Otomotiv şirketleri dönemsel olarak bazı araçlarını geri çağırabiliyor. Bunun en büyük nedeni ise genelde test ve üretim sürecinde fark edilemeyen bazı sorunların zaman içinde ortaya çıkması oluyor. Son olarak Ford, 1 milyondan fazla aracı geri çağırdı.
Ford, 1.2 milyon aracı geri çağırdı: Fren hidroliklerinde sızıntı!
ABD’deki Ford Motor şirketi, 2013-2018 yılları arasında üretilen Ford Fusion ve Lincoln MTZ modellerini geri çağırdı. Gerekçe olarak da araçların fren hidrolik sıvılarının kaçak nedeniyle sızıntı yapması gösterildi. Bu da kabaca 1.2 milyon adet araç sahibinin ücretsiz bakım için servislere akın etmesine neden oldu.
Tabii bahsetmiş olduğumuz bu iki araç da Türkiye’de satılmıyor. Fakat şirketlerin birçok parçayı farklı farklı modellerinde kullandığını biliyoruz. Örneğin Lotus Evora ve Ford Focus aynı elektrikli ayna anahtarını, Aston Martin DB7 ile Mazda Miata aynı iç kapı kollarını, Lamborghini Diablo ve Nissan 300ZX aynı farları ve de Lamborghini Murcielago ve Rover 45 aynı klima kontrolcülerini kullanıyor.
Ford markalı araçlar ödemeleri aksatan sahiplerini terk edecek!
Fakat bunlar işin yalnızca kullanıcıların gördüğü kısmı. Aracın motoruna ve diğer teknik aksamlarına baktığımızda ise aynı turbo borularının, bilgisayar beyinlerinin, pistonların ve diğer birçok parçanın ortak kullanıldığını görmek mümkün. Dolayısıyla Fusion ve MTZ modelleri Türkiye’de satılmıyor olsa da yakın zamanda başka modellerin aynı nedenden geri çağrıldığını duyabiliriz.
Tesla, 2018’den beri 3 milyon 400 bin aracı geri çağırdı
ABD Yol Güvenliği Teşkilatı (NTSA) yaptığı açıklamada, Tesla’nın tam otonom sürüş özelliğine sahip 362 binden fazla aracı geri çağıracağını açıkladı. Tabii bu durum artık Tesla sahipleri için normal bir hal aldı. Zira 2018 yılından bu yana toplamda 3 milyon 400 bin araç geri çağırıldı.
Bunların büyük bir çoğunluğu yazılım problemleriyle alakalı olsa da emniyet kemerinden hava yastığı arızalarına ve direksiyon ile lastik bağlantı noktalarına kadar birçok bölümde fiziksel sıkıntılar da ortaya çıktı. Tabii birkaç vida değişimi ile çözülen basit sorunlar da mevcut. Yine de geri çağırma konusunda rekorun Tesla’da olduğunu belirtelim.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!