İçeriğe geç
ShiftDelete.Net
Haber ara/ SDN'ye SorGiriş
Haber Akışı SDNTV İnceleme Forum Yapay Zeka Akıllı Telefon Elektrikli Otomobil Oyun ShiftDelete.Net Global Teknoloji Haberleri Mobil Otomobil Donanım Savunma Bilim Sosyal Medya İnternet Giyilebilir Teknoloji Rehber Ürünler Son dakika Yazarlar
  1. Ana sayfa
  2. Topluluk
  3. Genel Haberler
  4. Teknoloji Haberleri
Teknoloji Haberleri

Microsoft Önerisi Açık Değil

sarsıntı02.09.200911 cevap1.474 görüntüleme
2007'den beri714 mesaj
#1
Microsoft'un Avrupa Komisyonu'nun anti-tekelcilik soruşturmasında yaptığı, Internet Explorer dışındaki web tarayıcılarını kurulumda seçme önerisini açması istendi. Mozilla Vakfı, Microsoft ve Avrupa Komisyonu arasında gerçekleşen görüşmelerde, yazılım devinden daha ayrıntılı güvenceler vermesi isteğinde bulundu.

Avrupa Komisyonu ile Microsoft'un Windows işletim sistemi üzerinde yüklü olarak verilen Internet Explorer 8 hakkındaki pazarlıkları sürerken, rakip tarayıcılardan birisi haksız rekabete dikkat çekti. Mozilla Vakfı Başkanı Mitchell BAKER ve Genel Danışmanı Harvey ANDERSON, Microsoft'a uygulanan yaptırımın yeterli ve açık olmadığını aynı hafta içinde açıkladılar.

Microsoft, geçen ay Windows 7 ilk defa kullanılmadan önce, bir tarayıcı seçim ekranı önerisini ortaya atmıştı.. Kullanıcılar, görünüşte, Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Apple Safari ve belki Norveç'in Opera web tarayıcılarından birisini seçebilecekti. Opera, 2007 yılında Internet Explorer 8'in Windows işletim sistemine entegre edilerek dağıtılmasından şikayetçi olmuştu.

Mozilla Vakfı yöneticileri Mitchell BAKER ve Harvey ANDERSON'a göre bunlar yeterli değil. Başka tarayıcı seçilse bile, IE 8 logosunun Windows masaüstünde ve görev çubuğunda görünmeyi sürdürmesinden şikayetçi olan BAKER, "Kullanıcı varsayılan tarayıcısını seçtiğinde bunların değişeceğini açıklamıyor, ayrıca otomatik güncelleştirmelerden sonra kurulacak Internet Explorer 8'in kendini yeniden varsayılan tarayıcı yapmayacağından da emin olamıyoruz" diyerek konuşmasını sürdürdü.

Microsoft'u tekliflerindeki eksiklikleri tamamlamaya çağıran ANDERSON'a göre, "Internet Explorer 8 hâlâ varsayılan tarayıcıydı ve kullanıcı alışkanlıklarıyla olsun, ofis ve benzeri uygulamaların tetiklemeleriyle olsun her an varsayılan tarayıcı olmaya hazır durumda bekliyor olacak." Harvey ANDERSON sözlerine şunları ekliyor: "Eğer bir uygulama tarayıcı kullanma gereği duyarsa bu, yalnızca kullanıcının seçtiği varsayılan tarayıcı olmalıdır."
Sona Yaklaşırken

Microsoft sözcüsü Kevin KUTZ, Avrupa Komisyonu'nun tekliflerini gözden geçirdiğini ve Mozilla ile her konuda aynı görüşte olmamakla birlikte, bakış açılarını yapıcı bulduğunu belirtti. Microsoft ile Avrupa Komisyonu arasındaki görüşmeler sürerken, Mozilla'nın yaptığı açıklamaların zamanlaması iyi seçilmiş gözüküyor.

Görüşmelerden haberi olan bazı kaynakların üstü kapalı olarak ima ettiğine göre, Avrupa Komisyonu'nun eylül ayı içinde yapacağı toplantılardan sonra, bu konularda bir açıklama yapması bekleniyor. Bakalım Microsoft, Avrupa Komisyonu ile süren görüşmelerden bu sefer paçayı kolayca sıyırabilecek mi?



Kaynak: Özgürlükİçin
Cevaplar
2009'den beri625 mesaj
#2
Kesin ve net çözüm,microsoft dağıtımlarının içinde hiçbirşey yüklü olmasın ve bu kadar yüksek fiyat olmasın.İradesi yerinde insan gider istediği internet tarayıcısının cd'sini alır yükler,tabi office,IE gibi uygulamaların fiyatlarıda yüksek olmıycak şekilde.

Yada örnek: Microsoft Xp + Office 2003 = 200$
Microsoft vista = 150$

gibi kampanyalar sunabilir.
2008'den beri6.977 mesaj
#3
Ne yani Vista için 150 dolar az mı? Microsoft seni de alıştırmış.

4-5 dolardan satsınlar işte ne var? Sanki 5-10 tane satıyorlar. Milyonlarca satılan bir şey o kadar pahalı satılır mı?
2009'den beri545 mesaj
#4
Bu varsayılan tarayıcı olayını anlamış değilim hala, mesela denediğim tüm linuxlarda Mozilla varsayılan tarayıcıydı buna ses çıkaran bir tane Allahın kulunu görmedim. Ayrıca alternatif varken başka seçenekte sunmuyor linux. O zaman windowsta haklıdır bana göre Explorer ı varsayılan vermeye. Sonuçta Linuxçular nasıl Mozillaya neredeyse koşulsuz destek veriyorsa Microsoftta kendi tarayıcısını destekleyecek tabiki.
2009'den beri629 mesaj
#5
İyide Linux'u parayla almıyorsun ki, Mozilla'yı sana dayatsın, başka dağıtım yükle. Oysa sen sadece Microsoft Windows ürününe ihtiyaç duyarken sana zorla İE, Media Player gibi programlarda satılıyor.

Avrupa Birliği burada kesin kararını verdi, tarayıcıyı kullanıcı seçecek dedi ama nasıl bir arayüzle seçim ekranı sunulacak bunu bilmiyoruz.

İE 'nin seçili geldiği, diğerlerinin internetten indirilmek zorunda olduğu ve küçük simgelerle gösterildiği bir seçim ekranıyla beraber, İE 'yi seçmesende İE'nin yüklü geldiği fakat sadece varsayılan olmadığı bir seçme "özgürlüğü!" mü sunulacak.

Birde burada asıl önemli şey, AB, Microsoft Windows Update sayfalarının sadece İE ile açılmak zorunda olmasına da karşı çıkıyordu. O iş ne oldu, onu bilmiyoruz.
2008'den beri165 mesaj
#6
anfy dedi: ↑
Bu varsayılan tarayıcı olayını anlamış değilim hala, mesela denediğim tüm linuxlarda Mozilla varsayılan tarayıcıydı buna ses çıkaran bir tane Allahın kulunu görmedim. Ayrıca alternatif varken başka seçenekte sunmuyor linux. O zaman windowsta haklıdır bana göre Explorer ı varsayılan vermeye. Sonuçta Linuxçular nasıl Mozillaya neredeyse koşulsuz destek veriyorsa Microsoftta kendi tarayıcısını destekleyecek tabiki.
Kullandığın masaüstü ortamına göre farklı tarayıcılarda gelir sadece ff değil. Mesela gnome için Epiphany. Pek çok dağıtımda KDE için konqueror varsayılandır. Her zaman için alternatifde vardır ve bu seçenkler sunulur. (Opera gibi) tek yapmanız gereken depolardan yüklemek. Yani herhangi bir dayatma söz konusu değil fakat mozilla sizin dediğiniz gibi linux camiası tarafından genellikle desteklenir. O yüzden bu pek sıkıntı çıkarmaz.

*(Debian dağıtımı mesala Iceweasel isimli firefox forkuyla yüklü gelir, çünkü firefox'in logosu tescillidir. Debianda bu tür şeylere hoş bakılmadığı için Firefox yeni bir logo ve isimle tekrar derlenip debian depoların Iceweasel ismiyle sürülür. Firefox'un daha özgür hali. : ] )

Ayrıca Microsoft'un kendi ürettiği ürünün içine kendi tarayıcısını koyması kadar normal birşey olmaz. Kullanmak isteyen daha sonra istediği tarayıcıyı yükler. IE'nin alternatifleriyle gelmesini düşünenlerin WMP'nin de çıkartılması savunması gerekiyor. Piyasada bir sürü Media Player yazılım var. Saçmalık burada başlıyor sanki Microsoft diğerlerini yüklemeye izin vermiyormuş gibi davranıyorlar.

Avrupa Komisyonu Microsoft'tan kestiğini kar sayıyor herhalde onun için böyle hareketlere kalkışıyor. Daha öncede yüklü bir ceza kesmişti ödemzese Avrupa'da ürünlerini sattırtmam diye tehdit ediyordu Microsoft'u yanlış hatırlamıyorsam.
2008'den beri197 mesaj
#7
Kimse yanlış anlamasın ama koskoca Dünya'ya hakim olan bir yazılımı 4-5 dolar gibi komik rakamdan satamazlar heralde.Acep sorarım aranızda yazılım mühendisi var mı?Bilir mi bunun zorluğunu.Sadece bu bir yanı.Onun yanında yıllarca süren yazım aşaması,yenilik yapma çabası, daha çok performans için uğraşlar, maddi giderler (her türlü), o değil sırf bunun dvdye yazılıp kapaklanması bile ne kadar maliyetlidir düşünsenize..Siz de kalkıp 5 dolardan satsın diyorsunuz.Zaten herkes orjinal kullanıyor (!) ya herkesin cebinden gidiyor o kadar para..Bunun yanında WMP olmasın diyorsunuz.Buna cvp çok basit.WMP olmazsa acemi kullanıcılar dışarıdan 3.parti bi yazılım bilmeyenler ne yapacak?Ondan sonra sesler yükselicek.Neymiş koskoca MS bi windowsa media oynatıcı koymamış..

Her neyse bu yazımdan sakın Lİnux karşıtı olduğumu algılamayın Linux ve türevleri de çok güzel bence.Ama emeğini kullandığımız MS'ye tükürmemeliyiz...
sarsıntı Konuyu açan
2007'den beri714 mesaj
#8
talha_252 dedi: ↑
Ama ekmeğini yediğimiz MS'ye tükürmemeliyiz...
Nasıl yani "ekmeğini yediğimiz" herkes Microsoft'ta çalışmıyor.
2008'den beri165 mesaj
#9
@talha_252

Microsoft'un ekmegini yemiyoruz, emeğini kullanıyoruz diyelim : )

WMP konusunda beni yanlış anladınız galiba. Ben IE konusunda, IE'nin kaldırılmasını isteyenlerin eğer gerçketen böyle bir şeye gerek duyuyorlarsa WMP için de aynı istekte bulunmaları gerektiğini yazmak istedim. Yani eğer tekelciliği önlemek istiyorlar o zaman niye sadece tarayıcı piyasasında dönüyor bu olay onu belirtmek istedim. ki yüzlülük yapıyorlar.

Anlatmak istediğim eğer Microsoft işletim sistemini üretiyorsa tabi ki kendi yazılımlarınıda eklemesi gerekmektedir. Hangisi olursa olsun ister IE ister WMP, isterse IIS gibi uygulamalar. Sonuçta kimseyi kısıtlamıyor kullanıcı WMP'yi veya IE'yi kaldırır gider alternatiflerini kurabilir.
2009'den beri629 mesaj
#10
WMP için zaten daha önceden konuyla ilgili çok önceden dava açılmıştı. O kadar önceki ben o zaman Linux kullanmıyordum, o yüzden olayı hatırlıyorum. :)

Ayrıca sizin şirketiniz tarayıcı üretirken, mahkemeye ortam oynatıcı hakkında dava açamazsınız ki.

Ekleme,
Media Player davası,
http://www.euractiv.com.tr/abnin-gelecegi/article/abden-microsofta-yeni-bir-dava
Java uyumsuzluğu davası,
http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/139791.asp
2009'den beri625 mesaj
#11
anfy dedi: ↑
Bu varsayılan tarayıcı olayını anlamış değilim hala, mesela denediğim tüm linuxlarda Mozilla varsayılan tarayıcıydı buna ses çıkaran bir tane Allahın kulunu görmedim. Ayrıca alternatif varken başka seçenekte sunmuyor linux. O zaman windowsta haklıdır bana göre Explorer ı varsayılan vermeye. Sonuçta Linuxçular nasıl Mozillaya neredeyse koşulsuz destek veriyorsa Microsoftta kendi tarayıcısını destekleyecek tabiki.
Çok haklısın insanın adı çıkacağına canı çıksın ama bu durum her ne kadar rahtsız olmasamda microsoft'u haklı çıkarmıyor.
2008'den beri197 mesaj
#12
Intpv6 haklısın emeğini kullanıyoruz :)

Cevabını yaz

Cevap yazmak için giriş yap ya da üye ol. Eski forum kullanıcı adın ve parolanla girebilirsin.