Son dönemde çevre dostu elektrikli araçlara yönelik yatırımlar oldukça arttı. Öyle ki tüm otomobil şirketleri bu devrime ayak uydurmaya çalışıyor. Ancak GlobalData‘nın yayınladığı rapora göre elektrikli araba devrimi durabilir. Lityum kıtlığı, elektrikli araçların yaygınlaşmasının önündeki en büyük engel olacak.
Elon Musk durmuyor! Yine Tesla hissesi sattı
Elon Musk Tesla hisseleri satmaya devam ediyor. Tesla'nın yüzde 15 hissesine sahip olan iş insanı 1.2 milyar dolarlık daha satış yaptı.Tesla lityum pil sıkıntısı ile karşı karşıya
Dünyanın en zengin insanı Elon Musk‘ın CEO’su olduğu Tesla, son dönemde adından söz ettirmeye devam ediyor. Şirket bir ay önce 1 trilyon dolara ulaşarak otomobil şirketlerinin en değerlisi unvanını eline almıştı. Otomobil dünyasında yaşanan çip sıkıntısı Tesla için de bazı sıkıntılar doğurmuştu. Ancak son gelişmelere göre şirketi bekleyen tek sıkıntı çip sorunu değil. GlobalData’nın yayınladığı rapor şirketi bir hayli zor duruma sokacak gibi görünüyor. Yayınlanan raporda şu ifadelere yer verildi;
Avrupa ve Amerika’daki elektrikli otomobil sektörü, önümüzdeki on yıl boyunca lityum fiyatlarının yükselmesinden kaynaklı artan pil maliyetleriyle yüzleşmek zorunda kalacak. Maliyetlerin tüketiciye yansıtılması halinde elektrikli otomobillerin benimsenmesi muhtemelen beklenenden daha yavaş gerçekleşecek.
Rapora göre yaşanabilecek pil sıkıntısı, şirketin 25 bin dolar ve altındaki araçların üretimini durdurabilir. Konuyla ilgili Tesla’dan henüz bir açıklama yapılmadı. Uluslararası Lityum Birliği (ILiA) ve Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)‘na göre, doğal lityum minerallerini Avustralya, Şili, Arjantin, Bolivya, Çin, Brezilya, Zimbabve ve Portekiz dahil olmak üzere birçok ülkede bulunuyor.
Fakat bu rezervlerin tam kapasiteyle işlenmesinin yıllar alacağı düşünüldüğünde yakın gelecekte elektrik araçların yaygın kullanımı çok zor gibi duruyor. Rapora göre 2030‘a kadar elektrikli araçlardaki lityum pil ihtiyacı, üretilebilecek lityumdan 40 kat daha fazla. Reuters‘e göre, geçen yıl lityum talebi yaklaşık 320 bin tondu ve 2025’te 1 milyona ve 2030’da 3 milyona ulaşması bekleniyor.
Lityum pil sıkıntısı, Bitcoin dünyasında dengeleri değiştirecek
Olası bir pil sıkıntısından Bitcoin borsasının da etkilenmesi bekleniyor. Tesla, en büyük ikinci Bitcoin holdingi konumunda. Lityum pil sıkıntısı nedeniyle şirket üretiminin durması ya da yavaşlaması durumunda Tesla 48 bin Bitcoin’i satabilir. Bu da yaklaşık olarak 3,17 milyar dolarlık bir satış anlamına geliyor.
Sizce yakın gelecekte yaşanabilecek lityum pil sıkıntısı elektrikli araçların yaygınlaşmasını tamamen engeller mi? Ne gibi çözümlere başvurulabilir? Lütfen yorum ve görüşlerinizi bizimle paylaşınız.
Google’daki bilgilere göre ülkemizdeki bor rezervinin 2.5 milyon ton ( Dünyadaki toplam bor rezervinin %63 ü ediyor ) olduğu söyleniyor ve “Eti Maden” rafine bor üretimi esnasında ortaya çıkan sıvı atıklardan lityum üretmeyi planlıyormuş. Eğer bu gerçekleşir ve şu an togg da kullanılacak pilin üretimininde olduğu gibi yabancılara değil de %100 kendimiz üretirsek bu kıtlıktan karlı çıkabiliriz.
Türkiye araç fiyatları ucuzlasın da, ha elektrikli olmuş ha fosil yakıt farketmez… maaşlar nerede araç fiyatları nerede… İnşallah dediğin gibi olur, yerli malı kullanımına teşvik için vergi indirimi de olsa güzel olur. Şuan elektrikli araçlarda ekstra vergi var.
Eti maden kimde bak biii…
Bor u lityum yerine nasıl kullanacaksın ((:
“Eti Maden” rafine bor üretimi esnasında ortaya çıkan sıvı atıklardan lityum üretmeyi başardı. Hem de çok uygun maliyetle. Üretim aşamasına gelindi.
Bahsettiğiniz üretim şuan hayata geçti, üretim aşamasına geçilmek üzere.
Teknolojiyi sadece tek bir kaynağa bağlamak en büyük akılsızlık olur önümüzdeki dönemde mutlaka pil teknolojisi ile ilgili yeni gelişmeler mutlaka olacaktır.
GEREKIRSE LITYUM ZENGINI BUR GOKTASI BULUR YINE ELEKTRIKLI ARAC TEKNOLOJISI VE URETIMI DEVAM EDER. HIC MERAK ETMEYIN SİZ.
Sanki son dakika gelişmesi olmuş kimsenin bilmediği yeni bir şeymis gibi bu haberi yapmak adiliktir. Şu atılan başlığa bak, ayıp ayıp
Lityum tek alternatif değil , Kükürt , Alüminyum , Nikel , Silisyum … pekçok alternatifler olabilir . Sanki telli ampülün icadı gibi deneme aşamasında ; Nitekim Edison tungsten filamana ulaşana kadar pekçok alternatifi test etmişti . Günümüzde ledler , zenon gaz , florasan gibi yeni birçok alternatif ortaya çıktı .
Bilim de illaki budur diye birşey yok , lityum olmazsa , atom pili gibi birşey icad ederler .
Nükleer santralde bir elemente ışınım enerjisi ver , İzotop hücresinden oluşan atom pilini araca tak , 10 yıl boyu elektrik enerjisi üretip aracı çalıştırsın ! Geleceğe nükleer ve kuantum teknolojileri yön verecek
Bitcoin i yaratan mi dersiniz piyasa süren mi artık herneyse Elon Musk in ta kendisi adam bu kadar parayı nasıl buluyor bir anda dünyanın en zengini ölü veriyor bir tek benim mi kafamda deli sorular var acaba kimse dusunmuyormu bunları adam paypal i yapti sattı teslayi kurdu Space X kurdu uzaya gidiyor nereden geliyor bu değirmenin suyu kimse çıkıp sormuyor kesinlikle birşeyler var ama ispat edemem 🤣
Bitcoin hayali para topluyor sonra birden düşürüyor aradaki fark kar değirmene su oluyor adam 25.000tl yatırıyor sonra ki gün 6-7 bin e düşüyor… Oyun bu… 1.500 yatırıyor bir kaç saat sonra 6-7 bin oluyor yem yaktığı…
Lityum krizi bu isin onunde engelse kaynak sorunu olmayan yakita yonelmek en iyisi gibi duruyor o kaynakta H2 hemde motor degistime sıkıntısı olmadan.Ama buda yine akaryakıt istasyonlarina bizi mahkum edecek benzin yerine H2 vergilendirilecek bitmeyen tango gibi..
Depolanması kolay değil tehlikeli bir yakıt şu an oluru yok onun
Birşeyler çeviriyorlarda korona morona iklim miklim bahane perde arkasında binbir oyunlar dönüyor. Halkı oyalayıp hedeflerine rahat ulaşmak için yapılan oyunlardan bir tanesi diye düşünüyorum.
çok film izliyorsun saçmalama…
raporu yazan cahilin önde gideni… Lityum tek batarya üretilen malzeme değil ki… daha çok alternatif var…
Uluslararası petrol şirketleri petrole olan ihtiyacı azaltmak onun için elektrik li araç üretimi ni engelleyebilirler… Pil sadece lityum iyon değil. Başka yöntemler ile de üretiliyor… Petrolün varil fiyatı 20 yıl önce ki seviyeye düşerse 26-27 dolara o zaman eneji devleri biter… Ben ce sıkıntı burada…
Ben hep 50 TL lik alıyorum o yüzden sorun yok.
Dünyada kaynak bir gün tamamen bitecek.
Şu an Tüm Dünyada ki elektriklimi hariç tüm araç sayısı kaçtır ? Bizim Ülkemizde ki Motorlu araç sayısı kaçtır binek araç Kamyon Tır gibi. Ayrıca askeri savaş araçları bunlarda yakıt ile çalışıyor. Benzin ve dizel ile çalışan araçlardan vaz geçecek takibini kim yapacak
Bu kadar araç ne olacak milli Servet. Bunlar Gaz ilemi çalışacak veya bunlara da elektrikli motor takılacak mı ? Yani lidyum rezervleri yeterli mi.
Bahsettiğiniz üretim şuan hayata geçti, üretim aşamasına geçilmek üzere.
Çip krizi saçmalığı yetmedi şimdi sıra lityum da. 1888 yılında 2. Abdülhamid han elektrikli araba satın aldı yıl 2022 olmuş hâlâ arkadan duman çıkartan arabalara biniyoruz. Masal dünyası gibi
Bu pillerin ömrü 10 yıl. 6 yıl sonra kapasite düşecek fiyatlarında malum. 10 yıl sonra dünya pil çöplüğü 15 yıl sonrasında araba çöplüğü olacak
Lityum minerallerinin sınırlı ve erişimi zor olduğu zaten bilindiği için çoktan alternatif çalışmalara yöneldiler, Hidrojen kaynaklı araçlar Avrupa’da yakın zamanda hızla artmaya başladı, Hidrojen doğadan çok daha kolay elde edilebiliyor, elde edilmesinde ve araçlarda sıkıntılar vardı onları da aştılar, elektrikli araçları geçecek göreceksiniz
Petrol babaları kaç para teklif etti aceba elon musk eletrik otomobil çıkarmaması için.
Elektrikli otomobil çıksa petrol babaları para kazanamicak.
Bu tür pislikleri yeryüzünden silmek lazım. Hem doğa düşmanı hem insan düşmanı!!
Hava kirliliği yapmaktan başka birşey yapmıyorlar