Hayatımıza renk katan teknolojik ürünlerin başında şüphesiz televizyonlar geliyor. Kullanım süresi en uzun olan elektronik cihazlardan biri olan televizyonlar 6 ila 10 yıl arasında ömre sahip. Kullanıcılar uzun süre değiştirmeden kullanacakları için yeni televizyon almadan önce ciddi araştırmalar yapıyor. Burada bütçenin de önemli olduğunu belirtelim. Peki televizyon alırken nelere dikkat edilmeli, Full HD mi 4K mı almalı? Detaylı bir şekilde masaya yatırdık.
Full HD mi 4K mı, TV satın alırken dikkat edilmesi gerekenler
Televizyon satın alırken dikkat edilmesi gereken birçok kriter vardır. Bunların başında şüphesiz panel teknolojisi, görüntü kalitesi ve yazılım gibi detaylar geliyor. Satın almadan önce iyice araştırılması gereken bu konu, kullanıcıların televizyondan alacağı verimin üst seviyede olması için oldukça önemli. TV satın almadan önce dikkat edilmesi gereken diğer detaylar şöyle:
- Panel teknolojisi
- Ekran çözünürlüğü
- Boyutu
- Hertz değeri
- İşletim sistemleri
- Ses sistemi
Panel teknolojisi
Belki de TV satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli detay olan panel teknolojisi, kullanıcıların en çok gözden kaçırdığı hususlardan biridir. Piyasada LCD, LED, OLED ve QLED gibi panel teknolojilerine sahip olan yüzlerce TV modeli varken bu teknolojiler fiyatlarına göre değişiklik göstermektedir.
Uygun fiyatlı televizyonlar genellikle LCD panel teknolojisine sahiptir. Sıvı kristal ekran anlamına gelen bu panel teknolojisi, düşük güç tüketimi olan televizyonlarda kullanılır. Bu teknoloji, görüntü üretmek için floresan lambaya ihtiyaç duyar.
Bir diğer ekran teknolojisi de LED panellerdir. Bu paneller LCD’lerle aynı teknolojiyi kullanır. Aralarındaki fark ise LCD’ler floresan aydınlatma kullanırken LED paneller ise LED aydınlatma kullanır. Bu panel teknolojisi, genellikle orta seviye televizyonlarda mevcuttur.
En çok tercih edilen panel teknolojilerinden biri de QLED‘dir. Bu teknoloji, LCD ve LED panellerdeki gibi arkadan aydınlatma kullanır. QLED, OLED panellere göre daha uygun fiyatlı olduğu için kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih edilir. QLED panellerde de renkler oldukça canlı ve gerçekçidir.
Bir de adını bu yıl televizyonlarda sıklıkla duyacağımız Mini LED panel teknolojisi var. Üst düzey parlaklık ve netlik konusunda oldukça başarılı olan teknoloji, LCD ekranları aydınlatmak için küçük LED modüllerine sahip.
Üst düzey televizyonlar ise genellikle OLED panel teknolojisine sahiptir. OLED paneller kendi ışıklarını ürettikleri için LED, LCD ve QLED panellerdeki gibi arkadan aydınlatma kullanmaz. Bu nedenle OLED televizyonlar, oldukça ince ve şık durur. OLED teknolojisi, ışık yayan pikseller sayesinde görüntü oluşturur. Bu nedenle OLED panellerdeki renkler oldukça canlı ve gerçekçidir. OLED panellerin üretiminin oldukça zor olmasından dolayı, fiyatları oldukça yüksektir.
Ekran çözünürlüğü
Televizyon satın alırken dikkat edilmesi gereken detaylardan biri de ekran çözünürlüğüdür. Full HD, 4K (UHD) ve 8K olmak üzere ekran çözünürlükleri, fiyatlarına göre değişiklik göstermektedir. Genellikle düşük seviyeli televizyonlar Full HD çözünürlüğe sahipken, orta seviye televizyonlar 4K ve üst seviye televizyonlar ise 8K çözünürlüğe sahiptir.
Full HD çözünürlüğe sahip televizyonlarda 2.073.600 adet piksel, 4K çözünürlüğe sahip televizyonlarda 8.294.400 adet piksel ve 8K çözünürlüğe sahip televizyonlarda ise 33.177.600 adet piksel vardır. Piksel sayısı ne kadar fazlaysa elde edilen görüntü de aynı oranda detaylı olur.
Ekran boyutu
Ekran boyutu, tamamen kişinin kendi tercihine kalmış. Ancak burada televizyonu izleme mesafenize göre karar vermeniz gerektiğini belirtelim. Aynı zamanda televizyonu koyacağınız odanın büyüklüğü gibi detaylar da oldukça önemli.
Ekran yenileme hızı
Televizyonlarda ekran yenileme hızı, telefonlar ve bilgisayarlarda da dahil olmak üzere oldukça önemli bir detaydır. Eğer üst seviye bir televizyon satın alacaksanız, gerçek ekran yenileme hızının 100Hz’nin altında olmaması gerekir.
İşletim sistemi
Tıpkı telefonlar ve bilgisayarlarda olduğu gibi televizyonlarda da işletim sistemi vardır. TV tarafında en çok kullanılan işletim sistemi şüphesiz Android TV‘dir. Bu nedenle televizyon satın almadan önce ilk yapmanız gereken şey, TV’nin hangi işletim sistemini kullandığını öğrenmektir.
Ses sistemi
Televizyon satın alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer detay ise kesinlikle ses sistemidir. Özellikle bazı televizyonlar, yüksek fiyatlara satılmasına rağmen kullanıcılara yeterli düzeyde ses deneyimi sunamazlar. Bu nedeni içerisinde bulunan ses teknolojisinin yeterli kalitede olmamasıdır. Özellikle Dolby Atmos gibi ses teknolojileri kullanan televizyonları tercih etmenizi öneririz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}