Bazı kullanıcılar için handikap oluştursa da, ortalama seviyenin üzerindeki Android kullanıcıları için büyük bir fırsat oluşturan açık kaynak ve özgürlük, güncelleme desteği kesilen cihazlara hala ROM çıkıp, yüklenebilmesiyle karşımıza çıkıyor.

Bu haberimizin başlığını görünce ne alaka diyeceksiniz. Çünkü Samsung, Galaxy S3 modeline bile KitKat güncellemesi vermedi. Yani Lollipop’u Galaxy S‘e nasıl verecek diyeceksiniz. Zaten bu yazılımı da Samsung hazırlamadı.

5 yıl önceye gidelim

Samsung’un Galaxy S ailesinin başlangıç telefonu olan Galaxy S, 2010 yılında tanıtıldı. ARM Cortex A8 tabanlı 1 GHz hızında çalışan tek çekirdekli işlemci, 4 inç büyüklüğünde 480 x 800 piksel çözünürlüğünde AMOLED ekran, 512 MB RAM, 8 ve 16 GB dahili hafıza seçenekleri ve microSD kart desteği, VGA ön kamera ve 5 Megapiksel ana kamera, 1500 mAh batarya gibi teknik özelliklere sahip cihaz, Android 2.1 Eclair sürümüyle gelmişti.

Güncelleme açısından Samsung’un pek de destek olmadığı cihaz Android 2.2 Froyo güncellemesini aldı. Fakat global olarak Android 2.3 Gingerbread‘i alamadı. Bazı bölgelere özel sürümlerde 2.3 güncellemesi verildiği oldu, fakat global olarak bu güncellemeyi almadı.

Galaxy S, Nexus One’dan sonraki çıkan Nexus S’i temel alıyor. Nexus S ise Android 4.1.2 Jelly Bean güncellemesini Google tarafından aldı. Android 4.2 güncellemesini ise artık alamadı.

Pek çok cihaz, son sürüm Android’i çalıştırabilecek güçte

XDA Developers’taki bir geliştirici, açık kaynaklı OmniROM projesini Galaxy S I9000 modeline uyarladı ve Galaxy S’e bir nevi Android 5.1 Lollipop güncellemesini de vermiş oldu.

Alpha aşamasında olan yazılım, bazı hatalara sebebiyet veriyor fakat genel kullanım imkanı da sunuyor.

Samsung Galaxy S gibi oldukça eski ve düşük donanıma sahip bir cihazın bile Android Lollipop sürümünü çalıştırabildiği bir gerçek. Belki önceki sürümler kadar hızlı olmayabilir fakat, bu donanım resmi olaran Android 4.1.2 güncellemesini almış, sonradan çıkan Nexus portlarıyla Android 4.2 güncellemelerini almıştı. Fakat Samsung tarafında cihaza global olarak bile Android 2.3 Gingerbread güncellemesi verilmemişti.

Kısacası bu haber bize Android sistem sürümlerinin üreticiler tarafından bir satış stratejisi olarak sunulduğunu görüyoruz. En fazla iki güncelleme alan telefona daha fazla güncelleme verilmeyip, bu eskidi hissi oluşturulmak isteniyor.  O hissi özel ROM’larla da aşabiliyorsunuz.

:: Telefonunuzda özel ROM kullanıyor musunuz? Özel ROM’ların orjinale göre artıları neler?