Tarihi karar: G20’de teknoloji devlerini üzen anlaşma onaylandı!

1
(Foto: Reuters)

Dünyanın en büyük 20 ekonomisini buluşturan G20 Zirvesi’nde vergi konusundaki kararlar da belli oldu. Yeni vergi anlaşmasına göre, teknoloji şirketleri dahil büyük işletmeler artık ‘vergi cenneti‘ olarak tanımlanan ülkelere kaçamayacak.

‘Tarihi’ değişikliğin ABD merkezli teknoloji şirketlerinin Avrupa faaliyetleri üzerinde büyük bir etkisi olması muhtemel. Çünkü bu şirketlerin çoğu, yüzde 12,5’lik daha düşük vergi oranından yararlanmak için İrlanda’da bulunuyor. Ancak kıtanın tamamında hizmet sağlıyor.

İşte liderlerin onayladığı yeni küresel asgari kurumlar vergisinin ayrıntıları…

Temiz Twitch kampanyası neden başlatıldı?

G20 liderleri, küresel asgari kurumlar vergisini onayladı

G20’de liderler, şirketlerin kârlarını saklamasını engelleyecek olan küresel asgari kurumlar vergisini onayladı. Böylece, Google, Microsoft, Amazon ve Facebook dahil küresel çaptaki firmalar en az yüzde 15 vergi oranına tabi olacak. Söz konusu anlaşma, 2023’ten itibaren yürürlüğe girecek.

G20 küresel asgari kurumlar vergisi oranı ne kadar?
(Foto: G20)

Ayrıca G20 Zirvesi’ndeki karara göre, yeni vergi oranı tüm şirketleri etkilemeyecek. Yüzde 15’lik vergi tabanı, geliri 750 milyon Euro’nun üzerinde olan şirketler için geçerli olacak. Yani dünyanın en büyük şirketleriyle sınırlı diyebiliriz. Ayrıca Ekim 2021’de Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), ses getiren bu vergi anlaşmasını açıklamıştı. OECD’nin açıklamasına göre, anlaşmayı 136 ülke kabul etmişti.

Küresel asgari kurumlar vergisinin onaylanmasıyla, teknoloji şirketleri artık vergiden kaçmak için, yatırımcı çekmeye çalışan vergi cenneti ülkelere gidemeyecek. Bu şirketler, kârını düşük vergili bir ülkeye kaydırırsa, merkezinin bulunduğu ülkede “ek” vergi ödemek zorunda kalacak. İşte bu maddelerinden dolayı anlaşma, uluslararası geçerliliğe sahip son yıllarda yapılmış en büyük reform olarak kabul ediliyor.

OECD, yalnızca bu yapılan anlaşmanın bile dünya çapında 150 milyar dolara yakın ek vergi geliri getirmesini bekliyor. Neredeyse tüm OECD ülkeleri (Cayman Adaları gibi vergi cennetleri bile) anlaşma öncesi gerekli onayları vermişti. G20 ülkeleri de geçtiğimiz yazdan beri bu konu üzerinde durarak kendi aralarında anlaşmaya varmıştı.

1 Yorum

  1. Vay anasını be. Türkiye de bordrolu %45 vergi ödesin; yıllık, onlarca milyar dolar kazanan adamlar %15 vergi ödesin. Bastın bu dünya gerçekten.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version