Sokrates belki de felsefe tarihinin en gizemli şahsıdır.Bir tek kelime dahi yazmamıştır.Buna rağmen Avrupa düşüncesine çok büyük etkisi olmuş bir düşünürdür.Bunda kuşkusuz acı sonunun da rolu oldukça büyüktür.
Atina da doğmuş olduğunu ve zamanının çoğunu sokaklarda ve meydanlarda karşılaştığı insanlarla konuşarak eçirmiştir.''Kırlardaki ağaçlar bana birşey öğretemez'' derdi.Bazen saatlerce dalıp düşündüğü olurdu.
Daha hayatta iken dahi sır dolu bir insan olarak bilinen Sokrates,öldükten sonra da birçok felsefi akımın kurucusu sayıldı.Tam da sır dou birisi olduğu için birçok görüş ve akım kendisine sahip çıktı.
Kesin olan bir şey var sa o da Sokrates in müthiş çirkin birisi olduğu idi.Şişman,kısa boylu,patlak gözlü ve hap burunlu idi.İçinin ise'' MÜKEMMEL'' bir güzellikte olduğu söylenmektedir.Ayrıca'' ne şimdi,ne geçmişte Sokrates gibi biri bulunabilir'' denilmeltedir.Tüm bunlara rağmen Sokrates felsefi uğraşları yüzünden ölüme mahkum edildi.
Sokrates in yaşamı öğrencisi ve sonradan tarihin en büyük filozoflarından birsi olacak olan Platon tarafından açığa çıkarılmıştır.Platon ,Sokrates i konuşmacı olarak kullandığı pek çok diyalog-felsefi konuşma- yazmıştır.
Platon un yazdığı bu yazılara bakarak onların ne kadarının Sokrates in ağzından çıkıp çıkmadığını bilinemiyor.Neyin Sokrates'in sözleri neyin Platon'un kendi sözleri olduğu kestirilemiyor.Aynı sorun ardında yazılı eser bırakmamış olan büyük tarihi şahsiyetlerde de karşımıza çıkar.Buna en bildik örnek tabii ki'' İsa'' dır.Tarihteki İsa nın gerçekten de Matta yada Luka 'da yazılanları söyleyip söylemediğinden emin olamıyoruz.Aynı şekilde Sokrates'ini söyledikleride sır olarak kalmaya mahkumdur.
Öte yandan Sokrates'in gerçekten kim olduğuda o kadar önemli değildir.Önemli olan ,Sokrates Batı düşüncesinin tam 2500 yıldır yönlendiren ve Platon'un bize anlatmış olduğu Sokrates'tir..