Mobile World Congress’te en büyük beklentilerden biri de QHD ekrana sahip bir Samsung Galaxy S5 tanıtımıydı. Ne var ki cihazın Full HD (1080p) çözünürlüklü Super AMOLED ekrana sahip olacağı ortaya çıktı. Bu durum Samsung’u orta vadede geriye düşürebilir. Zira 2014 yılı 2K ya da daha bilinen adıyla QHD ekranlı telefonların yılı olacak. Quad HD (QHD) olarak da bilinen 2K çözünürlük, teknik olarak 720p HD ekranın dört katı piksele sahip bulunuyor. Toplamda 2560 x 1440 çözünürlükten bahsediyoruz.

Full HD’nin bir sonraki adımı olan QHD ekranlar henüz çok da yaygın değil, ancak yıl boyunca bu ekrana sahip cihazların adını sıkça duyacağımızdan emin olabilirsiniz. Çinli Oppo firması Find 7 adındaki QHD cihazı duyururken, Asyalı Vivo aynı ekran özelliğine sahip Xplay 3S‘i piyasaya sürdü bile.

Daha Kaliteli Ekrana Talep Artıyor

Her ne kadar Samsung’un MWC 2014’te tanıttığı Galaxy S5, söylentilerin aksine QHD değil de Full HD çıkarak hayal kırıklığı yaratsa da, teknoloji devlerinin bu yeni teknolojiden geri duracağını hiç sanmıyoruz. Apple’ın henüz söylenti halinde olan iPad Pro tabletinde de 2K (QHD) teknolojisini kullanacağı belirtiliyor.

Qualcomm Pazarlama Yöneticisi Leyden Li akıllı telefonlardaki bu ekran çılgınlığının sebebinin tamamen “biz” olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Müşteriler cihazlarıyla asla tatmin olmuyor ve hep daha fazlasını istiyor. İnsanlar telefonlarını film veya TV izlemek için daha çok kullanıyor.”

Apple’ın Retina ekranı ilk tanıttığı model olan iPhone 4‘ün adeta patlama yapmasının altında yatan sebep de buydu. Daha parlak, daha yüksek çözünürlüklü olan telefonlar her zaman daha fazla rağbet görüyor. Kullanıcılar daha iyi bir ekran olduğunda, teknolojinin bir sonraki basamağına yükseldiklerini düşünüyor.

http://static.shiftdelete.net/img/article_new/ipad3haber1329208883.jpg

Piksel Başına Yoğunluk

Geçen yıl rekabette öne çıkan iki cihazdan Galaxy S4, Full HD ekranında inç başına 441 piksel (ppi) yoğunluğa sahipti. Bu alanda lider ise 468 ppi ile HTC One olmuştu. Oysa olası bir QHD ekran kullanırsa, 4,7 inçlik bir cihazın ekranında 800 ppi gibi kalite açısından muazzam bir sıçrama yaşanabilir.

Büyük ekranlı cihazların en zayıf noktaları ise tükettikleri enerji olacak. Daha büyük, parlak ve aydınlatılması gereken daha fazla pikselin bulunduğu bir ekran, elbette daha hızlı tükenen bir pil anlamına gelecektir. Ne var ki Li bu konuya da iyimser yaklaşıyor: “Mobil endüstrisi her zaman buna benzer sorunları çözümüştür. Yeni ekranlar çok fazla güç gerektirecek ama sektör bunun da üstesinden gelecektir.”

:: Sizce QHD ekranı kullanan ilk teknoloji devi hangisi olacak?