Samsung’un önümüzdeki ay tanıtacağı amiral gemisi Galaxy S9 ve Galaxy S9+ modellerinde olması gereken devrimsel yenilik!
Samsung’un 2018 yılındaki amiral gemileri Galaxy S9 ve S9+ 25 Şubat‘ta tanıtılıyor.
25 Şubat’ta İspanya’da Mobil Dünya Kongresi‘nde gerçekleşecek olan lansman ile birlikte telefonun üzerindeki sır perdesi tamamen kaldırılacak.
Shiftdelete.net‘in de yerinden takip edeceği Mobil Dünya Kongresi’ndeki tüm gelişmeleri, internet sitemiz ve Youtube kanalımız üzerinden takip edebileceksiniz.
Artık neredeyse tüm detayları belli olan Samsung Galaxy S9 ve S9+ modellerinde iki yıldır olması beklenen bir özellik ise yer almayacak gibi görünüyor.
Galaxy S9 parmak izi okuyucusunda en iyisi olamadı
Galaxy S8+ ailesi tanıtılırken konuşulan ekrandaki parmak izi okuyucusu, o dönem hayatımıza girememişti.
O dönem ortaya atılan iddialar ekranın içerisinde gömülü parmak izi okuyucusunun Note 8 modeliyle birlikte geleceği yönündeydi.
Ancak, Galaxy Note 8‘de de ekrana gömülü bir parmak izi okuyucusu karşımıza çıkmadı.
Tanıtılmasına günler kalan S9’un da ekranında gömülü bir parmak izi okuyucusu olmayacağı neredeyse kesinleşti.
Çinli üretici Vivo’nun telefonunda ekrana gömülü parmak izi okuyucusu kullanmasına rağmen Samsung’un kullanmaması, firmanın günceli yakalayamadığının bir göstergesi olarak görülüyor.
Çinliler ekrana parmak izi okuyucu gömdü
Çinli üretici Vivo, CES 2018 fuarında sergilediği telefonuyla birlikte ekrana entegre parmak izi okuyucusunu kullanıma sunmuştu.
Synaptics tarafından geliştirilen ekrana gömülü parmak izi okuyucu OLED ve Amoled ekranlarda çalışabiliyordu.
Sadece iki firma
Ekranın içerisine gömülü parmak izi okuyucuları son yıllarda pek çok firmanın ihtiyaç duyduğu bir teknoloji haline geldi.
Bunun temel sebebi ise neredeyse tamamen çerçevesiz bir yapıya kavuşan telefonların ön kısmında parmak izi okuyucusunu yerleştirecek alanın kalmaması.
Bu ihtiyacı fark eden Synaptics ve Qualcomm, ekranların altına gömülebilecek parmak izi okuyucuları geliştirmek için kolları sıvadı.
Nasıl çalışıyor?
Synaptics tarafından pazara sunulan ekrana entegre parmak izi okuyucusunun çalışabilmesi için OLED veya Amoled teknolojisine sahip ekranlar gerekiyor. Yaygın olarak kullanılan IPS ekranlarda bu teknoloji çalışamıyor.
Parmak izi okuyucu, ekran koruma camının ve ekranın arkasına yerleştiriliyor. Sensörün parmak izini okuyabilmesi için pikseller arasındaki boşluklardan faydalanması gerekiyor.
IPS ekranlarda piksellerin kendi ışığı olmadığı, arkadan genel bir aydınlatma yapılabildiği için bu teknolojinin çalışması mümkün değil. Teknoloji sadece her pikselin kendi ışığına sahip olduğu, arkadan aydınlatma olmayan OLED ve Amoled ekranlarda kullanılabiliyor.
Synaptics tarafından geliştirilen ve Vivo’nun telefonunda kullandığı sensör, yaklaşık yarım saniyede parmak izini okuyabiliyor.
Küçük geliştirmeler ile çerçevesiz telefonlarda kullanılabilir
FS9500 model numarasına sahip sensör, 4x5mm boyutlarında. Ancak, sensör, telefon ekranının alt tarafına yerleştirildiğinde az da olsa çerçeve bırakılmak zorunda kalıyor. Bunun nedeniyse sensörün alt tarafında bulunan devre elemanları.
Synaptics tarafından yapılan açıklamaya göre sensörde yapılacak küçük geliştirmeler ile birlikte devre elemanları büyük ölçüde ortadan kaldırılabilir.
Elemanların küçültülmesi durumunda ya da ekran üzerine entegre edilebilmesi durumundaysa neredeyse sıfır çerçeveye sahip telefonlarda ekrana gömülü parmak izi okuyucu kullanılabilecek.
Parmak izi okuyucu aslında bir kamera
Synaptics FS9500 aslında ekranın arkasına yerleştirilmiş küçük bir kamera. CMOS teknolojisine sahip olan sensör, telefon ve dijital kameralarımızda kullanılan CMOS teknolojisini temel alıyor.
Sensör, parmağın detaylı fotoğraflarını ardı ardına çekerek bilgiyi ilgili algoritmalara aktarıyor.
Sistemde kayıtlı parmak izi bilgisiyle yeni çekilen görüntüler eşleşirse de ekran kilidi açılıyor.
Samsung Galaxy Note 9 da olabilir
Samsung Galaxy S9 ve Galaxy S9+ modellerinde kullanılmaması beklenen teknoloji, Note 9 modelinde ise kullanılabilir.
Samsung’un henüz ekrana gömülü parmak izi sensörlerini kullanmak istememesi ise sensörlerin güvenilirliğinin test edilmemesinden kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca, sensörün ekran üzerindeki etkileri uzun kullanımlar sonucunda henüz test edilebilmiş değil.
Belki de Güney Koreli teknoloji devi, sensörün güvenilirliğinin kanıtlanmasının ardından telefonlarında kullanıma sunacak.
:: Siz Samsung’un yeni amiral gemi modelinin tasarımını nasıl buldunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}