Format Sonrası Yüklenmesi Gereken Programlar [2023]

27

Yeni bir bilgisayar satın alındığında veya sıfırdan bir kurulum gerçekleştirildiğinde yapılan ilk işlemlerden birisi de genellikle gerekli programların yüklenmesi oluyor. Peki 2023 itibariyle format sonrası yüklenmesi gereken programlar ve yazılımlar hangileri? Sizler için derledik…

Format sonrası hangi programlar yüklenmeli?

Sürücü güncellemeleri

Bir format işleminden sonra yapılması gereken ilk şey bilgisayarınızdaki sürücülerin güncel olup olmadığını kontrol etmek. Burada genellikle sürücüleri otomatik olarak bularak güncelleyen üçüncü parti uygulamalar kullanılsa da bazı durumlarda yanlış güncellemelerin yüklenerek çeşitli hatalara neden olması nedeniyle bu gibi yazılımları çok fazla önermiyoruz. Aygıt Yöneticisi üzerinden manuel olarak sürücü güncellemelerinin yapılması daha sağlıklı olacaktır.

SSD hız testi nasıl yapılır? (SSD performansı)

İnternet tarayıcısı

Dijital dönüşümün lokomotifi internetle buluşabilmek için birçok tarayıcı mevcut. Windows’un varsayılan Microsoft Edge tarayıcısını sevmiyorsanız, format sonrası yüklenmesi gereken programlar listesinin başında bir internet tarayıcısı olmalı. StatCounter’ın geçen hafta yayınladığı rapora göre Google Chrome, yüzde 67’lik pazar payıyla bu alanda lider konumda.

Antivirüs programları

2023 itibariyle kötü amaçlı yazılımların sayısı tavan yaptı. Kullanıcı verilerinin çalındığı haberleriyle sıklıkla karşılaştığımız bu süreçte Antivirüs programlarının önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Bu nedenle format sonrası yüklenmesi gereken programlar listesinin en üst sırasında bu tür uygulamalar olmalı. Aynı şekilde Microsoft’un varsayılan olarak kullanıcılara sunduğu Windows Defender da kullanılabilir. Öte yandan üçüncü parti Kaspersky, Avast, AVG ve McAfee’yi de tercih edebilirsiniz.

Ofis programları

Belge, elektronik tablo ve sunum gibi işlerle uğraşıyorsanız, format sonrası ofis programlarını yüklemeniz gerekiyor. Burada Microsoft’un Office paketi ön plana çıksa da ücretli olması nedeniyle ücretsiz olan alternatifleri de sıklıkla kullanılıyor. Bunlara The Document Foundation tarafından geliştirilen ofis yazılım seti LibreOffice’ı örnek gösterebiliriz.

Medya oynatma yazılımları

Windows’un varsayılan olarak kullanıcılara sunduğu bir medya oynatma uygulaması olsa da format sonrası genellikle üçüncü parti programlar bilgisayarlara yükleniyor. Bu alanda VLC Media Player veya GOM Player gibi birçok yazılım öne çıkıyor. Bunlardan birisini tercih edebilirsiniz.

Dosya arşivleme uygulamaları

İnternetten indirilen programlar ve yazılımlar çoğu zaman arşivlenmiş bir yapıyla karşımıza çıkar. Bu noktada dosya arşivleme ve çıkarmaya yarayan programlara ihtiyaç duyarız. Format sonrası yüklenmesi gerekenlerden birisi de bu tür yazılımlar olmalıdır. Kullanıcılar, 7-zip ve WinRAR gibi uygulamaları tercih edebilir.

Windows bakım programları

Format sonrası indirilmesi gereken programlar denince akıllara ilk olarak sistemdeki gereksiz dosyaları, çerezleri ve bilgileri silerek yer açan Windows bakım uygulamaları geliyor. Kullanıcıların burada en çok tercih ettiği yazılım CCleaner diyebiliriz. Ancak bu, üçüncü parti bir program konumunda. Microsoft’un ilgili uygulamayla aynı işleri yapan yerleşik bir hizmeti olduğunu da belirtelim.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Siz, format sonrası hangi programları ilk önce yüklüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından ya da SDN Forum‘da bizlerle paylaşmayı unutmayın.

27 YORUMLAR

  1. – Edge veya Mozilla ( son zamanlarda mozilla biraz bozdu, edge şu an harika MaşaAllah, chrome’u aklınızdan bile geçirmeyin zaten )
    – Windows Defender kafi, antivirüs programlarına bulaşmayın
    -Vlc tabi ki

  2. Antivirüs programlarına kandırmaca diyen arkadaş hangi veriye göre bu sonuca ulaştı bilemiyorum. Benim tecrübeme göre kesinlikle işe yarıyorlar. 8 yıldır okuldaki tüm bilgisayarlarda lisanslı antivirüs yazılımı kullanıyoruz hiç sorun yaşamadık. Daha önce sürekli olarak virüs sorunu yaşıyorduk. Bilgisayarların yarısı kullanılamaz durumda oluyordu. Sık sık format atmak zorunda kalıyorduk. Yani antivirüs programları en azından ortak kullanıma açık bilgisayarlarda işe yarıyor

  3. “ Microsoft’un ilgili uygulamayla aynı işleri yapan yerleşik bir hizmeti olduğunu da belirtelim.“ pek güzelde keşke bu yerleşik programın ne olduğu ve nasıl ulaşılacağını da belirtseydiniz.

  4. Pardus Gnome, Manjaro, Fedora falan kurun keyfinize bakın boşa Winzort ile uğraşmayın. Çoğu zaten crack kullanıyor. Pardus Gnome ile başla. Discord sunucusu var, Forumu var, Topluluk portalı var. Destek ekibi var. Disk kalıp yazıcı windowsta yazıyor artık. Yazılım Merkezi zenginleşiyor ve çok iyi. Debian çakması yauww buu diyen 200 iq bazı arkadaşlara takmayın. Bilmeden sallayanlar yani. Yoksa isteyen istediğini desin. RAM kullanımıda çok iyi artık.

  5. Antivirüs olarak şuanda Microsoft’un daha beta sürecinde olan yazılımı kullanılabilir. Bunun dışında tarayıcı konusunda Microsoft Edge kafi işinizi hayli hayli görür. Eğer media player arıyorsanız da Win11 de Windows Media Player Legacy var. Win10’da mevcut. Office yazılımlarında açık kaynak kodlu Libreoffice işinizi görür. Antivirüs yerine ek olarak da virüs yada kötü amaçlı yazılım girdiyse de Microsoft onu da düşünmüş ve Microsoft Kötü amaçlı temizleme yazılımı var.

  6. Kardeşin aklına uyup Windows 11 e geçtik tekrardan. Halbuki linux mint kullanıyorduk. Windows 11 güncellemesi ile bilgisayar bezdirdi. Halbuki Steam oyunlarını dahi oynayabilirken koyun gibi Windows tutkusu mahvetti bizi.

  7. tarayıcı: Brave (Reklam engelleme özelliği çok iyi)
    Medya oynatıcı: K-Lite Codec Pack yükleyin, Media Player Classic kullanın.
    Antivirüs: Ücretli olarak Kaspersky olabilir, fiyatları gayet düşük. Eset Nod32’ye oranla yarı yarıyadan daha ucuza denk gelebiliyor

  8. 8 yıldır okulda ki bilgisayarlara antivirüs programı kurulmadığı için virüs bulaştığını iddia eden arkadaşa ithafen yazıyorum.

    Bilgisayara neden deep freeze programını kurmuyorsunuz?

    Çok daha sağlıklı ve garanti sonuçlar alırsınız.

    İyi şanslar.

  9. Arkaplan da başka uygulama kullandığı için silinmeyen veya taşınamayan uygulamaların kilidini açmaya yarayan bir uygulama vardı, Lock muydu neydi ilk iş olarak hep onu kurarım.

  10. Linux ekran kartından tam performans almayı başarabiliyor mu artık? Directx12 benzeri geldi mi? Her erkan kartının sürücüsü tanınıyor mu artık?

  11. Windowsunuzu güncelledikten sonra, “Windows Store” uygulamasınıda güncelleyin. Sonrasında programlarınızı “winget” komutu ile terminal den kurulum gerçekleştirin. Böylece hem kurulum kolaylaşır, hemde sonrasında tek bir komut ile tüm programlarınızı sorunsuz güncelleyebilirsiniz. Aşağıda bazı örnek programların komut satırı kurulumlarını görebilirsiniz:

    winget install -e –id Microsoft.DirectX
    winget install -e –id Microsoft.VCRedist.2015+.x86
    winget install -e –id Microsoft/VCRedist.2015+.x64
    winget install -e –id RARLab.WinRAR

    Ref:
    https://winget.run

  12. Windows bakım programı diye bir program türü yoktur, çerezler ve windows un hızlı yükleme ön dosyalarını silmek bilgisayarınızı hızlı hale getirmez aksine bir uygulama bunları her açılışta yeniden oluşturmaya çalışacağı için göreceli olarak yavaşlar. Antivirüs yazılımlarının yaptığı işin çok daha fazlasını windows defender fazlasıyla yapar sadece usb bellek koruması için hafif bir uygulama fazlasıyla işinizi görecektir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version