ransa, geçen hafta dosya paylaşım konusunda, yeni bir kanun taslağının onayı için bir oylama yaptı. Bu kanun taslağında, yasal olmayan dosya paylaşım sitelerinden, verileri indiren kişiler hakkında bir yıl internet’ten men cezasını onaylamadı.
Kanun taslağı, 577 kişinin katılması beklenen bu oylamada 21 hayır oyuna karşı 15 evet oyu ile kabul edilmedi. Parlamento, kültür bakanı Christine Albanel’in ön taslağını kabul etmişti. Hatta Senato var olan taslağı daha da caydırıcı olması için bazı değişiklikler yaptı. Öyle ki, yasal olmayan yerlerden dosya indiren kişiler önce uyarılacaklar. Aynı kişiler bu eyleme devam ettikleri takdirde internet bağlantısına 1 yıllığına sahip olmayacak. Buna ek olarak yüksek miktarda bir ceza ödeyecek.
Dosya paylaşım sitelerine büyük bir savaş aılmış durumda.
Çarşıdaki hesap eve uymadı. Oylama, Parlamento’nun tatile gideceği bir gün öncesi yapıldı. Birçok üye tatil’e önceden gitmeye karar verdi. Muhalefet daha çok üye ile parlamento’ya katıldı ve kanun taslağının reddine karar verdi.
Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, yasal olmayan dosya paylaşımı konusunda savaşan Fransa’yı örnek olmasını istemişti. Hatta Avrupa parlamentosuna bu yeni kanun taslağını da tavsiye etmişti. Fakat Avrupa parlamentosu bu kanun taslağını haksız buldu ve kanun taslağını da kabul etmemişti.
Dosya paylaşım sitelerini kullanan kişilere ceza vermek, şimdilik rafa kaldırılmış durumda.
:: Dosya paylaşım sitelerine büyük bir savaş açılmış durumda. Ülkemizde böyle bir kanun geçebilecek mi?
He he he, normaldir. Eğer P2P yasaklanır ya da bu tip download kısıtlanır/cezalandırılır ise kimse internet abonesi olmaz. Okuduğum bir haberde İsveç’te yasaklamanın yürürlüğü ardından internet trafiğinin %60 oranında düştüğü belirtilmişti…