Günümüzde birçok kullanıcı fotoğraf çekmek için ana cihaz olarak cep telefonlarını kullanmaya başladı . Çünkü pratik olmaları, her yere (mecburen de olsa) götürüyor olmamız ve çekim kalitelerindeki ciddi artış cep telefonlarını bir yandan da fotoğraf makinesi olarak kullanmaya başlamamıza sebep oldu.

Fotoğraf makinelerinin yerini cep telefonları aldı

Uzun yıllardır fotoğrafla ilgilenen biri olarak şunu söyleyebilirim: Cep telefonları pratiklik anlamında fotoğraf makinelerinin yerini aldı. Kalite anlamında baktığımızda iyi ışık şartlarında cep telefonu ile fotoğraf makinesinin çektiği kareleri ayır etmek zor. Yani günlük kullanımda cep telefonları fazlasıyla yeterli. Ancak şartların zorlandığı durumlarda (az ışık ve benzeri) cep telefonları yeterli olmuyor. Ayrıca sensörlerin küçük olması, optik zoom kabiliyetlerinin bulunmaması, gelişmiş özelliklerden yoksunluk gibi faktörler de cep telefonlarının eksik yönlerinden bazıları.

İlk adım Nikon’dan geldi

Bu noktada daha iyi fotoğraf çekip bunu entegre bir şekilde paylaşmak isteyenlerin imdadına ilk olarak Nikon yetişti. Ağustos ayının sonlarına doğru duyurduğu Coolpix S800c modeli Android işletim sistemini kullanıyor. Ardından Almanya’da düzenlenen IFA 2012 fuarında Samsung‘un Galaxy Camera S modeli geldi.

Her iki ürün de bir cep telefonunun özelliklerini gelişmiş bir kompakt fotoğraf makinesi ile birleştiriyor. Bu sayede her ikisi de 16 Megapiksel fotoğraf çekebilen bu cihazlar Wi-Fi özelliği sayesinde neredeyse bir cep telefonu gibi bağlantı özelliklerine sahip oluyorlar. Bu da özellikle daha kaliteli ve teknik özellikleri sonuna kadar kullanabilecek fotoğraf tutkunlarını memnun edebilecek bir özellik.

Samsung Galaxy Camera video ön incelemesini izlemek için buraya tıklayın.

Ayrıca bugüne kadar sadece cep telefonu ve tablet bilgisayarlarda karşımıza çıkan Android işletim sistemi ilk kez farklı bir alan olan fotoğraf sektöründe de kullanılmaya başlanıyor. Bu yüzden Nikon ve Samsung‘un bu ürünlerine önemli bir adım olarak bakmak gerekiyor.  

{pagebreak::2}

Avantajları

Eğer daha önce Android işletim sistemli bir telefon kullandıysanız aynı işletim sistemini kullanan böyle cihazların arayüzü size tanıdık gelecektir. Ayrıca Android‘in güncelleniyor olması (tabi firmalar bu güncellemelerin hangilerine fotoğraf makinelerine uyarlar orası belli değil) önemli bir avantaj. Bugüne kadar sadece cep telefonlarında bulunan bu güncelleme özelliği artık fotoğraf makinelerinde de bulunmaya başlayacak.

Bence bu ürünlerin en faydalı özelliklerinden biri uygulama desteği. Bugüne kadar fotoğraf makinesinde çektiğiniz fotoğrafları örneğin Instagram ile paylaşmak için cep telefonuna transfer etmek gerekiyordu. Bu yeni cihazlar ise bunu doğrudan (tabi etrafda bir Wi-Fi ağ varsa) yapabiliyor. Bu ise çok önemli bir avantaj.

Ayrıca sensörlerin büyük olması, optik zoom kabiliyetleri (Samsung Galaxy Camera 21X optik zoom imkanı sunuyor), gelişmiş ayarlar Android işletim sistemine sahip fotoğraf makinelerinin önemli avantajları arasında bulunuyor.

Olası sorunlar

Elbette madalyonun arka yüzü de var: Yukarıda bahsettiğim güncelleme konusu aynı zamanda bir dezavantaj. Çünkü Google’ın çıkardığı işletim sistemi güncellemelerinin ne kadarının bu cihazlara uyarlanabileceği belirsiz. Ayrıca bu konuda firmaların tecrübeli olması da önemli bir etken. 

Nikon Coolpix S800c hakkında her şey bu haberimizde. 

Samsung‘un Android işletim sistemi konusunda geçmişe dayanan bir tecrübesi olsa da Nikon‘un bu konuda fazla bir bilgisi yok. Yani güncelleme biraz da markaya bağlı olduğundan nasıl bir yol izleneceği henüz belirsiz.  

Bir de arayüz çok önemli. Henüz ne Samsung ne de Nikon‘un ürününü kullanmadığım için arayüzleri konusunda net bir bilgim yok. Ancak Android arayüzü fotoğraf için ne kadar başarılı ve pratik olacak orası bilinmiyor. Öte yandan telefon konusundaki tecrübelerimden ortalama bir çözüm üretileceğini ön görebilirim.

Yeni bir dönem başlıyor

Öyle ya da böyle Android işletim sisteminin fotoğraf makinelerinde kullanılmaya başlanmasıyla beraber fotoğraf anlamında yeni bir dönem başlıyor diyebiliriz. Özellikle fotoğrafla biraz ciddi anlamda ilgilenen kullanıcılar için bu tip cihazlar iyi bir çözüm olabilir. Telefon-fotoğraf makinesi birlikteliği de Android işletim sistemli bu modeller sayesinde bir adım daha öne taşınıyor. Yine de bu yeni dönemin belli bir kesimi ilgilendirdiğini ve büyük kitleleri etkileyeceğini düşünmüyorum. Olası beklentiler için yeni bir alternatif daha geliyor ki bu bile önemli bir konu.

Aslında daha önce de Android işletim sistemi bazı farklı alanlarda karşımıza çıkmıştı. Ancak Nikon ve Samsung gibi büyük üreticilerin bu işletim sistemine farklı bir kategoride destek vermesi ilk göz görülen bir durum. Android‘in farklı sektörlerde de karşımıza çıkması bu işletim sisteminin daha da yaygınlaşabileceğinin sinyali olarak algılamak da mümkün. Kimbilir belki ilerde Androidli fırın ya da buzdolabı gibi değişik ürünlerde de bu işletim sistemini görebileceğiz.  

:: Android işletim sisteminin farklı sektörlerde de kullanılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?