Dünyanın her konuda dijitale geçmesinden sonra ortalardan kaybolan filmli fotoğraf makinalarını kullandığımızda ISO gibi ayarlar çok önemliydi. Şimdiki gibi otomatik ayarlanmıyordu hiç birşey.

Benim kullandığım SLR filmli fotoğraf makinası ile kaç pozum yanlış ayar sonucu çöpe gitmişti. Çünkü çektiğiniz fotoğrafı göremiyorsunuz. Ayarı yapamadıysanız gitti o an.

Peki ISO nedir? Neden bu kadar önemlidir? Bu yazımızda sizlerle ISO ayarları nasıl yapılır, ne farklılıkları vardır ve nasıl yapılır sorularının cevaplarını vereceğiz.

ISO Nedir?

ISO bazı fotoğraf makinalarında ASA diye de geçmektedir. Filmli bir makina kullanıyorsanız bu ışığa duyarlılık anlamına gelir. Kullandığımız filmlerin üzerinde kaç ISO / ASA desteklediği yazar. Mesela 200 ISO değerini destekleyen bir film ile, kamera üzerinde 1000 ASA’yı ayarlayıp çekerseniz güzel bir fotoğraf yakalayamazsınız.

Dijital makinalarda ise ISO, sensöre düşen ışığa duyarlılık ayarını değiştirir. Auto / otomatik ayarlarda bir fotoğraf çektiniz ve bu fotoğraf inatla karanlık çıkıyor. O zaman ISO değeri manual olarak yükseltilmelidir.

{pagebreak::2}

ISO Kullanımı, Avantajları ve Dezavantajları :

Yukarıda ISO nedir sorusuna cevap verirken biraz ipucu verdik zaten. ISO, fotoğrafın karanlık çıktığı alanlarda yükseltilmelidir. Unutmayın yüksek ISO değerlerinde sensörün aldığı ışık artar ve bu ihtiyaç için daha yüksek voltaj çeker. Bu yüzden fotoğraftaki kalite düşecektik.

Sensör gerektiğinden fazla ışık alacağından detay azalır. Yoğun ışık bir piksele etki edeceğine, yanındaki piksellere de etki eder ve Noise / Gürültü dediğimiz görüntüdeki karıncalıklar oluşur.

Her lensin ve sensörün ISO’dan etkilenmesi farklılaşır. Kimisi 600 ASA‘da görüntüyü bozarken, kimisi 1000 ASA’ya kadar görüntüyü bozmaz. Tek tek cihazınızı deneyip öğrenebilirsiniz.

ISO / ASA ayarları sadece karanlık ortamda kullanılmaz. Orta seviye bir ışıkta, yüksek enstanteli görüntü yakalamak istiyorsanız da ISO kullanılır. Mesela bulutlu havada giden bir helikopter, denizde güneş yansıması olmadığı için giden bir gemi gibi fotoğraflarda detayları daha net çekmenize imkan sağlar. Tabi geniş lense sahip SLR / DSLR lar için bu önerim geçerli. Telefon ve kompakt dijital kameralarda bu ayarlar büyük ihtimalle noise oluşturacaktır.

{pagebreak::3}

Çekim Denemelerimiz :

Şimdi sizlere deneme fotoğrafları çekeceğiz. Çok kaliteli değil çünkü cep telefonundan çektik. ISO farklılıkları daha net belli olacaktır. Telefonda kullanılan kamera 8 megapiksel ve F 2/4 lens açıklığına sahip.

Flaş Kapalı ve ISO otomatik :

Flaş kapalı + ISO 100 :

Flaş kapalı + ISO 200 :

Flaş kapalı + ISO 400 :

Flaş kapalı + ISO 800 :

{pagebreak::4}

Flaş Açık ve ISO değeri otomatik :

Flaş Açık ve ISO değeri 400 :

{pagebreak::5}

Gördüğünüz gibi flaş açıkken otomatik konumda olan ISO değerleri tahminen 800‘e ayarlı. ISO 800‘de bozulmalar başlamış ve netlik konusunda problem oluyor. Ama ISO 400 ile beraber flaş açık çektiğimiz fotoğraf ise en net fotoğraf oldu. Yüksek ISO değerleri, yukarıdaki resimlerde de gördüğünüz gibi görünürlüğü arttırır. Fakat genelde kalite bozulur.

İyi yapılmış ISO ayarları ile otomatik konumdan çok daha iyi fotoğraflar çekebilirsiniz. Her makinada durum bu şekilde.

Bu yazımızda en basit fotoğraf çektiğimiz cihazlar olan Cep telefonları ile ISO ayarının etkilerine baktık. Başarılı fotoğraflar çekmek isteyen okurlarmız, ISO ayarlarını ihmal etmesin.

:: Fotoğraf çekerken ayarları otomatikte mi bırakıyorsunuz?