Robotlar ve otomasyon sistemleri teknoloji fabrikalarında üretim sürecinin bir parçası olarak kullanılıyor. Ancak otomotiv devi Ford, kendi üretim hatlarını kontrol edecek yeni robotunu duyurdu. Ford Javier adlı bu robot, fabrikalardaki 3D baskıdan sorumlu olacak.
Ford Gelişmiş Üretim Merkezi tarafından yapılan açıklamaya göre, farklı montaj hatlarını kullanan makinelerin birbirleriyle aynı dilde konuşması için yeni bir otonom sistem tasarlandı. Otonom sistem, ilk kez Carbon 3D yazıcıların ve KUKA yapımı robotların birbirleriyle iletişim kurabilmesine fırsat tanıyor.
Kawasaki, binilebilir robot keçi Bex’i duyurdu!
Ford Javier robot, insan yardımı olmadan 3D yazıcıları çalıştıracak
Dünyanın pek çok yerindeki otomobil üreticileri hem maliyetleri azaltmak hem de verimliliği artırmak için robotik teknolojisine güveniyor. Ancak Ford’un patent bekleyen yeni sistemi, 3D yazıcıları insana ihtiyaç duymadan çalıştırabiliyor ve üretim hattındaki önemli bir aksaklığı gidermeyi amaçlıyor.
Javier adlı robot, Ford’un 3D baskı üretimlerini kontrol edecek. Otomobil üreticisi, robotun 3D baskı hattından başka bir bölgede çalışmayacağını ve sadece pillerini şarj etmek için “kısa bir mola” vereceğini söylüyor. Yani Javier insan olsaydı, bu şartlar kesinlikle distopik olarak kabul edilirdi.
Javier robotla ilgili etkileyici olan bir diğer özellik ise hareket edebiliyor olması. Bu, görevini yapmak için tek bir noktaya sabitlenmesi gerekmediği anlamına geliyor. Otonom sistem, üretim süreci boyunca diğer makinelerin iş birliği yapmasını kolaylaştırıyor.
Ford küresel üretim teknolojisi geliştirme direktörü Jason Ryska’nın açıklamasına göre, robot şimdiye kadar Mustang Shelby GT500‘ün fren hattı braketi gibi özel otomobil parçalarının üretilmesine yardımcı oldu.
“Ford’un Gelişmiş Üretim Merkezinde Javier, 3D yazıcıları tamamen kendi başına çalıştırmakla görevlendirildi. Hareketlerinde çok hassas ve şarj olmak için kısa bir mola vermesi haricinde 7/24 çalışıyor.”
Peki ya siz Ford Javier robot hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından ya da SDN Forum‘da bizlerle paylaşmayı unutmayın.
boynuz kulagi gecer ama duymaz
Robotun maliyeti 10 milyon dolar, orada 3 tane amele adamin yapacagi isi yapiyor. 3 tane adami vardiyali calistirsan pil icin verecegin arayida vermezsin, 3 adamin maliyeti sana 100 yil calissan 2-3 milyon dolar olur, o robotun omru 15-20 yil, birde her sene inanilmaz bir bakim masrafi var, uzerine kullandigi elektrik ve ureten sirkete aylik bakim odemelerin var. yani o yuzden bu robotlar insan is gucune ve maliyetine kiyasla cok ama cok kotu, ford da zaten yapabildigini gostermek icin gostermelik 1-2 tane yapmistir. en ucuz is makinesi insandir.
Kardeşim , kapitalizmi küçümseme