İçeriğe geç
ShiftDelete.Net
Haber ara/ SDN'ye SorGiriş
Haber Akışı SDNTV İnceleme Forum Yapay Zeka Akıllı Telefon Elektrikli Otomobil Oyun ShiftDelete.Net Global Teknoloji Haberleri Mobil Otomobil Donanım Savunma Bilim Sosyal Medya İnternet Giyilebilir Teknoloji Rehber Ürünler Son dakika Yazarlar
  1. Ana sayfa
  2. Topluluk
  3. Genel Haberler
  4. Teknoloji Haberleri
Teknoloji Haberleri

Google, ÖSYM'nin başını ağrıtacak!

deatmania26.04.20127 cevap2.005 görüntüleme
#1
Geçtiğimiz günlerde ortaya atılan bir iddia yüzünden gündeme gelen ÖSYM'nin başı daha çok ağrıyacak gibi görünüyor. Çünkü Chrome'daki bir özellik puanların değiştirilmesine imkan tanıyor.



YGS sonuçlarının açıklanmasından sonraya ortaya atılan ‘Bir günde puanım 100 puan birden düştü’ iddialarına ÖSYM’den yalanlama gelirken, ÖSYM’nin sonuç açıklama sayfasında yapılacak ufak bir işlem bu tarz iddiaların ortaya atılmasına aracı oluyor.

Şırnak Lisesi 12. Sınıf öğrencisi Abdulhaluk Cin 19 Nisan’da açıklanan Yüksek Öğretim Geçiş Sınavı sonuçlarının ardından, YGS -3 puan türünde 334 puan aldığını, ancak bir gün sonra puanına tekrardan baktığında puanının 100 puan birden düşerek 234 puana indiğini iddia etmiş bunun üzerine ÖSYM ise adayın iddia ettiği hususun asılsız olduğu belirtilerek, ''Adayların sonuç bilgilerinde herhangi bir değişiklik asla söz konusu olmamıştır'' ifadeleri kullanmıştı. Bu olay karşılıklı hukuk zemininde aydınlığa kavuşa dururken bizde Haber7.com olarak bu olayın nasıl gerçekleşebileceğini araştırdık ve ortaya çok çarpıcı tespitler çıktı.

İnternet tarayıcısı Google Chrome ÖSYM'nin başını daha çok ağrıtacak gibi görünüyor. Çünkü Chrome'da yer alan bir özellik sayesinde Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin sınav sonuç açıklama sistemi üzerinde yapılan ufak tefek bir iki işlem ile sınava giren adayın puanın değiştirilmesi mümkün. Üstelik bu işlemi yapmak için ne WEB Master olmaya ne de profesyonel bilgisayar kullanıcısı olmaya gerek var…'Giriş' diye tabir edilen internet bilgisi ile sizde YGS ve LYS’den aldığınız puanı sistem üzerinde değiştirebilir ve yakınlarınızı yazdığınız puanı aldığınıza ikna edebilirsiniz. Ama daha ileri gidemezsiniz çünkü sistemde sadece ekran görüntüsünü değiştirebilir, ancak aldığınız gerçek puan üzerinde hiçbir şekilde oynama yapamazsınız.
İşlem 3 basit aşamadan oluşuyor. Öncelikle bilgisayarınızda internet tarayıcısı olarak Google Chrome’un yüklü olması gerekiyor. Çünkü internet tarayıcılarından Explorer, Mozilla ve Safari’de işlemin değiştirilmesine imkan tanıyan özellik bulunmuyor.

Daha sonrasında Google Chrome üzerinden ÖSYM’nin sonuç açıklama sayfasına girerek ilk olarak hangi puanın değişmesini istiyorsanız o puanın üstünde mousenuz ile sağ tıklayıp açılan alandaki öğeyi denetle seçeneğini tıklıyorsunuz, ikinci olarak açılan denetim panelinden puanın üstüne gelip sağ tıklayıp edit text diyorsunuz ve buraya istediğiniz puanı yazıyorsunuz, üçüncü ve son olarak puanı yazdıktan sonra klavyenizdeki enter tuşuna basıp işlemi sonlandırıyorsunuz. Hayırlı olsun, puanınız sadece görsel olarak değişti...

Kaynak
Cevaplar
#2
Bunu bilmeyenin oldugunu sanmiyorum. Bunu e okul . Oss sistemi . Arac sinav sonucu ve bankacilik islemlerinde bile gorunuste degistirebilirsiniz.
#3
görsel olarak değişmesi hiçbir şey ifade etmez , sorun yok.
#4
mozilla + firebug ile de oluyor

da çok saçma birşey bu kendilerini kandırırlar sadece ne olacak başka
#5
Osym bunun için google dava açabilir mi?? :)
#6
desperado64 dedi: ↑
Osym bunun için google dava açabilir mi?? :)
Sanmıyorum çünkü bu özellik chrome'de hep vardı yeni olan birşey değil ki zaten bu kişisel bir olay değiştirmek yada değiştirmemek kullanıcının elinde :)
#7
düşündüm de , aslında 1 nisanda olsaydı iyiydi. :devil:
#8
Çocuklar ögrenmesin bu yöntemi e okulda tüm kırıkları geçer not yapıp velileri kandırabilirler takii karne zamanı gelene kadar:) :)

Cevabını yaz

Cevap yazmak için giriş yap ya da üye ol. Eski forum kullanıcı adın ve parolanla girebilirsin.