünüz, tarayıcınız veya antivirüs programınızın uyardığı sitelere girmek üzücü sonuçlara yol açabilir. Ayrıca kimliği belirsiz veya tanımadığınız kişilerden gelen elektronik postalardaki linklere tıklamamanızı da şiddetle öneriyoruz.

  1. Benim şu an kullandığım bilgisayar 1000 tl değerinde eğer virüs bulaşırsa v benden 600 dolar talep ederlerse direk bilgisayarı kırarım 😀

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version