İçeriğe geç
ShiftDelete.Net
Haber ara/ SDN'ye SorGiriş
Haber Akışı SDNTV İnceleme Forum Yapay Zeka Akıllı Telefon Elektrikli Otomobil Oyun ShiftDelete.Net Global Teknoloji Haberleri Mobil Otomobil Donanım Savunma Bilim Sosyal Medya İnternet Giyilebilir Teknoloji Rehber Ürünler Son dakika Yazarlar
  1. Ana sayfa
  2. Topluluk
  3. Sosyal Medya
  4. Diğerleri
Diğerleri

Ekşi Sözlük Karıştı

SmokeXD07.03.201620 cevap4.150 görüntüleme
2014'den beri9.818 mesaj
#1
28 Şubat 2016 Pazar günü tema değişikliğine giden Ekş Sözlük yönetimine o günden itibaren tepkiler hızla artmakta. Gayet hoş tasarıma sahip olan fakat aşırı beyaz arka planın gözü yorması nedeniyle yazarlar ve çaylaklardan büyük tepki aldı. Daha sonra geçtiğimiz günlerde Ekşi Şeyler denen bir yan site kurdular. Ekşi Sözlük'te popüler olan entryler yazar izni olmadan bu yan sitede paylaşıyor. İşte yazarların bardağını taşıran son damla Ekşi Şeyler oldu. Saat 18:30 güncellemesiyle 442 yazar toplam 295 bin kadar entrylerini sözlükten kaldırdı. Bunun yanında sözlük yazarlarından birisi entry silme eklentisi geliştirmiş. Böylece sözlük yönetimine tepkiler daha da kolaylaştı.
Bunun yanında sözlük yönetimi site yavaşlatma, entry silme engeli, ilgili tepki konusunun bulunaması gibi önlemler almaya başladı ama tepkiler devam ediyor.
Daha ayrıntılı bilgi için:
Bütün Entylerini Silen Yazarlar Listesi
Sözlük Tasarımının Değişmesi
Sözlük Direnişi
Ekşi Şeyler

Güncelleme:
Silinen entry sayısı :325 Bin
Entry silen yazar sayısı: 503 kişi.
düzenlendi
Cevaplar
2006'den beri12 bin mesaj
#2
tepki çekeceğini tahmin etmiştim
SmokeXD Konuyu açan
2014'den beri9.818 mesaj
#3
image.png image.png
Tepki alan tasarım
2009'den beri6.274 mesaj
#4
yazar değilim ama farklı nedenlerden dolayı dışardan manevi olarak destekliyorum :D
SmokeXD Konuyu açan
2014'den beri9.818 mesaj
#5
Belirtmeyi unuttuğum bir ayrıntı daha var. Sözlük yazarları tarafından sözlük yönetimine karşı Ekşi Şeyler uygulaması hakkında suç duyurusu da var.

7 Mart 2016 Suç Duyurusu

Son gelişme, sözlük yönetimi tepki alan Ekşi Şeyler şeysini ayarlardan kapatma imkanı vermiş.
2012'den beri2.605 mesaj
#6
Başlarda milliyetçi sonralarda pkklı olan site hak olmuş.
2011'den beri2.593 mesaj
#7
Bir varmış, bir yokmuş. Bir zamanlar, sevimli, küçücük bir köyde yoksul bir köylü yaşarmış. Bu köylünün bir tavuğu varmış. Köylü bu tavuğu çok severmiş. Tavuk da ona her gün bir yumurta yaparmış. Ama bu yumurtaların ilginç bir özelliği varmış. Yumurtalar altındanmış. Köylü her gün kümesten aldığı altın yumurtayı şehre götürür, kuyumcuda satarmış.

Yoksul köylü giderek zenginleşmeye başlamış. Zenginleştikçe huyu değişiyormuş. Artık para kazanmak için çalışmak zorunda kalmıyormuş. Çalışmadan, yorulmadan para geldiği içinde paranın değerini bilmiyormuş. Gereksiz yere para harcamaya, ihtiyacı olmayan şeyler almaya başlamış. Lüks içinde yaşamaya alıştığından bir süre sonra para yetersiz gelmeye başlamış.

Artık daha fazla parası olsun istiyormuş. Kümese gittiğinde, tavuğu eskisi kadar sevip okşamıyor, ona verdiği altın yumurtalar için minnet duymuyormuş. Zamanla tavuğun karnında bir hazine sakladığına inanmaya başlamış. Eğer tavuğun karnını keserse bu hazineye ulaşacağını, ömrü boyunca krallar gibi yaşayacağını düşünüyormuş.

Aç gözlü köylü, bir sabah elinde bıçakla kümese girmiş.Tavuk köylünün kötü niyetini anlayıp kaçmaya başlamış. Ama köylü hazineye ulaşmayı kafasına koymuş. Yakaladığı gibi kesmiş tavuğu. Acele ile karnını açmış, merakla içine bakmış, bir de ne görsün? Tavuğun karnında ne altın var, ne de hazine. Aç gözlülük yaptığı ancak o zaman aklına gelmiş. Ama artık iş işten geçmiş.
the grudge
2008'den beri1.142 mesaj
#8
Belirtmeyi unuttuğum bir ayrıntı daha var. Sözlük yazarları tarafından sözlük yönetimine karşı Ekşi Şeyler uygulaması hakkında suç duyurusu da var.

7 Mart 2016 Suç Duyurusu

Son gelişme, sözlük yönetimi tepki alan Ekşi Şeyler şeysini ayarlardan kapatma imkanı vermiş.
nasıl kapanıyor yazında kapatsınlar baktım baktım nasıl?
2012'den beri2.855 mesaj
#9

Tepki alan tasarım
Arka plan nasıl koyu oluyor. Diğer seçenek cidden çok göz yoruyor.
SmokeXD Konuyu açan
2014'den beri9.818 mesaj
#10
nasıl kapanıyor yazında kapatsınlar baktım baktım nasıl?
Ayarlar'a girince hemen beliriveriyor resim atayım.
image.png

Yeni Gelişme: Yazarlardan bazıları Bilgi Sözlük'e taşınmışlar.
SmokeXD Konuyu açan
2014'den beri9.818 mesaj
#11
ESQARE dedi: ↑
Arka plan nasıl koyu oluyor. Diğer seçenek cidden çok göz yoruyor.
3 noktaya tıklayınca gece görüş modu var.
2007'den beri29 bin mesaj
#12
Ne güzel tasarım ne var tepki verecek.
the grudge
2008'den beri1.142 mesaj
#13
Ayarlar'a girince hemen beliriveriyor resim atayım.


Yeni Gelişme: Yazarlardan bazıları Bilgi Sözlük'e taşınmışlar.
komple kapatmada koysalarmış... :rolleyes: varsayılan seçili değilmiş... ;) seçtim... :D
SmokeXD Konuyu açan
2014'den beri9.818 mesaj
#14
Ne güzel tasarım ne var tepki verecek.
Her zamanki görünüm gözü gerçekten yoruyor. Böyle bir koyu ayarının olmadığını bilmeyen kişi gözünden mi olsun?
Ayrıca tepkilerin büyük çoğunluğu Ekşi Şeyler'e.
SmokeXD Konuyu açan
2014'den beri9.818 mesaj
#15
komple kapatmada koysalarmış... :rolleyes: varsayılan seçili değilmiş... ;) seçtim... :D
Yazar çaylak?
2009'den beri18 bin mesaj
#16
Sade ve güzel tasarımmış çok tepki aldı ise birde gri mod eklerler olur biter. O sildikleri tüm mesajlar geri getirilir :D
SmokeXD Konuyu açan
2014'den beri9.818 mesaj
#17
ÖNEMLİ
Direnişin temeldeki konusu Ekşi Şeyler'in yanında sözlük yönetiminin kullanıcı sözleşmesini tek taraflı olarak yönetim lehine değiştirmeleri olmuş.
the grudge
2008'den beri1.142 mesaj
#18
Yazar çaylak?
yazar olayım dedim ama çok kıllar... saçma sapan bekletmek ne demek?
SmokeXD Konuyu açan
2014'den beri9.818 mesaj
#19
Sözlük yörtiminden tepki hakkında cevap geldi;
bir önceki açıklamamda "tasarıma ilişkin eleştirileri tek tek inceliyoruz. bundan sonra hiçbir tasarım uzun süre aynı kalmayacak, irili ufaklı değişiklikler hep olacak, geri bildirimleri de bu süreçte değerlendireceğiz." ve beyaz fon rengi ve gece görüşü özelinde de "yine de bazı düzeltmeler gerekiyor, hepsini not alıyoruz." demiştim.

halihazırdaki tasarım, renk ve kontrast tercihleri tasarım ekibimiz tarafından, dünyada uzun süre vakit geçirilen, okuma odaklı siteler ve genel kabul görmüş kriterler incelenerek yapıldı. bu sitelerin tamamına yakını tam beyaz kullanıyor. daha önce verdiğim örnekler sözlük kullanıcılarının çok zaman geçirdiği için bahsettiğim sitelerdi ama bu işin doğrusunu yapan, okuma odaklı, neredeyse tek amacı bir şeyler okutmak olan, tasarımsal anlamda başarısı tartışılmayan medium, huffington post, new york times gibi sitelerin tamamı da tam beyaz fon kullanıyor. tasarım değişikliğine giderken renk değiştirmemizin temel sebebi, uzun süre okunan bir site olarak dünya standartlarını yakalamaktı. halen bizim not ettiğimiz eksiklikler var ve yazarlardan çok verimli geri bildirimler geldi, ayrıca yazar bildirimleri haricinde milyonlarca kişinin kullanımını değerlendirmemizi sağlayan genel istatistiklerimizden sayfada kalma süresi, hemen çıkma oranı, okunma sayısı, yeni entry girişi gibi kriterlerin hepsini değerlendiriyoruz. o yüzden "bundan sonra her şey, sürekli değişecek, yenilenecek, gelişecek. az veya çok." diyorum.

ancak tasarımın genel kabul gören kriterlere uygun olması başka şey, yazarların beklentisi tamamen başka. bu kadar tepkiyi görmezden gelmek mümkün değil. tepkiler üzerine ilk açıklama yaptığım gün itibariyle gece görüş modu dışında, alışkanlıklara uygun fon renkleri sunmanın en çabuk ve verimli çözüm olacağını konuştuk. kaldı ki, aynı yönde geri bildirimler de gelmişti. bu değişikliği tasarım geliştirme kılıfıyla sunmamak adına ayrı bir paragrafta yazıyorum, bu özellik tamamen tepkileriniz nedeniyle düşünüldü ve yapıldı. temalara ayarlardan erişebilirsiniz.

ekşi şeyler konusuna gelince; bizim çok severek ve keyif alarak yaptığımız bir çalışma. entryleri daha güzel sunan, daha kolay okunabilir ve paylaşılabilir kılan, entry içeriğine kesinlikle müdahale etmeyen, yazarların sözlük'te yazdıklarını yine sözlük'te, farklı şekilde sunan bir ortam. uzun vadede kaliteli içeriğin öne çıkarılması için kullandığımız araçlardan biri ve bence en keyiflisi olacak. halihazırda gayet beğenildi ve yayındaki entryler belki de yıllar boyunca alamayacakları gösterimi bir kaç gün içinde aldılar.

ekşi şeyler ile ilgili genel tepkiler entrylerin editörlerce değiştirildiğinin sanılması, içerikleri kullanılan yazarlara haber verilmiyor olması ve entrylerin sadece sözlük'teki özgün haliyle kalması yönünde geldi.

entrylerin içeriği değiştirilmiyor, sadece entryde konuyla alakasız bir kısım varsa o alıntılanmayabiliyor. bunun dışında entrynin revize edilmesi, içeriğin değiştirilmesi gibi bir uygulama kesinlikle yok, olmayacak. yakın zamanda ekşi şeyler'de kullanılan entryler için yazarlarına otomatik bildirim yapılması, yazarın profilinde bu içeriklerin listelenmesi, sözlük'teki başlıklarla alakalı ekşi şeyler içeriği varsa bunun ilgili başlıkta yazarlara sunulması, favorileme gibi ekşi sözlük'le entegrasyonu sağlayacak bir çok özelliği ekleyeceğiz. entrylerin sadece ekşi sözlük'teki haliye kalması yönündeki beklentileri karşılayabilmek için de ayarlara "entry'lerim ekşi şeyler'de kullanılmasın" seçeneği ekledik.

son olarak, dün entrylerini silmek isteyen yazarların entrylerinin silinmesinde yaşadığı ve sonrasında entry girilmesine ve editlenmesine de yansıyan sıkıntılar, script aracılığıyla olağandan hızlı şekilde entry silinmeye çalışıldığından kaynaklandı. şu an için sorun olmaması lazım. ekşi sözlük'ün yazarlara entry girerken olduğu gibi, -her ne sebeple olursa olsun- silerken de eksiksiz hizmet sunması gerekir, bu konudaki eksiğimiz sorunu geç fark etmek oldu, farkedilir farkedilmez müdahale edildi ancak sistemi bir daha aynı şekilde zorlamaması açısından dakikada iki entry silinebilecek şekilde ayarlandı.

halihazırda geçerli olan eski dandik kullanıcı sözleşmemizi daha kolay anlaşılır, ferah, güzel bir hale getireceğiz ve bundan sonra yapılacak tüm değişiklikler yazarlara önceden bildirilecek.

bundan sonra da yazarlarla iletişimde daha aktif olmak adına sırf iletişime özel bir hesap oluşturup, daha sık ve verimli bir iletişim ve geri bildirim süreci takip edeceğiz.

özetle, şu ana kadar tepki toplayan konu başlıklarının tamamını tepkiler ilk oluştuğu andan bu yana takip ediyoruz, tüm ekip kendine düşen kısımlarda çözüm önerilerini çalışıyor ve hayata geçiriyor.

özet geçersek,
- 2 yeni tema yayına alındı, toplam 4 görünüm oldu
- ekşi şeyler'de entrylerinizin kullanılmasını engelleyebiliyorsunuz
- entrylerini silmek isteyenlerin yaşadığı sıkıntı halledildi
- kullanıcı sözleşmemizi iyileştireceğiz
- sözleşme değişiklikleri önceden duyurulacak
- daha aktif ve verimli bir iletişim yürüteceğiz

Saat 15:00 güncellemesiyle 847 yazar 535 bin entry silmiş.
2009'den beri11 bin mesaj
#20
Ne güzel tasarım ne var tepki verecek.
Yönetim fazla değer verince yazarlar uzaya çıkacak bir tasarım örneği beklediler herhalde. :)
Bloother
2013'den beri11 bin mesaj
#21
Beyaz göz yoruyorsa ekran parlaklığını kıssınlar. Yazar olmuş ama parlaklık ayarından haberi yok(!)

Cevabını yaz

Cevap yazmak için giriş yap ya da üye ol. Eski forum kullanıcı adın ve parolanla girebilirsin.