Mozilla’nın web tarayıcı kısmındaki başarısından bahsetmemize gerek yok. Ancak 2014 yılında start verilen, web tabanlı video görüşme imkanı sunarak dönemin gözde yatırımlarından birine imza atan Mozilla sunduğu bu özelliği geri çekmeye hazırlanıyor.
Hitap ettiği popülasyonun ihtiyaçlarına tam anlamıyla karşılık verememiş olması Firefox Hello‘nun sonunu getirmiş gibi görünüyor.
Facetime Skype vb. bu platformda söz sahibi uygulamaların arkasında kalmaktan kurtulamayan Hello‘nun mobil uygulama pazarının iki kalesi AppStore ve Google Play‘de tahmin edilen ilgiyi görememesi Firefox Hello için sonun başlangıcı anlamına geldi.
Mozilla Firefox organizasyonunun başkan yardımcılığı görevini sürdürmekte olan Nick Nguyen‘nin PC World‘e yapmış olduğu açıklamada; Firefox Hello‘yu kastederek artık şirket özkaynaklarını başka öncelikli hedefleri için harcayacaklarını belirtti.
:: Mozilla uygulamaları hakkında ne düşünüyorsunuz?
mantıklı bir karar, kullanıcılar daha fazla özellikten önce daha hızlı ve stabil bir tarayıcı isterler.
iyi olmuş
sen tarayıcısın ne işin var görüntülü görünmeyle. ilk önce tasarımı sadeleştirse iyi olur.
Şu var, insanlar bir programı kurcalayıp her özelliğini öğrenmekle yada alışkanlıklarını değiştirmekle ilgilenmiyorlar. Şu zamana kadar bunun farkına varmılıydılar. İnsanların onlardan beklentisi hızlı, kararlı, sync özelliği sorunsuz çalışan (Benim beklentim), hem mobilde hem de masaüstünde akıcı bir web tarayıcısı. Pocket'da bence gereksiz. Kaynaklarını çok salak yerlere ayırıyorlar ve bunları yaparken gerçek tarayıcıyı ihmal ediyorlar. Misal hala firefox'un youtube'da ve HTML5'da sorunu düzeltilmedi. Eğer HTML5 kullanacaksan boşuna firefox ile yorma kendini. Git chrome kullan hem flash'ı, hem HTML5'ı hızlı kullanırsın. Bazı eklentiler firefox'un açılış hızını o kadar etkiliyor ki şu zamana kadar düzeltilmesi gerek bir ton eklenti var. Başlarda video download helper (Orjinalinde Firefox için yapılmış ve chrome'a sonradan getirilmiş bir eklenti) ve ZenMate var. Gariptir ki bu iki eklenti de chrome'da kendileri yavaş çalışsalar da tarayıcının açılış hızını yada tarayıcının kendi hızını etkilemiyorlar. Mozilla bunun üzerine düşmeli, popüler uygulamalarınyerine kimsenin kullanmayacağı, hatta kimsenin böyle bir uygulama olduğunu farketmeyeceği ihtimalinin olduğu projelere harcadıkları efora yanıyorum. Şu zamana kadar chrome'u ezip geçmeliydiler, hala da bu potansiyelleri var. Umarım ileride…
gerek yok zaten skype var viber var messenger var
Telegram messenger varken gerek yok böyle yazılımlara.
Skype varken bu nedir? :d
Herkes iyi olmuş diyor da Hello'nun esas ne olduğunu bilmiyorlar.
Hello, WebRTC kullanan bir uygulama idi. Konuştuğunuz insanın tarayıcısı da webrtc destekliyorsa, *HERHANGİ* bir uygulama yüklemede web üzerinden konuşabiliyorsunuz. WebRTC gelecekte oldukça yaygın bir şekilde kullanılacak bir web teknolojisi olacak. Firefox WebRTC konusunda gerekli olgunlaşmayı tarayıcı motorunda yapabilmek için, Hello'yu geliştirmeye başladı. WebRTC'nin ne kadar iyi çalıştığını test etmek için geliştirildi yani. Dolayısıyla Firefox Hello'yu geliştirerek çok alakasız bir iş yapmak yerine asıl yapması gerekeni yaptı.
İddia ediyorum ki burada yorum yazan hiç kimse Hello'yu kullanmamıştır.
Youtube Videolarının HTML üzerinden oynatılırken Firefox'ta sıkıntı çıkarması, Firefox'un değil Youtube'un bir sorunu. Geçmişte Youtube'un çeşitli tarayıcılarla uyumsuz olduğu konusunda bir sürü bilgi var internette.
Firefox'a toz kondurtmam. 🙂 O da ölürse web hepten bitik demektir.