Ekran kartı ve işlemci gibi donanım bileşenlerinde yeni bir nesle geçildiğinde ilk olarak firmalar hep en güçlü modellerini piyasaya sürerler. Bu şekilde bir nevi gövde gösterisi yapan markalar rakiplerine göz dağı vermek isterler.

Bu üst seviye modeller etkileyici olsalar da, bu kartları satın alabilecek insan sayısı çok fazla değildir. Yüksek performans gösteren modellerin pahalı olması nedeniyle, çoğu insan orta ve giriş seviyesi modellere yönelmek zorunda kalır. (Zotac GeForce GTX 460 Test)

 

GeForce GTS 450 orta sınıfa iddialı geldi

 

Asıl Gelir Kaynağı

İşte bu yüzden üreticiler asıl gelirlerini üst seviye modellerden değil de, orta ve giriş seviyesi kartlardan elde ederler. Bu sınıfta başarılı olmanın yolu ise fiyat/performans oranını iyi tutturmaktan geçer.

{pagebreak::Orta Sınıf Fermi}

Orta Sınıf Fermi

Fermi mimarisi ile üretilen ilk modellerini büyük bir sükse ile tanıtan NVIDIA’nın orta ve giriş seviyesinde neler yapılacağı merak ediliyordu.

Piyasaya sürülen ilk Fermi’ler olan GeForce GTX 470 ve GTX 480 modelleri yüksek performans göstermelerine rağmen, fiyatları, güç sarfiyatları ve ısınma problemleri ile anılır oldular.

 

GTX 460’tan sonra şimdi de sıra GTS 450’de

 

GTX 460 ve Sonrası

Tüm bunları GeForce GTX 460 ile unutturan NVIDIA, kartın fiyat/performans dengesi ile büyük beğeni toplamıştı.

Şimdi ise firma, GTX 460′ın bir alt modeli olan GeForce GTS 450′yi piyasaya çıkararak, bir alt seviyede yine aynı başarıyı yakalamaya çalışıyor.

{pagebreak::GeForce GTS 450}

GeForce GTS 450

NVIDIA, GeForce GTS 450 modelinde GF106 adını verdiği bir grafik işlemci kullanıyor. GeForce GTX 460′ta kullanılan GF104′ün kırpılmış hali olan GF106′da 192 adet stream işlemci ya da NVIDIA’nın tabiriyle CUDA çekirdeği yer alıyor.

Hız aşırtma için epey uygun olan GF104′ten sonra GF106 grafik işlemcisinin de aynı durumu devam ettirmesi üzerine, üretici firmalar fabrika çıkışı overclock yapılmış modelleri referans tasarıma sahip modellerle hemen hemen aynı anda piyasaya sürdü.

 

Galaxy, tüm dünyada NVIDIA’nın önemli iş ortaklarından biri

 

Galaxy Modelleri

Bunlardan biri de, ülkemizde henüz fazla bilinmeyen fakat Uzak Doğu başta olmak üzere tüm dünyada NVIDIA’nın en önde gelen iş ortaklarından biri olan Galaxy oldu.

{pagebreak::Galaxy GeForce GTS 450 Super OC}

Galaxy GeForce GTS 450 Super OC

Galaxy, GTS450 SuperOC adını verdiği model ile kartın referans hızlarının bir hayli üzerine çıkmış. Referans tasarımda 783 MHz olan çekirdek hızı, Galaxy tarafından 888 MHz’e kadar çıkarılmış.

Aynı şekilde, 902 MHz olan bellek hızı 1000 MHz’e, 1566 MHz olan shader hızı da 1776 MHz’e kadar yükseltilebilmiş.

 

Super OC modeli fabrika çıkışı hız aşırtma işleminden geçmiş

 

Bellek ve Çıkışlar

1024 MB GDDR5 belleğe sahip olan Galaxy GeForce GTS 450 Super OC ayrıca 128-bit’lik bellek arayüzü kullanıyor.

Kartın arka kısmında üç farklı görüntü çıkışı yer alıyor. Bir adet DVI, bir adet VGA ve bir adet HDMI çıkışına sahip olan kart mevcut en popüler görüntü bağlantılarına destek veriyor.

{pagebreak::Çıkarılabilir Fan}

Çıkarılabilir Fan

Galaxy’nin GTS 450 Super OC modeli saat hızlarının haricinde bir özelliği ile de dikkat çekiyor. Karta yerleştirilen soğutma fanı yerinden kolaylıkla çıkarılabiliyor.

Böylece iç kısımda bulunan kanatçıklara rahatça ulaşılıp, biriken toz ve pislikleri temizleme imkanı sağlanıyor. Aynı şekilde fan da kolaylıkla temizlenebiliyor.

Bu şekilde, toz birikmesi sonucunda ortaya çıkabilecek ısınma sorunlarının önüne geçme şansı veriliyor. Ancak üründe kullanılan fanın ve kasanın malzemesinin çok kaliteli olmadığını da belirtmek gerek.

 

Fanı çıkarıp, altında birikmiş tozu temizleyebilirsiniz

 

Rakip HD 5770

AMD Radeon HD 5770′e rakip olarak gösterilen GeForce GTS 450′nin Galaxy Super OC modelinin hem diğer NVIDIA modellerine, hem de rakiplerine karşı neler yapabildiğini test sonuçlarında görelim.

{pagebreak::Test Sistemi}

Test Sistemi

 

 

Anakart: ASUS P6T Deluxe
İşlemci: Intel Core i7 XE 965
Bellek: 3 x 2 GB Team Xtreem DDR3
Güç kaynağı: CoolerMaster 1000 watt
Sabit disk: Seagate Barracuda 1,5 TB
Optik Sürücü: LG 22X DVD yazıcı

{pagebreak::3DMark Vantage}

{GRAPH::778}

{GRAPH::779}

{GRAPH::780}

{GRAPH::781}

{pagebreak::Crysis Warhead}

{GRAPH::782}

{pagebreak::World in Conflict}

{GRAPH::783}

{pagebreak::Far Cry 2}

{GRAPH::784}

{pagebreak::Unigine Heaven}

{GRAPH::785}

{GRAPH::786}

{GRAPH::787}

{GRAPH::788}

{pagebreak::Sıcaklık}

{GRAPH::789}

{pagebreak::Sonuç Olarak}

Sonuç Olarak

NVIDIA, Fermi mimarisinin gerçek potansiyelini orta seviyede göstermeye GeForce GTS 450 ile devam ediyor.

Kendisine rakip olarak gösterilen HD 5770 karşısında hemen hemen tüm testler de az da olsa önde olan GTS 450, fiyat açısından da rakibinden düşük seviyede kalmasını bilerek, fiyat performans dengesi konusunda büyük bir başarı yakalıyor.

 

GeForce GTS 450 fiyat performans açısından çok başarılı

Hız Aşırtma

Galaxy’nin fabrika çıkışı hız aşırtma işlemi ile çekirdek, bellek ve shader’da 100 MHz’den fazla daha hızlı olan GTS 450 Super OC de bu artışı performansa çevirmeyi biliyor.

Özellikle DirectX 11 konusunda AMD tarafındaki rakiplerine şans tanımayan kart, çıkarılabilir fan gibi hoş özellikleri ile de bizlerin beğenisini kazanmayı başardı.

{pagebreak::Teknik Özellikler}

Teknik Özellikler

 

 

Galaxy GeForce GTS 450 Super OC

Ekran Kartı

 

GPU frekansı: 888 MHz
Stream işlemci: 192 adet
Stream işlemci frekansı: 1776 MHz
ROP: 16 adet
Transistor sayısı: 1,17 milyar
Bellek: 1 GB GDDR5
Bellek frekansı: 1000 MHz
Bellek arayüzü: 128-bit

Bilgi için: Galaxy
Web: http://www.galaxytech.com
Fiyat: 250 TL

:: Galaxy GeForce GTS 450’nin sunduğu performans sizi tatmin etti mi ?