Mozilla tarafından geliştirilen Linux tabanlı açık kaynak bir işletim sistemi olan Firefox OS ile 2013 yılında Barselona‘da gerçekleşen Mobil Dünya Kongresi‘nde tanışmıştık. Firefox OS için ilk etapta Alcatel, ZTE, Huawei ve LG gibi önemli firmalar destek vermiş ve bu firmalar tarafından üretilen telefonlar Brezilya‘dan, İspanya‘ya 9 ülkede satışa sunulmuştu.
Mozilla yetkilileri, Firefox OS‘i ilk tanıttığında Firefox Marketplace‘in de işletim sistemiyle eş zamanlı olarak erişime açılacağını belirtmişlerdi.
Piyasaya 100 doların altında fiyat etiketine sahip akıllı telefonlarla girmeyi tercih eden Mozilla, ucuz telefonlar sayesinde Firefox OS‘in kısa zamanda daha çok kitleye ulaşacağını ön görmüşlerdi.
Mozilla‘nın tercih ettiği bu strateji ilk başlarda kabul görmüş gibi gözükse de, 100 doların altındaki Android işletim sistemli telefonların pazarda çoğalmasıyla büyük bir hayal kırıklığına dönüşmüştü.
Mozilla Strateji Değiştiriyor
Ucuz telefonlarla pazardan pay alma planı tutmayan Mozilla, şimdi ise strateji değiştirmeye karar verdi. CNET‘in iddialarına göre Mozilla‘nın yetkili isimlerinden Chris Beard, artık ucuzluk yerine kaliteye odaklanacaklarını açıklamış.
Söylentilere göre Beard, Firefox OS üzerinde çalışan ekibe attığı bir mailde artık giriş sınıfı telefonlar yerine, üst sınıf olarak tabir edilen telefonlara odaklanmaları gerektiğini belirterek, Firefox işletim sisteminin kullanım alanının daha da genişletilmesi üzerine çalışmaları gerektiğini vurgulamış.
Ortaya çıkan diğer söylentilerde ise Firefox OS‘un yeni güncellemelerle Android uygulamalarını da çalıştırabileceği iddia edilmiş. Tabi işin bu kısmı pek olası gözükmese de, böyle bir durum olduğu takdirde Mozilla, akıllı telefon pazarında ciddi bir konuma ulaşabilir.
:: Sizce Firefox OS, akıllı telefon pazarında söz sahibi olabilir mi?
Ucuzlukta Androidi yenememişlerse, kalitede İOS'u yenebilirler mi sanıyorsunuz? 😀
Android, İOS, Windows Phone var. Bu üç işletim sistemi öyle sıradan değil üç büyük dev firma var arkalarında. Apple, Google ve Microsoft. Yazılım devi Mİcrosoft bile zar zor tutunuyor. Google her telefona Android sokmuş zaten. Apple en kaliteli telefonları yapıyor. Yani sözün özü ; Firefox OS'un şanşı %1.
Ya tarayıcısinin daha gidecek cok yolu var. Sürükleyerek sekme değisilmiyor. Aşağı cekerek sayfayi yenileme yok. Ayarlar butonuna illa basmak gerek ,chrome daki gibi aşağı kaydirarak açılmıyor …
Androidin yüzdesini azaltsın da. iOS gene birinciliğe yükselsin
Önce giriþ seviyeyi yaygýnlaþtýrmalarý lazým daha sonrada amiral gemisi cihazlar çýkmasý gerekiyor
Maðaza konusunda emülatör yapacak deniliyor eðer böyle olursa iþletim sistemine geliþtirici desteði pek fazla olmaz
Önce çökmeyen bir browser yapsınlar da sonra işletim sistemiyle uğraşsınlar.
Ucuza kalite yok demek ki işte kapitalizm
bence herkes kendi işletim sistemini yapsın androidde bu kadar marka çok fazla androidi sadece general mobile vestel casper kullansın samsung lg htc sony kendi sistemini yapsa android sınıfında yer almasa
tam da bunu bekliyodum
Belki birçok insan farkında değil ama özellikle Android işletim sistemi Google'ın etkisi altında. Yani bir Android telefonu kullanmak için Gmail hesabınız olması gerekiyor, dahası zamanla Google+, Google Takvim, Google Rehber diye iyice bağımlı oluyorsunuz. Bilgilerimizin belli oranda paylaşıldığını okuyoruz. Daha önce hep Microsoft servisleri kullanmak durumunda kalıyorduk şimdi de Google. Dahası bazı skandallar gösteriyor ki birçok işletim sistemi bilgilerimizi topluyor. Bu yüzden ben Sailfish OS (Jolla), Firefox OS, Ubuntu Touch OS, Tizen OS gibi işletim sistemlerinin desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunların içinde en stabil olanı belki de Firefox OS diye düşünüyorum. Bu işletim sistemi mobil websitelerini uygulama gibi çalıştırma özelliğine sahip. Bir bakıma aslında uygulama mağazası problemini çözmüş gözüküyor. LTE telefonlarla birlikte tahminim Firefox işletim sistemi daha hızlı olacak böylece biz belkide uygulama olarak kullandığımız mobil websitelerinden gayet memnun olacağız. En azından Firefox ile çalışan hesaplı telefonlar yaygınlaşsa dünya çapındaki Android OS ve IOS tekelinden kurtuluruz. Ülkemizde satılan Firefox telefonlar yok ama geldiği zaman en azından telefonla whatsapp ve facebook dışında pek fazla işi olmayan kitlenin bu telefonları satın alarak desteklemesi gayet mantıklı olacaktır. Böylelikle 600-700 Euro bandındaki telefonların fiyatları da aşağı çekilmiş olacaktır…
İşte bunu bekliyordum, firefox eğer kalite olarak Almanlar'ı örnek alırsa hiç düşünmeden firefoxa geçerim.Iphone özentiliğine en iyi rakip olur.
yakında cyanogenli extra telefonlarda çıkar piyasaya
Haha Apple alamayan fakirler kendini avutsun dursun bakalım 😉
Osmancim sonda yazan yerine ceviren desek daha mantikli olur, bari altta kaynak goster adamlari, Amerikadaki yasalar Turkiyede olsa simdi sana 30 tane avukat dava acmisti, sen simdi bunuda yayinlaman 😉