Bir süredir başta hastaneler, fabrikalar olmak üzere birçok kişi ve kurum fidye yazılımlarına maruz kalıyor. Özellikle 2017 yılında wannacry saldırısı ile hackerlar 99 ülkede 230.000’den fazla bilgisayarı elegeçirmişti. Emsisoft adlı şirketin ücretsiz olarak yayınlamış olduğu program sayesinde fidye yazılımı sorunundan kurtulabileceksiniz.
Kuzey Kore macOS için fidye yazılımı geliştiriyor
Siber güvenlik uzmanları, Kuzey Kore hacker grubu Lazarus'un macOS cihazlar için fidye yazılımı geliştirdiğini keşfetti. Birçok kullanıcının etkilendiğini belirten yetkililer bazı açıklamalarda bulundu.Fidye yazılımı derdine son veren program: STOP Djvu
Günümüzde ülkelerin ve şirketlerin biri birileri ile mücadeleri siber güvenlik alanına da sıçramaya başladı. Özellikle birçok firma ve hükumet, kurumlar arası bilgi akışı, siber istihbarat gibi yollara başvuruyor. Benzer şekilde rakiplerine zarar vermek isteyen şirketler fidye yazılımı gibi yolları da deneyebiliyor.
Hackerların ve şirketlerin bu tarz saldırılarda birinci önceliği büyük firmalar. Örneğin 2017 yılında Renault Türkiye fabrikaları siber saldırı neticesinde çalışamaz hale gelmişti. Fidye yazılımlarının bulaştığı fabrika bir süre üretimini durdurmak zorunda kaldı. Benzer şekilde Amerika ve Avrupa’da bulunan büyük hastaneler ve fabrikalar saldırıların etkisinde kalmıştı.
Fidye yazılımları her geçen gün daha da karmaşık hale geliyor. Bu sayede en çok kullanılan antivirüs programlarını etksiz hale getirerek kullanıcıların bilgisayarlarına zarar verebiliyorlar. Malware konusunda dünyanın en çok tercih edilen şirketlerinden biri olan Emsisoft, yayınladığı araç sayesinde kullanıcıların fidye yazılımlarından kurtulmasını sağlıyor.
Djvu fidye yazılımı varyasyonlarından biri. STOP Djvu adını verdikleri program sayesinde kullanıcılar fidye yazılımlarının 160 versiyonunun 148 tanesini çözebiliyor. Özellikle 2019 yılının 2. ve 3. çeyreğinde yayınlanmış olan fidye yazılımlarını çözebilen STOP Djvu programına benzer şekilde Puma adlı fidye yazılımı varyasyonunu çözebilen STOP Puma da mevcut.
Yayınlanan bilgilere göre dünya üzerinde 116.000 resmi olarak bilinen fidye yazılımı mağduru var. Gayri resmi rakamlara göre yaklaşık 230.000 kişi bu zararlı yazılımlardan dolayı veri kaybı yaşıyor.
Son zamanlarda forumlarda aşırı çoğaldı bu fidye yazılımı bulaşan mağdurlar. En ufak şeye bile ekleniyor sanırım yada millet neyi nasıl indireceğini bilmiyor.
kardeşim söyle söyliyim sen neyde fidye yazılımı olacağını bilemezsin ve ilk dediğin sebebten dolayı (en ufak şeye bile ekleniyor) her yerden kolayca bulaşabiliyor yani ve önlemide yok
Crptolocker v3 ü yapan Allah belani versin 4 yildir dosyalar kilitli duruyor
İndirdiğiniz dosyanın uzantısına dikkat edin bide bilindik olmayan sitelerden indirme yapmayın iki hafta önce bana fidye yazılımı bulaştı ordan biliyorum artık yoğurdu üfleyerek yiyorum şerefsizler onedrive dosyalarima bile ulaşacaktı zor engelledim