Fransa’da çalışanlara dijital kopma hakkı

12

Teknoloji ve internet çağı sayesinde artık işlerimiz ofiste kalmıyor, eve kadar bizi takip ediyor.

Günün her saatinde e-mail atabilen müdürlerimiz, patronlarımız, iş arkadaşlarımız nedeniyle, evimizde bile sürekli e-mail kutumuzu açıp cevap yazmak, işleri, raporları kontrol etmek zorunda kalıyoruz.

İşte Fransa bu yeni 24 saat kölelik düzenine bir süredir savaş açmıştı. Çalışanlar, mesai saatleri dışında iş konulu e-maillere bakmak ve cevap vermek zorunda kalmaktan çok rahatsızdı.

İş saatleri dışında çalışanların evden çalışmasını isteyemezsin

Şimdi Fransız yargısı da bu konuda son sözünü söyledi ve işverenlerin, mesai saati dışında çalışanlardan internete bağlanmasını ve evde iş yapmasını istemesini yasakladı.

Buna göre artık mesai saati bittiğinde, çalışanlar gelen e-postalara cevap vermek zorunda değiller.

Yeni yasa 35’ten fazla çalışanı olan şirketleri kapsıyor ancak yakın zamanda daha küçük şirketler için de yeniden düzenlenecek gibi görünüyor.

Maillerinizi başkaları okuyabilir!

Fransa’da 2000 yılından beri resmi çalışma saatleri haftada 35 saate indirilmişti. Türkiye’de ise resmi çalışma saatleri haftada 45 saat olarak uygulanıyor.

Öte yandan Fransa’daki bu kararın, diğer ülkelere örnek olması beklenmiyor zira Fransa her zaman çalışanların daha rahat yaşam bir sürmesini hedeflerken, diğer ülkelerde rekabet gücünü düşürecek, Fransa’dakine benzer çalışma yasalarının benimsemediği biliniyor.

:: Mesai saati dışında e-maillere cevap verme zorunluluğu hakkında ne düşünüyorsunuz?

12 YORUMLAR

  1. Türkiye ye de gelsin evde iş mi olur. Misafirlikte bile laptopu yanında taşımak zorunda kalıyorsun. Misafirlerle düzgün konuşamıyorsun yeter artık böyle iş mi olur?

  2. Koleliligin kitabini yazmis bir ulke olan Fransa icin kolelik duzenine savas acti demek ilginc :). ayrica bu yasa, yakin zamanda calisma sartlariyla gilgili cikarmis olduklari, genis kitleler tarafindan protesto edilen yasa icin bir goz boyama gibi duruyor.

  3. Bize de gelmeli bu yasa. 7/24 laptopu yanında taşımamızı istiyorlar. Ama o çalışmalar mesaiye eklenmiyor. Yapmayınca sen kötü oluyorsun. Birde yalakalar var buna ses etmeyen. Onlara da ayrı gıcığım. Piyasanın değerini düşürüyorlar.

  4. Uygar dünya nereye biz nereye doğru gidiyoruz. Bunu Türkiye'de uyguladığın an tekmeyi yersin. Üstüne birde tazminat bile alırlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version