Fotosentez yapan lastik, araçlar için çevre dostu yolculuk sağlanacak. Ayrıca fotosentez yapan lastik ile üretilen enerji, araç bileşenleri için kullanılabilecek.
483 kilometrenin üzerine çıkabilen hiper otomobil!
Fotosentez yapan lastik: Goodyear
Goodyear, Cenevre’de yeni lastik konseptini tanıttı. Daha önce ısıyı ve hareketi elektrik enerjisine dönüştüren lastik çalışmalarına imza atan Goodyear, bu kez oldukça inovatif bir çalışmayı duyurdu. Yeni lastik, havadan ve nemden topladığı karbondioksit ile fotosentez yaparak oksijen üretebiliyor. Yani havayı temizleme görevini de üstleniyor.
Goodyear’ın bu lastiklerinin Paris’te 2.5 milyon araçta kullanılmasıyla yılda 3000 ton oksijenin üretilebileceği ve 4000 tok karbondioksitin emilebileceği belirtiliyor.
En önemli teknik ayrıntı, bu lastiklerin fotosentez ile üretilen enerjiyi elektrik enerjisi olarak kullanılabilir hale getirmesi. Böylelikle araç içi emniyet ışıkları, yapay zeka gibi birimler buradan üretilen enerjiyle çalıştırılabilir. Lastik hakkındaki ayrıntılar için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
Ben videodaki tek kisilik araba dizaynini sevdim. Zaten tek kisiyim, boyle bir araba neden almiyayim diyorum.
İyi güzel hoş da, bu lastiğin üretimi sırasında çevreye verilen zarar ile kullanımı sırasında çevreye sağladığı fayda arasındaki oran nasıl? Doğaya geri kazandırılabilirlik durumu? Sonuçta düşünce güzel ancak bu düşünce gerçekleştirilirken asıl amaçtan, doğaya verilen zararı en aza indirmek düşüncesinden uzaklaşılıyorsa, ne kadar manası kalır ki!
videoyu izlersen sorularının cevaplarını alabilrsin