Reklam

Filmlerdeki Silah Efsaneleri ve Gerçekler

6
Reklam

Nedendir bilinmez televizyon ya da sinema için yapılan çoğu film ve dizide mutlaka bir silah bulunur. Bir filmde silah olması için filmin türünün aksiyon olması da şart değildir. (Bu Silahlar Artık Bilim Kurgu Değil)

Birçok filmde karşımıza çıkan silahlar hakkında filmler sayesinde çoğu kişi bilgi sahibi olduğunu düşünebilir ama gerçek hayatta işler çok farklı.

Normal insanların silahlarla gereksinim duymaması ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan bilgisizlik, film yapımcılarının eline çok büyük bir fırsat geçiriyor.Silahlar hakkında bilgi sahibi olan kişi sayısının bilmeyenlerden çok daha az olduğunu bilen film yapımcıları, bu ölümcül aletlere asla sahip olmadıkları özellikler ekliyorlar.

Reklam

 

Aksiyon filmlerinin vazgeçilmez elemanları silahlardır

 

Gerçek Hayatta Nasıl

Bu da silahlar hakkında hiçbir bilgisi olmayan insanların, filmlerde gördüğü bazı şeylerin gerçek olduğunu düşünmesine yol açıyor. Film yapımcılarının gerçek olmayanı çok iyi ve etkileyici bir şekilde gerçekmiş gibi göstermekte üstlerine olmasa da bizler sizin için işin iç yüzünü araştırmaya karar verdik.

Neredeyse tüm aksiyon filmlerinde yer alan ve genel-geçer gerçeklermiş gibi kabul edilen durumların gerçekte nasıl etkiler yarattığını, silahların gerçek dünyada, film dünyasından farklı olarak nasıl çalıştığını ortaya çıkardık.

{pagebreak::Susturucular}

Susturucular

Başta casuslukla ilgili olanlar olmak üzere aksiyon filmlerin vazgeçilmez aksesuarlarından biri susturuculardır. Gizlice bir yere sızmak isteyen karakterler, silah ateşlendiğinde çıkan yüksek ses ile diğerlerini ayaklandırmamak için susturucular kullanırlar.

Ucuna küçük bir susturucu takılan silahlar, yüksek gürültülü ses çıkarmak yerine çok küçük, sanki bir sinek vızıltısına benzeyen bir sesle ateşlenip, düşmanların hakkından sessizce gelirler.

 

Susuturucları en çok kullanan film karakterlerinden biri de James Bond’tur

 

Her Türlü Silahı Susturur

Sadece tabancalar değil, bazı filmlerde pompalı ve makineli tüfekler bile küçük bir susturucu sayesinde sessiz birer ölüm makinelerine dönüşür. Hatta bazı filmlerde şişe ve çoraplardan yapılan susturucuların keskin nişancı tüfeklerinin seslerini azalttığı görülür.

Bundan daha da ileri bir örnek olarak namlusu bir yastıkla sıkıştırılmış tabancaların neredeyse hiç ses çıkarmadığı görülür.

Peki bu araçlar gerçetken de çıkan gürültüyü bu kadar azaltabiliyorlar mı?

{pagebreak::Susturucu Gerçeği}

Susturucu Gerçeği

Gerçek ise bundan çok farklı. Silahlarda kullanılan barutun patlamasıyla ortaya çıkan ses gerçekten çok yüksektir. Neredeyse bir jet motoru kadar yüksek ses çıkarabilen silahların küçük bir boru ile aniden sessizleşmesi sadece film yapımcılarının hayalinde gerçek olabilir.

#y3/7ad6b79821cdef91d5d8ceb05265e77e.flv#

 

Çok Etkili Değil

Ateşlenen bir tabanca 140 ile 160 desibel arasında bir ses çıkarır ki, bu seviye çok yakında durulduğunda geçici duyma kaybına bile yol açabilir.

Susturucular ise bir tabancanın çıkardığı sesi ancak 130 desibele kadar düşürebilir. Susturucular ancak kalabalık ve gürültülü ortamlarda işe yarar. Ayrıca atışın nereden geldiğinin de anlaşılmasını saklayabilir.

{pagebreak::Makineli Tüfekler}

Makineli Tüfekler

Aksiyon filmlerinin başrollerinde aktörlerden sonra gelen bir silah varsa o da makineli tüfeklerdir. Arnold Schwarzenegger, Al Pacino, Slyvester Stallone, Bruce Wills gibi aktörler rol aldıkları aksiyon filmlerinde makineli tüfeklerle düşmanlarını yok ederler.

Ancak bu filmlerde dikkatlerden kaçan bir şey varsa o da mermilerin hiç bitmemesidir. Örneğin Commando adlı filmde Arnold bir sahnede onlarca düşmanını öldürürken hiç şarjör değiştirmez.

#y3/19dc5a58ab7137090f8bdcc37e357ee1.flv#

 

Bitmeyen Mermi

Ayrıca bazı filmlerde altı-patlar adı verilen tabancaları kullananların mermileri bitene kadar neredeyse 10-15 kez ateş ettiklerine şahit oluruz.

O kadar aksiyonun ortasında, onlarca düşmanın ortasındayken kahramanın mermisinin bitip de zor durumda kalmasını istemeyen film yapımcıları, makineli tüfekleri büyülü bir şekilde sonuz kapasiteli hale getirirler.

Ancak gerçekte bu durum çok farklıdır.

{pagebreak::Makineli Tüfekler Gerçekte Nasıl?}

Makineli Tüfekler Gerçekte Nasıl?

Öncelikle şunu belirtmek gerek ki makineli tüfeklerin tam otomatik modu, yani tetiğe basıldığında sürekli ateş edilmesi durumu gerçek çatışmalarda sadece düşmanı bastırmak ve yerinden çıkamamasını sağlamak için kullanılır.

Öte yandan, günümüzde orduların kullandığı makineli tüfekler dakikada ortalama 700 mermi atabilecek kapasitededir. Bu düşünüldüğünde, dakikalar boyunca ateş ederek dolaşan Arnold’un yanında binlerce mermi taşıması gerekirdi.

#y3/9678af7732550ee75a370ec62a48acf0.flv#

 

Şarjör Kapasitesi

Ayrıca şarjör kapasiteleri de genelde 30 mermiyi geçmez. Oyunlarda, filmlerde ve haberlerde gördüğümüz M4 Carbine ve AK-47′nin şarjör kapasitesi 30’dur.

Dakikada 700 mermi atabilen bir silahın 30 mermiyi ne kadar sürede atabileceği düşünüldüğünde filmlerdeki saçmalık daha bir gün yüzüne çıkıyor.

{pagebreak::Kurşungeçirmez Yelek}

Kurşungeçirmez Yelek

Filmlerde aksiyonun doruğa çıktığı bazı anlarda, kahramanımız tuzağa düşüp düşmanları tarafından uzun namlulu tüfeklerle defalarca vurulabilir.

Tam her şey bitti denildiği anda kahramanımız mucize bir şekilde hiçbir şey olmamış gibi ayağa kalkıp ceketinin altındaki kurşungeçirmez yeleği gösterir.

#y3/fa6924291b38e1b4dd5d3c0c74898269.flv#

 

Esnetilen Gerçek

Gerçek hayatta kurşungeçirmez yeleklerin insanları koruduğu bir gerçek fakat film yapımcıları bu gerçeği biraz esnetiyorlar.

{pagebreak::Ne Kadar Kurşun Geçirmez?}

Ne Kadar Kurşun Geçirmez?

Kevlar adı verilen özel bir maddeden üretilen kurşungeçirmez yelekler birçok tabancayı engelleyebiliyorlar ancak uzun namlulu otomatik tüfekler için aynı etkiyi gösterdikleri pek söylenemez.

ABD ordusunun kullandığı kurşungeçirmez yelekler yaklaşık 15 kg ağırlığındalar ve askerlerin hareket kabiliyetlerini büyük ölçüde azaltıyor.

#y3/a7515e71461fba6f80fe69bebf0e5048.flv#

 

Ağır ve Kullanışsız

Bu kadar ağır olan yelekler aslen uzun namlulu silahları durdurmak için tasarlanmışlar. Ancak bu yeleklerin de belli bir uzaklıktan sonra etkisiz olduğu biliniyor. Yani filmlerde olduğu gibi mucize bir şekilde ayağa kalkmak günümüzün teknolojisiyle biraz zor gözüküyor.

Bunların dışında, filmlerde arabalarının kapılarının arkasına, market raflarına, tahta masaların arkasına saklanıp mermilerden kaçan kahramanlar vardır.

Gerçek mermilerin bu gibi engelleri rahatça delip geçtiği düşünülürse, aksiyon filmleri gerçek fizik kurallarına göre yapılsaydı başroldekilerin işi epey zor olurdu.

{pagebreak::Her Şeyi Patlatan Mermiler}

Her Şeyi Patlatan Mermiler

Aksiyon filmlerinde bir klişe haline gelen sahnelerden biri de ateş edildiğinde havaya uçan arabalar ya da yakıt tanklarıdır.

Kahramanımızın elindeki silahtan çıkan mermi yakıt dolu bir tanka değdiği anda dev bir patlama meydana gelir. Bu klişe sadece filmlerde değil, birçok oyunda da yer alır.

#y3/1e0c11865971ad1feefc94f0a97c1359.flv#

 

Peki gerçekten de yakıt dolu bir tanka ya da depoya ateş ettiğinizde o tank anında infilak eder mi? Bu sorunun cevabının ise hayır olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

{pagebreak::Patlatmak Kolay Değil}

Patlatmak Kolay Değil

Ne kadar sağlam olursa olsun, uzun namlulu silahlarla delindiğinde bile bu tankları patlatmak mümkün değildir.

Bir yakıt tankının delinmesi patlayacağı anlamına gelmez. Hatta havada ilerlerken dış kısmı yanan izli mermilerin bile bunu yapması mümkün değildir.

 

Mythbusters’ta benzin deposuna ateş edince arabanın patlamadığı ortaya çıkmıştı

 

Küçük Bir Kıvılcım

Ayrıca ortaya çıkan küçük bir kıvılcımın da yakıtları aleve vereceği, bir sigara izmaritinin yere saçılmış benzini ateşleyeceği de bir efsaneden başka bir şey değildir.

Patlama olması için fizik kurallarıyla belirlenmiş bir ortamın oluşması zorunludur. Ufak bir kıvılcım ya da bir merminin bu şartları sağlaması ise pek mümkün gözükmüyor.

 

:: Filmlerde gerçekmiş gibi gösterilen fakat aslında gerçek olmayan başka neler var?

http://forum.shiftdelete.net/sdn-haberleri-makaleleri-yeni/172658-filmlerdeki-silah-efsaneleri-ve-gercekler-new-post.html

 

 

6 Yorum

  1. rambo tek şarjör 500 adam öldürür kimse bişey demez cüneyt abimiz okla 3-5 kişiyi öldürünce adı çıkar biraz milliyetçi olalım değil mi

  2. Ya kemal sunal in film de tarzan lik rolüne ne demeli. Ne güzel ağaç dan ağaç a uçuyor adam adını bakımsız tarzan a çıkarıyor lar. Elin oğlu ağaç bile olmadan havada uçuyor superman oluyor. Hakikaten biraz milliyetçi olalım.

  3. Abi Tabikide Benzin Deposu Patlayabilir Benzin Cok Cabuk Yanan Bir Maddedir Kucuk Kivilcimlar Benzinin Yanmasina Ve Toplu Bir Benzin Deposunun Patlamasina Neden Olabilir Fizik Kurallari Buna İzin Verir

  4. Saçma bir yorumlama yapmışsın kardeşim ben çok bi doğru Bilgi alamadım kıvılcım benzinle temas ettiğinde nasıl alev aldığını denedinizmi bilgileriniz birbirini doldurmuyor maalesef beğenmedim yorumunuzu

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version