Fotoğraf makinelerinde karşımıza çokça çıkan bir ikilem olan standart kalem pil kullanan ürünlerle kendisine özel lityum iyon şarj edilebilir pil durumuna geniş bir analiz yapıyoruz. Çünkü her iki türün de kendisine göre getirileri ve götürüleri var.
Enerjimiz Bol Olsun!
Pil, günümüzde birçok elektronik eşyada olan ortak şeylerden bir tanesi. Gerçi TV veya ileri seviye müzik setlerinde daha uzun süre pil görmeyeceğiz ama cep telefonundan tutun da video kameralara kadar birçok elektronik eşya, sabit bir yerde kullanılmak için yapılıyor bile olsa üzerinde pille geliyor. AA olarak adlandırılan boyuttaki kalem pil de birçok noktada kendisini gösterse de kendi özel lityum iyon pillerini üreten elektronik üreticilerinin yanında marjinal bir tercih gibi kalıyor. Peki fotoğraf makineleri düşünüldüğünde hangisi daha iyi? Madde madde inceleyelim.
{pagebreak::Yedek Pil}
Yedek Pil
Eğer kutu içinden çıkan makineye özgü bir lityum iyon pil kullanıyorsanız piyasada yedek bir pil bulmanız çok zor. Eğer fotoğraf makineniz belirli markaların üst seviye makineleriyle yedek pili bulmanız nispeten kolaylaşır. En nihayetinde dijital SLR makinelerde her zaman ikinci bir pil yanda taşınır. Hatta üçüncü şahıs markaların (Hama ve GP gibi) ürettiği ürünleri de bulabilirsiniz.
Nikon D80 için kendi şarj aletinde dolan pil
Kalem pil kullanan bir fotoğraf makineniz varsa, yedek pil en yakın elektronik perakendecisi mesafesindedir. İstediğiniz marka veya model pili alıp şarja koyabilir, hemen yanınızda taşımaya başlayabilirsiniz.
{pagebreak::Şarj Süresi}
Şarj Süresi
Yedek pil kullanırken kullanımda olmayan pilin yeniden dolmasını da beklemek gerekiyor. Eğer lityum iyon pil kullanıyorsanız kutu içinden çıkan bir şarj aleti sahibi oluyorsunuz ve bu aletler genellikle lityum iyon pilinizi 1-2 saat içinde dolduruyor.
Klasik bir şarj aletinde pillerinizin dolması uzun sürebilir.
Kalem pil kullanıcıları için seçenek hızlı şekilde şarj edilecek kalem piller istiyorsanız hem buna elverişli pillere hem de bu kadar hızlı biçimde şarj edebilecek bir şarj aletine ihtiyacınız var. Açıkçası her Ni-MH (nikel metal hidrit) kalem pil hızlı şekilde doldurulma girişimine aynı şekilde tepki vermez.
Daha Hızlı Şarj Mümkün
Eğer yeterince yatırım yaparsanız standart lityum iyon pillere çok daha hızlı şarj olabilen kalem pillere ve pilleri şarj ederken soğutmak zorunda olan bir şarj aletine sahip olabilirsiniz. Tabii 1-2 saat yerine 15 dakikada şarj olan piller tam olarak işinize yarayacak mı, emin değiliz.
{pagebreak::Deşarj Süresi}
Makinede Durduğu Gibi Durmuyor!
Her türlü pil durduğu sürece şarjından bir şeyler kaybeder. Bu çok küçük bir oran da olsa ortada bir kayıp olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Ayrıca 2-3 hafta sonra şarjlı olduğunu düşündüğünüz yedek pili makinenize takacaksanız, hangisinin bu durumda daha dayanıklı olduğunu bilmeniz gerekiyor.
Nikel metal hidrit piller şarj edildikten sonra, her gün şarjlarının %0,5’iyle %1’i arasında bir miktar enerji kaybederler. Son yıllarda geliştirilen düşük kendinden deşarjlı piller ise bir yılda en fazla %85’lerine kadar deşarj oluyorlar; ama Ni-MH pillere bu konuda dikkat etmeniz faydanıza olacaktır.
Lityum İyon
Lityum iyon piller ise dizüstü bilgisayarlarda kullanılanlarından tutun da cep telefonlarına kadar olan bir alanda, size çok düşük kendinden deşarj olma özelliğini sunuyorlar. Bu değer ortalama bir ölçüyle ayda %1,5 gibi çok düşük bir oranda kalıyor. Dolayısıyla teorik olarak, rafta bir sene sonra şarj edilmiş hazır pil aramayacaksanız lityum iyon pillere güvenebilirsiniz.
{pagebreak::Bulunabilirlik}
Bulunabilirlik
Eğer fotoğraf makineniz kalem pille çalışıyorsa ve yanınızdaki Ni-MH piller bitmişse, şanslısınız. Bakkaldan alacağınız klasik kalem piller fotoğraf makinenizle ancak 2-3 tane poz çekmenize izin verecektir ama fotoğraf makineleri için üretilmiş özel alkali piller günü kurtarmaya yetecektir.
Alkali piller günü kurtarabilir; ama çoğundan Ni-MHşarjlı
piller gibi performans alamayabilirsiniz.
Kendisine özel bir pil kullanan fotoğraf makineniz varsa, piliniz bittiğinde şarj aletinizi ve şehir şebekesine bağlı en yakın prizi aramaya başlayabilirsiniz. Tabii minik bir fotoğraf makinesi çantanız varsa tahminen şarj aletini yanınızda taşımıyorsunuzdur. Kolay gelsin.
{pagebreak::Maliyet Kıyaslaması}
Maliyet
Kendisine has pil kullanan bir fotoğraf makineniz varsa ve bu giriş seviyesi bir ürünse tahminen yedep pili bulamayacaksınızdır. Peki üst seviye bir makineniz varsa ve yedek pil alacaksınız bunun maliyeti markanın kendi ürünlerinde biraz yüksek, üçüncü şahıs üreticilerde biraz daha düşük olmakla beraber 100 lira civarında bir ücrete bulunabiliyor. Her ne kadar markalar kendi üretimi piller haricinde pil kullanmanızı önermese de ekonomik alternatifleri değerlendirebilirsiniz.
Kalem pille çalışan makinenizde şarj edilebilir Ni-MH pil kullanmazsanız
doğaya ve cüzdanınıza zarar verirsiniz.
Şarj edilebilir piller ise tane maliyeti olarak çok daha düşüktür. En kaliteli şarj edilebilir kalem pilleri dörtlü set olarak 40 lira civarına satın alabilirsiniz. Ancak sıradan bir şarj aleti kullanıp yarım günde şarj edecekseniz daha ucuz gelirler. Tabii bir şarj aleti satın aldığınızda örneğin kablosuz klavyenizin veya diğer elektronik aygıtlardaki pilleri de şarj edebileceksiniz.
{pagebreak::Hangisi Daha Çok Gidiyor?}
Performans
Pil performansı pillerin ne kadar enerji sağladığı ve ürünlerin ne kadar güç harcadığıyla ilgili bir durum. Dolayısıyla iki değişkene sahip olduğu için burada genel geçer bir kural oturtmak zor. En nihayetinde üreticiler ortaya çıkan makineye göre pil kullanımını en iyi hale getirmeye çalışıyorlar.
Şarj edilebilir Ni-MH pillerle çalışan fotoğraf makinelerinin benzer klasmandaki lityum iyon pille çalışan ürünlere göre en az üçte bir oranında daha az poz çekebiliyorlar. CIPA standardında yapılan ölçümlerde bu değerler Ni-MH ile 250-300 poz civarındayken lityum iyon pillerde 500 poz civarında gerçekleşiyor. Bu noktada lityum iyon pillerin daha güçlü olduğunu söyleyebiliriz.
{pagebreak::Yorumlar}
Yorumlar
Bulunabilirlik sorununu aştığınızda lityum iyon piller birçok açıdan çok daha kuvvetli. Bunun yanında kullanıcıların zor anlarında yardııma koşan pil türü ise alkali piller veya tercihen şarj edilebilir Ni-MH piller olarak düşünülebilir. Çünkü köşe başında bile bu tür pilleri bulup yenilerini takıp fotoğraf çekmeye devam edebilirsiniz. Bu birçok kişi için çok daha önemli bir ayrıntı.
en iyi şarj aleti
ATABA AT-998 Göstergeli Hızlı Digital Şarj Cihaz
araştırdım süper özellikleri var
canon marka compact makine kullanıyorum. kendi özel şarj edilebilir pili var. alırken yedek pil de almıştım. sıfır sorun. uzun süre gidiyor. şarjlı piller sıcakta bazen performans vermiyor. bakıyosun pil boş!! kendi pilini 1 saatte şarj ediyorum. çok daha uzun ömürlü oluyor ve bekleyince boşalma olmuyor. biri sürekli makinede biri sürekli dolu olarak yedek yanında geziyor.
sony pilerini kulanıyorum çok memnunum pileri hem sıcağa bırakıp test ettim hepsini sony akmadı ve çok dayanıklı ve uzun ömürlü Panasonic dayanıklı durecell felaket akıyor ve hemen bitiyor normal sıcaklıkta bidee ve patladığına şahit oldum fotoraf makinasının pilerini çıkarırken geri kalan pilere yanaşmıyorum bile