M.S. 8.Yüzyılda, felsefenin, bilimin İslam Coğrafyasında hüküm sürdüğü gerçeğini biliyoruz. İbn-ı Sina, İbn-ı Haldun, Farabi ve nice bilim adamı, yaşadıkları dünyaya bir şeyler katmak için ellerinden geleni ardına koymamışlardı.
Kendilerinin beraberinde günümüz teknolojilerine kattıkları en önemli envanterlerden biri hiç kuşkusuz fotoğraf makineleri olmuştur. Gerek saygı, gerekse de bilgilendirme amaçlı bu tip bir metin oluşturmaya karar verdik.
İlk olarak İbn-i Heysem’in gümüş nitratın güneş ışığı etkisiyle karardığını bulması fotoğraf makinesi fikrinin ilk aşamasını oluşturuyordu.
Ardındaki süreçte Akdeniz’in bir İslam Gölü olması sebebiyle meydana gelen Feodalite’nin etkisi, fikirlerin coğrafya kaydırmasını; fakat arkasına bir daha bakmadan devamını sağlayacaktı.
15.Yüzyılda Leonarda Da Vinci karanlık odadaki bir deliğin dış dünyadaki görünümlerini vermesini belirtmesi ise günümüz teknolojisinin temelini atan aşamadır. 18.Yüzyıldaki teorinin pratiğe geçiş aşamalarına değinmeden, ilk sürümünden son sürümüne dek fotoğraf makinelerini sizlerle bırakıyoruz.
1- 1839 Daguerrotype
J.N. Niepce, J.M Daguerre, W.F.H Talbot tarafından üretimi gerçekleştirilen alet serisi, ilk fotoğraf makineleri olarak kabul edilir. Yaklaşık 500 kg ağırlığındaki makinelerin satış fiyatı ise dönem para birimi 400 frank civarındaydı.
{pagebreak::1}
2- 1840 Daguerrotype – Kaymalı Kameralar
Henüz 1 yıl sonrasında Spencer ve Glasgow tarafından ortaya atılan 5*5 inçlik üç aşamalı kaymalı kameralar büyük bir gelişme olarak kaydedilir. En azından alet 500 kg gibi bir ağırlığa sahip değildi.
{pagebreak::2}
3- 1850 Körüklü Kameralar
Görüntüsüne son derece alışkın olduğumuz kamera tipi, P.W.F Voigtiander tarafından meydana getirilmiştir. Ardındaki sürece giden yolda büyük bir gelişimdir.
{pagebreak::3}
4- 1861 Single Reflex
İngiliz Thomas Sutton tarafından geliştirilen tek yansımalı kameralar, perspektif kavramını aktarabilen cihaz olarak öne çıkıyorlardı. Daha önce bahsettiğimiz Da Vinci tarafından ilk olarak çizilen perspektifler, 3 boyutlu gerçek dünya algısını bize iletme görevini sağlamıştır.
5- 1873 Renkli Fotoğraf Kameraları
Renkli görüntü elde edebilmek amacıyla L.Ducos De Hauron tarafından ortaya atılmıştır. Günümüz renkli medya teknolojisinin temellerinin atıldığını söyleyebiliriz.
{pagebreak::5}
6- 1880 El Kameraları
İlk sürümünden sonraki gelişimin de hedeflenen bireysel kameralara evrilme yolundaki en önemli adımdır. Dünya genelinde var olan 1-2 kameranın çoğalarak kitlelere dağılmasını ve giderek bireyselleşmesi yolunu bize anlatmaktadır.
{pagebreak::6}
7- 1888 Rulofilm Kameralar
Var olan kameraların yalnızca birkaç görüntüyü elde etmesine karşı olarak, insanoğlunun hep daha fazlasını istemesiyle meydana getirilmiştir. Ardındaki süreçte meydana gelecek 36 lık poz, sınırsız kareleri içeren teknolojinin ilk adımıdır.
{pagebreak::7}
8- 1900 Şipşak Kameralar
Genellikle filmlerden tecrübe ettiğimiz şipşak kameralar, çekilen görüntüyü anında elde edilebilmesini sağlıyordu. Kodak firmasının öncülüğünü üstlendiği teknoloji, dönemin önemli gelişmelerinden biriydi.
{pagebreak::8}
9- 1929 Twin Lens Reflex
Franke&Heidecke tarafından Braunschweig’de temelleri atılan çift objektif yansımalı kameralar farklı açıları aktarma çözümünü sağlamak görevindeydi. Yavaş yavaş günümüz detaylılarının oluşmaya başladığını söyleyebiliriz.
{pagebreak::9}
10- 1956 Değiştirilebilir Film Kameralar
Adox tarafından meydana getirilen ürün, kapasitesi dolduğu takdirde, başka bir filmi cihaz bünyesine aktarabiliyordu. İnsanın hep daha fazlasını istemesinin bir başka örneğini görüyoruz.
{pagebreak::10}
11- 1960 Elektrik Motor Sürücülü Kamera
Illoca Electric tarafından Hamburg’da üretilen kameralar motorunda elektrik barındıran teknolojisi ile gündemi meşgul ediyordu. Motor teknolojisinin kameraların işlerliği açısından önemini belirmekte fayda var.
{pagebreak::11}
12- 1964 Flaşlı Kamera
Başta karanlık ortam görüntüleri olmak üzere, ışık açısından en uygun olanı ayarlama amacı taşıyordu. Farz edersiniz ki günümüz teknolojisindeki otomatik flaş ayarlamasını içermekten yoksunlardı.
13- Sayısal Kamera (Dijital Kamera)
Evrimin sonu niteliğindeki dijital kameralar, günümüz teknolojisine geçiş aşamasıdır. Önceki sürümlerine aksi olarak, kimyasal işlemlere gerek duyulmaksızın bütünüyle sayısal teknoloji ve bilgisayar teknikleriyle basılabilir, işlenebilir hale getirmiştir. Bu aşamadan sonraki her gelişme, var olanın üzerine bir katkı olarak beden bulmuştur. Bir sonraki aşamayı hepimiz merakla beklediği bir ortamda, çalışmalar artık rekabet çerçevesinde şekilleniyor. Bize ise şu soruyu sormak kalıyor.
:: Fotoğraf çekimi için akıllı telefonları mı yoksa SLR makineleri mi tercih ediyorsunuz?
Tabikide akıllı telefonları
vay be nereye gelmişler 14 ise akıllı telefonlar….
bu tarz haberler daha çok yapılmalı .. elinize sağlık
Sony rx100 m4 cebe sığıyor ve tam bir canavar. Telefonun kamerasının olduğunu unutuyor insan. Çektiğiniz fotoğraflar kablosuz olarak telefonda zaten.
İlk fotoğraf makinesini neyle çektiler??
Biraz yüzeysel olmuş
İlk Fotoğraf Makinesinin fotoğrafını koymuşsunuz da, bu Fotoğrafı çeken makine ney acaba ? 🙂
Haber yetersiz .orta format ve 250 MP canon makina war
3. fotoğrafta usb kablosu mu var ?
abi yapan kimse Allah razı olsun çünkü slayt hazırlamak için ideal
helal olsun yapana
Teşekkür ederim işimi gördüm.
teşekkür ederim öğretmenimden yıldızlı artı aldım
Çok Güzel Olmuş Elinize Sağlık.