Gaia teleskobu, göreve başladığı günden bu yana topladığı verileri birleştirerek galaksimizin haritasını oluşturuyor. Gaia teleskobu sayesinde, evrenin kökeni ve evrimi hakkında bilgi sahibi olacağız.
Gaia teleskobu galaksimizi haritalıyor
ESA’nın Gaia teleskopu 2013’te görevine başlamıştı. 2016 yılında, 1.1 milyar yıldız için konum ve parlaklık verisini yayınladı. Gaia, devam eden çalışmaların ardından ikinci nesil veri sürümü olan DR2 ile bu sayıyı 1.7 milyar yıldıza çıkardı. Toplanan bu veriler ile galaksimizin 500 ila 8.000 ışık yılı mesafesindeki haritası çıkarılacak. Ayrıca yıldız sıcaklıkları, hızları ve paralakslar hakkında daha fazla veri toplanabilecek.
Lyrid meteor yağmuru başladı!
Elde edilecek harita ile evrenin genişleme hızı ve Samanyolu Galaksisi’nin ne kadar sarmal kolu olduğu hakkında bilgi edinilebilecek.
Evrenin kökeni ve evrimine ışık tutacak olan bu çalışma, bununla sınırlı kalmayacak. Üçüncü bir veri sürümünün 2020 yılında yayınlanması ve haritanın daha da detaylandırılması planlanıyor. Bu sürüm, spektral verileri veya bir yıldızın yaydığı özel dalga boylarını da haritaya ekleyecek.
Ancak galaksi tozlarının yoğun olduğu yerlerde siyah noktalar görülecek. Araştırmacılar, bunun için Gaia’nın teknolojisinin yeterli olmadığını, kızılötesi teleskop kullanılması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca henüz kesinleşmese de dünyayı içeren galaktik kolun da haritada yer alacağı konuşuluyor.
Gerçek anlamda uzay çağı önümüzdeki 5 yıl içinde başlayacak. Akıl almaz gelişmeler yaşanacak. Bekleyelim ve görelim. Doğru söylediğim o tarihte anlaşılacak.
Insallah erkenden halledebilirler. Gokyuzunu teleskobumla inceliyorum. Lakin benim teleskop amator, cok kucuk. Yetmiyor cogu zaman.
Acaba Andromeda ile Samanyolu Galaksisi arasındaki çekim hızı ne kadardır.