Sosyal medya platformu Twitter, ilk piyasaya çıktığı günden bu yana yüzlerce değişim geçirdi. Bu değişimin en belirgin özelliği ise düşenceleri paylaştığımız bir ortamdan haber akışına evrilmesi oldu. Aslında 2006 yılında kurulduğunda, günlük durum güncellemelerini arkadaşlar ve tanıdıklar ile paylaşma aracıydı. Şu anda ticaret amacının fikir paylaşımlarının önüne geçtiği açık.
Platform, büyük oranda reklam amacına hizmet ediyor. Haber başlıklarını ve hikayeleri herkesin akışında önde ve merkezde tutuyor. Bu şekilde o kadar etkili oldu ki Amerikalıların yüzde 71’i Twitter’ı haber okumak için kullanıyor. Bunun yanı sıra, halkla ilişkiler uzmanları ve gazeteciler de içeriklerini ve kariyerlerini yükseltmek için kanalı aktif olarak kullanıyor.
2006’dan bugüne Twitter
Forbes‘a göre, gazeteciler Twitter’ı seviyor ve haber vermek, makalelerini, bloglarını, görüşlerini paylaşmak ve tanıtmak için kullanıyor. Bu, Twitter’ın bir tanıtım aracı haline geldiği ve tam potansiyeliyle kullananların daha büyük ve daha etkileşimli bir takipçi kitlesi oluşturabileceği anlamına geliyor.
Peki, Twitter bu noktaya nasıl geldi? Kısa ve metin odaklı mesajların olduğu basit bir sosyal medya sitesi fikri hit oldu ve platform hızla büyüdü. Boston Digital‘den Chuck Murphy ve Independent‘dan Chelsea Ritschel’in haberleri ve aklımıza gelen birkaç özellik ile platformun evrimindeki önemli gelişmelere göz atalım…
2006 – Twtter, Jack Dorsey, Noah Glass, Biz Stone ve Evan Williams tarafından kuruldu. Birkaç yıl öncesine kadar platformdaki paylaşımlar 140 karakterle sınırlı tutuluyordu. Yani aslında kısa metin mesajları gönderilen bir mikroblog platformu olarak kuruldu.
2009 – Twitter, hashtag (etiket) ve retweet özelliğini başlattı. Kullanıcılara güncel trendlerden haberdar olma, hikayeleri takipçilerle paylaşma ve katılımlarını artırma olanağı verdi. Böylece kullanıcılar daha fazla etkileşime girmeye başladı. Retweet özelliğinden önce, kullanıcılar tweetlerin başına RT yazarak birinin tweetini yeniden paylaşıyordu.
2009 – Ünlüler Twitter’da sahte hesaplardan ayırt edilmek istiyordu. Böylece, Twitter doğrulanmış hesapları kullanıma sundu. Doğrulama işareti artık herhangi bir kişi veya işletme tarafından uygulanıyor. Bu özellik, bir hesabın gerçek olduğunu gösteriyor.
Fotoğraf ve video paylaşma özelliği geldi!
Twitter’daki ilerleme özellikle 2010’lu yıllarda arttı. Zaten bu geliştirmelerle birlikte kullanıcı sayısı da artamaya başladı. Her ne kadar bazı kullanıcılar Twitter’ın ilk yıllarının daha benzersiz olduğunu düşünerek özlese de, kullanıcı sayısındaki artış yeniliklerin olumlu yönde olduğuna işaret.
2010 – Twitter, web sitesinin arayüzünde bugüne kadar yapılan en büyük güncelleme olan “Yeni Twitter” sundu.
2011 – Tweetler içinde fotoğraf paylaşma özelliği geldi. Daha öncesinde üçüncü taraf uygulamalar ile fotoğraf paylaşımı bulunuyordu.
2013 – Twitter, sosyal medyada videonun önemini başlatan Vine‘ı piyasaya sürdü.
2014 – Doğrudan video paylaşma özelliğini platforma eklediler. Animasyonlu GIF‘ler tanıtıldı ve tüm platformlarda paylaşıldı.
2015 – Twitter, canlı yayın özelliğini etkinleştirmek için Periscope‘u satın aldı. Ayrıca kullanıcılara içerikleri için eşi görülmemiş bir kontrol sağlayan anket soruları özelliğini sundu. Ayrıca, platform içinde daha fazla özel görüşme imkanı sunan doğrudan mesaj özelliğini ekledi.
2017 – Kullanıcılar daha uzun tweetler atamamaktan oldukça şikayetçiydi. Daha uzun tweetler için karakter sınırı 140’dan 280 karaktere çıktı. Ayrıca tweet dizileri için + butonu eklendi. Böylece, toplumsal konulardan günlük hayattaki yaşananlara kadar çeşitli konularda ‘flood‘lar gelmeye başladı.
2020 – Tweet planlama yani zamanlama özelliği geldi. Bir tweetin ne zaman yayına girmesini istiyorsanız artık zamanını kendiniz ayarlayıp işinize dönebilirsiniz. Siz işinizi yaparken ya da dinlenirken tweetiniz kurduğunuz zamanda kendiliğinden yayınlanacak.
2021 – Twitter Blue isimli abonelik sistemi Haziran ayında geldi. Aylık 2.99 dolar fiyatla karşımıza çıktı. Abonelik avantajları arasında tweet geri alma ve tweet koleksiyonları özellikleri yer alıyor. Ayrıca 2021 yılında bahşiş özelliği de geldi. Bununla birlikte önemli bir özellik test aşamasında; alışveriş mağazaları.
Twittr’dan Twitter’a: Konuşmamız gerekenler
İşte, tüm bu gelişmelerle beraber Twitter hakkında birkaç not daha paylaşalım. Yıllar boyunca, Twitter logosu da değişim geçirdi. Kuş figürünün değişimi için fotoğrafa bakmanız yeterli. Sizce en güzeli hangisi?
Bir de olumsuz bir durumdan bahsedelim. Örneğin, platformdaki anonim hesap desteği, bir klavyenin arkasından konuşan insanların artamasına ve özellikle kadınlara karşı istismarın yaygınlaşmasına yol açıyor. Uluslararası Af Örgütü‘nün küresel yapay zeka yazılım şirketi Element AI ile yaptığı 2018 tarihli bir araştırma, kadınların Twitter’da her 30 saniyede bir istismara uğradığını gösterdi.
Tüm bunlarla birlikte, kanal öyle popüler bir platform oldu ki 2013 yılında Oxford İngilizce Sözlüğü‘ne ‘tweet’ tanımı eklendi. İngilizce olan ‘tweet’ kelimesi ‘cıvıldamak‘ anlamı taşıyor.
İlk Tweet 21 Mart 2006 tarihinde Twitter kurucularından Jack Dorsey‘e ait. Bu arada, platform başlangıçta Twttr olarak piyasaya çıktı. Özellikle o dönemde, sesli harfleri atmak bir trend haline gelmişti. Flickr, Tumblr ve Scribd gibi…
İşte popüler sosyal medya kanalı hakkında sizinle paylaşmak istediğimiz güncellemeler bunlardı. Siz de hatırladığınız özellikleri ya da bu konu hakkındaki yorumunuzu iletebilirsiniz.