Mozilla‘nın dünyaca ünlü internet tarayıcısı Firefox, henüz herkesin bilmediği birçok özelliğe sahip. Bu özellikler hem tarayıcının kullanımını pratikleştiriyor, hem de performansını arttırabiliyor. Özellikle eklentiler aracılığıyla geliştirilebilen Firefox’unuzu eklenti kurmadan da geliştirebilirsiniz. Size bu yazıda çok fazla bilinmeyen ama son derece işe yarayan özelliklerden birkaçını sunuyoruz.


Firefox’un geliştirilebilir olması, popülerliğinin en büyük etkenlerden biri.

Bu özellikler sayesinde hem Firefox‘unuzun görselliğini arttırabilir, hem de performansında bir artış görebilirsiniz. Ayrıca yazıda belirttiğimiz değişiklikler üzerinde oynarak tarayıcıyı, kendinize nasıl daha uygun geliyorsa o hale getirebilirsiniz.

{pagebreak::Sürükle Bırak, Geniş Sayfalar}

Sürükle Bırak yöntemiyle sekmeleri kopyalama

Dilediğiniz sekmeyi Ctrl tuşuyla tutup, boş bir sekme alanına sürüklediğinizde o sekmenin bir kopyası daha açılıyor.


Sürükle-Bırak yöntemi pratik ve etkili bir yöntem.

Daha Geniş Sayfalara Sahip Olun

Ekstradan kazanılan bir alan ile çalışmalarınızı daha pratik bir şekilde yapabilir, ya da sadece kazanılan yer sayesinde ferah bir Firefox’a sahip olabilirsiniz. Bunun için araç çubuğundaki “Araçlar” (Toolbar) seçeneğine farenin sağ tuşu ile tıklayın. “Özelleştir” (Customize) seçeneğini seçin. Açılan pencerede en alttaki “Küçük simgeleri kullan” (Use small icons) seçeneğini seçin. Böylece Firefox’un simgeleri daha küçük bir hale gelecek. 

{pagebreak::Akıllı Yer İmleri}

Akıllı yer imleri

Akıllı yer imlerini oluşturmak için Firefox’un “Yer imleri” menüsünden “Yer imlerini düzenle” (Organize Bookmarks) seçeneğini seçin. Açılan pencereden “Yer imleri menüsü” (Bookmarks Menu) seçeneğine tıklayın. Sonrasında yukarıdaki “Düzenle” (Organize) butonuna tıklayın ve “Yeni yer imi“ne (New Bookmark) tıklayın. Dilediğiniz ismi girin (mesela “en çok ziyaret edilen 10 site” gibi). “Konum” (Location) kısmına ufak bir kod yazacağız.


Akıllı yer imleriyle işiniz son derece kolaylaşacaktır.

Bu kod sayesinde yer imlerini amacınıza uygun şekilde düzenleyebileceksiniz. Verdiğimiz örnekten devam edersek, en sık ziyaret ettiğiniz 10 site için şu kodu yazmalısınız: place:queryType=1&sort=12&maxResults=10. Başka amaçlara uygun bir sürü kod mevcut. Kodlara buradan ulaşabilirsiniz.

{pagebreak::Kapama Tuşu}

Sekmeleri kapama tuşunu değiştirin

Varsayılan olarak Firefox 3, her sekmenin sağına, sekmeyi kapama anlamına gelen X simgesini koyar. Bu simgeyi değiştirebilir, tamamen ortadan kaldırabilir, ya da sadece aktif olan sekmede gözükmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için adres çubuğuna about:config yazın ve listeden browser.tabs.closeButtons‘ı bulun.


Kapama tuşunu ayarlardan değiştirebilirsiniz.

Burada yapacağınız değişiklikler ve sonuçları şu şekildedir:

:: 0: (sıfır) Kapama butonu yalnızca aktif olan sekmede görünür.
:: 1: (varsayılan değer) Tüm sekmelerdeki kapama simgesi görünür.
:: 2: Tüm sekmelerdeki kapama simgesin ortadan kaldırır

:: 3: Her sekmede tek tek kapama simgesi olacağına en sağda tek bir kapama simgesi görünür.

{pagebreak::E Posta Değişikliği}

E-Posta’larınızı Yahoo Ya Da Gmail İle Yollayın

Normalde Firefox ile bir e-posta adresine tıkladığnızda, hangi e-posta yazılımını kullanıyorsanız onun arabirimi açılır. Bunu değiştirebilmek mümkün. Eğer Yahoo! Mail servisini kullanıyorsanız Firefox’un “Araçlar” menüsünün altındaki “Seçenekler“e tıklayın. “Uygulamalar” (Applications) sekmesine gelin ve “mailto:” girişini bulun. Bu girişin karşılığından Yahoo! Mail’i seçebiliyorsunuz.


Firefox üzerinden mail atarken e-posta yazılımını kullanmak zorunda değilsiniz.

Her Firefox yüklemesinde Gmail bulunmayabilir. Eğer sizin Firefox’unuzda da yoksa kendiniz ekleyebilirsiniz. Bunun için adres çubuğuna about:config yazın. gecko.handlerServiceAllowRegisterFromDifferentHost girişini bulun ve değerini True yapın. Sonrasında şu adresi Firefox’un adres çubuğuna kopyalayın ve enter’a basın:

javascript:window.navigator.registerProtocolHandler(“mailto”, “https://mail.google.com/mail/?extsrc=mailto&url=%s”,”Gmail”)

Karşınıza bir mesaj gelecek ve Gmail uygulamasını eklemek isteyip istemediğinizi soracak. Böylece Gmail seçeneğiniz de mevcut olacak. Yahoo! Mail için anlattığımız yöntem ile birlikte Gmail’i de seçebilirsiniz.

{pagebreak::Adres Çubuğu}

Adres Çubuğunuzun Davranışını Değiştirin

Mozilla, Firefox 3’ün içine akıllı bir adres çubuğu davranışı eklemiş bulunmaktadır. Misal aylar önce izlediğiniz bir videonun anahtar kelimelerini adres çubuğuna girdiğinizde, Firefox videoyu karşınıza çıkarabiliyor. Bu çubuk varsayılan olarak geçmişte girdiğiniz adresleri, etiketlediğiniz sayfaları ve sık kullanılanlarınızı karşınıza çıkarıyor. Ayarlarıyla oynarak adres çubuğunun davranışlarını değiştirebilirsiniz.


Adres Çubuğunun kabiliyetlerinden yararlanın.

Adres çubuğuna about:config yazın, ve şu davranışlardan dilediğinizi değiştirin:

:: Tüm bu akıllı çubuk olayını etkisiz hale getirmek için (Firefox 2 gibi); browser.urlbar.maxRichResults girisini -1 değerine getirin.
:: Sadece yazdığınız adresleri tavsiye etmesini istiyorsanız browser.urlbar.matchonlytyped değerini TRUE yapın.

:: Ziyaret edilmemiş sık kullanılanlarınızın fazlalık yapmasını istemiyorsanız places.frecency.unvisitedBookmarkBonus değerini 0’a getirin.

:: Tüm sık kullanılanlarınızın akıllı çubuktan çıkarmak istiyorsanız hem places.frecency.unvisitedBookmarkBonus değerini hem de places.frecency.bookmarkVisitBonus değerini 0’a getirin.

:: Bu değişiklikler işinize yarar mı?