Fotoğraf makinelerinin film kullandığı dönemlerde ISO değeri ya da hızı, filmin ışığa olan duyarlılığı olarak tanımlanan bir değerdi. 100 ISO değeri günlük kullanım için normal kabul edilir ve bu şekilde değerlendirildi.
Dijital döneme geçildiğinde ise ISO sensörün ışığa olan hassasiyeti olarak tanımlandı ve halen bu şekilde kullanılıyor. Günlük kullanım için 80-100 değeri normal olarak kabul edilir.
Günümüzde birçok fotoğraf makinesi 100-6400 aralığında farklı ISO değerlerini kullanabiliyor. Genelde 100, 200, 400, 800, 1600, 3200 ve 6400 gibi değerlerde olan ISO, birçok fotoğraf makinesinde Otomatik moduyla kullanılmaktadır. Bu modda fotoğraf makinesi gerekli ISO değerini otomatik olarak veriyor.
Nasıl kullanılmalı?
Işığın normal ve yeterli olduğu yerlerde çoğu zaman 100 ya da 200 gibi bir ISO değeri yeterli olabilir. Ancak ışığın az olduğu yerlerde ISO değerini yükseltmek gerekiyor. Bu sayede sensörün ışığa olan ihtiyacı azalıyor ve daha aydınlık fotoğraflar çekilebiliyor.
Dezavantajları
Yüksek ISO değeri kullanmak, sensörü bir ışık kaynağı varmış gibi kandırmak anlamına geldiği için fotoğrafta gren ya da kum adı verilen noktacıkların ortaya çıkmasına sebep olur. Gren bazı durumlarda hoş görülse de genelde istenen bir şey değildir. Özellikle cep telefonu kameraları gibi çok küçük sensörlü cihazlarda bu gren rahatsız edici boyutlarda olabilir.
Bu yüzden ISO değerini makul ve mantıklı kullanmak gerekiyor. Gündüz vakti aydınlık bir mekanda 6400 ISO kullanımı pek mantıklı olmayacaktır.
ISO konusu ile ilgili merak ettiklerinizi rehber videomuzda sizlerle paylaşıyoruz.
#video_6788#
:: Fotoğraf çekerken ISO ayarını kullanıyor musunuz?
Eğer çekilecek şey manzaraysa bir tripod yardımı ile cihaz sabitlenip shutter time arttırılarak hiç flash kullanmadan mükemmel fotoğraflar çekilebilir…
Teşekkür ederim, çoktan ilgilendiyim bir konuydu.
Nex5R ve A57dideki sensörün iso başarımı efsane oldu
Teşekkürler Temel Bilgi İçin İyi Bir anlatım Sağolun 🙂
800 de fotoğraf çektim hiçbir leke yok xperia s
cgrszone mantıklı olanda bu zaten uzun pozlama yap sabah gibi çıkar
video için teşekkürler fotoğrafçılıkla ilgili ipuçlarını beklıyoruz aynen bu şekilde 🙂
Lumia 920 derim ve susarım burda :))
Apple
Özgür bey çok teşekkür ederim çok açıklayıcı olmuş. Bu senede fotoğrafçılık ve kameramanlık bölümünü açıktan okumayı düşünüyorum. En azından benim gibi bu konuda bilgisi olmayan kişiler için iyi ipuçları. Kolay gelsin…
Otomatik oldugu için düzenemeye ihtiyacım olmuyo
Kullanmasını bilene iso candır.
Shutter time nedir?