Fidye virüsleri rahat durmuyor! İşte 2020 bilançosu

1

İnternetin yaygınlaşması ile birlikte, siber saldırıların sayısı da büyük ölçüde artış gösterdi. Ancak son yıllarda ransomware adıyla bilinen fidye virüslerinin artması ile birlikte, zararların maliyetleri de büyük ölçüde artış gösterdi. Öyle ki birçok belediye ve büyük firma, bilgilerini kurtarmak için yarım milyon dolarlara ulaşan ücretleri gözden çıkarmak zorunda kaldı. Şimdi ise, fidye virüsleri 2020 yılı bilançosu ortaya çıktı.

2019 yılında ise tam 205.280 kurum fidye yazılımlarından etkilenmişti.

Microsoft: Hackerların yeni hedefi ABD seçimleri

Fidye virüsleri 2020 yılı bilançosu ile şaşırttı

Yıllar geçtikçe, fidye virüslerinin maliyetleri de artmaya başladı. Özellikle Bitcoin‘in yaygınlaşması ile birlikte, yatırılan paraların izi sürülemediği için birçok saldırgan bu yola başvurmayı seçiyor. 2020 yılında ise, COVID-19‘un dünya genelinde yayılmasından itibaren siber saldırıların da sıklığı arttı ve benzeri görülmemiş seviyeye ulaştı.

2019 yılında yüzde 41 oranında artış gösteren fidye saldırıları, yüz binlerce büyük çaplı kurumu vurdu ve milyon dolarlara ulaşan maliyetlere sebep oldular. 2020 yılında ise salgının ilk aylarından itibaren bu saldırılar yüzde 25 oranında arttı. Şu anda her 11 saniyede bir, fidye virüsleri saldırı gerçekleştiriyor. Eğer saldırılar bu şekilde devam ederse, 2020 yılının sonuna ulaştığımızda toplam maliyetin 20 milyar dolar olacağı öngörülüyor.

ABD’deki en büyük siber sigorta sağlayıcılarından biri olan Coalition’un paylaştığı bir rapora göre, 2020 yılının ilk altı ayında şirkete gelen ödeme taleplerinin yüzde 41’i fidye yazılımları ile ilgili. Şirket poliçe sahipleri arasında fidye saldırılarına maruz kalanların sayısının yüzde 260, ortalama fidye talebi miktarının ise yüzde 47 arttığını belirtti.

Fidye yazılımından en çok etkilenen sektörler üretim, eğitim ve sağlık hizmetleri olurken, bu saldırılardan etkilenmemiş neredeyse hiçbir sektör bulunmuyor. Fidye virüsleri haricinde, para transferi dolandırıcılığı ve kurumsal şirketlerin e-posta güvenliği ihlalleri de sırasıyla yüzde 35 ve yüzde 67 seviyesinde artış gösterdi.

Tüm bunlara ek olarak Coalition ilginç bir şekilde Microsoft Office 365 kullanan şirketlerin, G Suite veya WPS Office gibi alternatifleri kullanan şirketlere göre bir e-posta güvenlik ihlali olayıyla karşılaşma olasılığının üç kat daha fazla olduğunu ortaya çıkardı.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version