İçeriğe geç
ShiftDelete.Net
Haber ara/ SDN'ye SorGiriş
Haber Akışı SDNTV İnceleme Forum Yapay Zeka Akıllı Telefon Elektrikli Otomobil Oyun ShiftDelete.Net Global Teknoloji Haberleri Mobil Otomobil Donanım Savunma Bilim Sosyal Medya İnternet Giyilebilir Teknoloji Rehber Ürünler Son dakika Yazarlar
  1. Ana sayfa
  2. Topluluk
  3. SDN Konu Dışı
  4. Konu Dışı
Konu Dışı

Bartın Amasra

Beowulf23.07.20086 cevap5.413 görüntüleme
2008'den beri1.238 mesaj
#1
Amasra, Bartın ilinin 17km. kuzeyindedir.Şehir, kuzeye doğru uzanan bir yarımada üzerinde, iki koylu bir yarımada biçiminde kurulmuştur.Yarımadanın uzunluğu 1.5km. dir.Doğusunda ve batısında iki koyu vardır.Doğusundakine "Büyük Liman", batısındakine ise "Küçük Liman" adı verilir.Yeşilin her tonunun bir arada seyredebildiği, Karadeniz kıyı şeridi ve dağınık tepeler üzerine kurulan Amasra, tarihi turistlik şirin bir liman şehridir.Zonguldak ili ile Kastamonu'nun Cide ilçesi arasında küçük bir ara limandır.


Amasra ilçesi, 41-45 derece Kuzey enlemi, 32-35 derece doğu boylamı arasında yer almaktadır.Sınırları: Doğusunda, Kurucaşile ; Batısında Bartın; Kuzeyinde Karadeniz; Güneyi, Bartın-Arıt bucağı ile çevrilidir.Amasra'nın merkezi 25 Hektometrekare olup, köyleriyle birlikte 100 Hm²' yi geçmiş bulunmaktadır.Amasra dağınık tepeler üzerinde kurulan bir kasaba görünümündedir.

Yerleşim yerinin büyük çoğunluğu şehir merkezinde yoğunlaşmıştır.Evlerin bir kısmı orman alanları içerisinde yer almaktadır.Binaların büyük çoğunluğu betonarme, kangir, ahşap yapılardan oluşmaktadır.Tarihi evler ise kale içerisindeki yapılarla adeta başka bir tarih oluşturmuştur.Şehirdeki ahşap yapıların sayısı günden güne azalmaktadır.Yeni binalar yapılırken çevredeki arkeolojik ve doğal sit alan göz önüne alınarak gerekli ruhsatlar verilmektedir.


Amasra tarihinin çok eski yıllara dayanmakta oluşu, eski yapıların önemini daha da artırmaktadır.Bu özelliğiyle geçmişi tam anlamıyla yaşamak isteyenlerin nostalji şehridir.Tarih ve doğa güzellikleri iç içedir.Amasra limanı son yıllarda yapılan yeni çevre düzenlemeleriyle yolcu gemilerinin ve yatların rahatlıkla yanaşıp konaklayabilecekleri bir duruma getirilmektedir.

Koyların arasındaki uzunluk yaklaşık 200m. dir.Büyük limanın karaya doğru sokulmuş olan kısmının genişliği 1200m'dir.Limanın doğu kısmında dik yalı yarlar, kayalıklar vardır.Güney kıyıları ise alçak ve düzlük durumundadır.Bu düzlükte kuzeydoğu rüzgarlarının sürükleyip getirdiği kumlar birikerek 40-50 m. genişliğinde bir plaj meydana getirmiştir.Bu limanda denizin derinliği 1-4m. arasında değişmektedir.

Ulaşım durumu, Bartın il merkezine karayolu ile uzaklığı 17km. dir.Amasra Bartın arası deniz yolu ile 10 deniz mili dir.Bartın karayolu ile iç bölgelere deniz yolu ile de kıyılara bağlanmıştır.İstenilen yere gitmek için her an vasıta bulmak mümkündür.

Karadeniz kıyılarında dolayısıyla Amasra' da her mevsim hemen hemen yağış alan orta kuşak iklimi görülmektedir.Yağışlar genellikle ilkbahar ve kış aylarında daha da artar.Sıcaklık yönünden kış ayları mutedil, yaz ayları serin geçer.En soğuk ay Şubat ortalama +4 derece, en sıcak ay ise Temmuz ortalama +19 derecedir.Sonbahar uzun sürer Poyraz, Yıldız ve Karayel rüzgarlarına açıktır.


Resim Galerisi ;





















Gittiğim Yerlerden Biride Amasra. Gerçekten Çok Süper Bir Yer Gerek Denizi Olsun Gerek Çarşısı. Anlatılmaz Yaşanır!

Gitme İmkanı Olanlar Kesinlikle Amasraya Gitsinler. Asla Pişman Olmazsınız ;)
düzenlendi
Cevaplar
2008'den beri175 mesaj
#2
senede bir gidiyorum. çok süper bi yer Amasra...
2007'den beri5.336 mesaj
#3
Ünv. ev arkadaşlarımdan biri Amasra'dan geliyordu anlata anlata bitiremedi sözde bizi getirceketi ama olmadı ünv. bitti üzerinden 6 yıl geçti ben hala gidemedim.
Resimlerden gördüğüm kadarıyla ve duyuduklarımdan yola çıkarak kesinlikle gidilmesi gereken bir yer olduğunu düşünüyorum. :)
2006'den beri2.620 mesaj
#4
gerçekten güzel bi yerdir :) bende tavsiye ederim :)
Beowulf Konuyu açan
2008'den beri1.238 mesaj
#5
Amasra Resimlerine Devam ;)

















2007'den beri3.814 mesaj
#6
Şurayı bir gezemedim içimde kaldı, uğrayacaklarım listesinde ama.
2006'den beri2.313 mesaj
#7
bilgi icin tesekkurler ..

Cevabını yaz

Cevap yazmak için giriş yap ya da üye ol. Eski forum kullanıcı adın ve parolanla girebilirsin.